Ce sfaturi dau specialistii britanici pentru a trece cu bine peste iarna

iarna
ACASA TV

Se apropie iarna, si cu ea vin si problemele legate de temperaturile scazute. Jurnalistii de la Daily Mail au alcatuit o lista de sfaturi si recomandari ale specialistilor pentru a trece cu bine peste sezonul rece.

 Nu incalzi prea tare casa.

"In momentul in care iesim dintr-o casa calduroasa, in frigul de afara, vasele de sange superficiale sufera schimbari, care pot provoca sindromul Raynaud", a declarat John Scurr, chirurg la spitalul University College din Londra.

Afectiunea provoaca spaseme temporare ale vaselor mici de sange, cand sunt expuse la vremea rece. Extremitatile sunt "golite de sange" si se simt reci si dureroase.

Pentru a evita aceasta schimbare dramatica, nu incalziti casa peste 18-20 de grade Celsius.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Beti ceai si cafea decofeinizata.

Des suntem tentati sa luam un ceai sau o cafea, pe drumul spre munca, cofeina din bautura va face ca organismul nostru sa piarda din caldura.

"Cofeina blocheaza receptorii din vasele sanguine si le impiedica sa se contracte, la frig", a declarat chirurgul Eddie Chaloner, de la Lewisham General Hospital.

"Deoarece vasele de sange raman dilatate, inseamna ca pierdem caldura mai repede. Daca sunteti afara si consumati o bautura bogata in cofeina, veti simti frigul mai repede."

Alegeti bauturile fara cofeina, sau ceaiurile de plante.

Nu stati cu mainile in buzunare.

Cand ne e frig, instinctul este sa mergem cu mainile in buzunare si sa ne aplecam in fata. Totusi, este mai bine sa mergem cu mainile libere, pe langa corp, leganandu-le, recomandata Tim Hutchful, chiropractician.

Mancati multe proteine.

Digestia de proteine produce cresterea temperaturii interne a organismului, mai semnificativ decat in cazul carbohidratilor, sau al grasimilor.

"Organismul trebuie sa munceasca mai mult pentru a asimila proteinele, in comparatie cu carbohidratii sau grasimile, asa ca folosim mai multa energie si producem caldura, care ne tine de cald", a declarat nutritionistul Sarah Schenker.

Nu folositi o caciula de lana.

Pierdem aproximativ 30% din caldura prin cap, sustine Dr. Andrew Camilleri, un chirurg ORL din Manchester.
Cand cumparati o caciula, alegeti una care acopera si urechile.

"Urechile sunt subtiri, dar au o suprafata mare si pierd caldura foarte repede", a declarat Camilleri.

El recomanda folosirea unei caciuli din material sintetic, care este un izolator eficient si pastreaza caldura in interior.

De asemenea, este indicat sa respiram pe nas, nu pe gura, deoarece astfel aerul este filtrat si incalzit, inainte sa ajunga in plamani.

Miscati degetele picioarelor.

Cateva exercitii facute dimineata, inainte sa va dati jos din pat, va vor face sa va simtiti mai bine.

Psihoterapeutul Sammy Margo recomanda: "Indreptati degetele de la picioare de 20 de ori, apoi rotiti gleznele de 10 ori, in fiecare directie. Incordati si relaxati coapsele de 10 ori, apoi faceti acelasi lucru cu fesele, de 10 ori."


Nu uitati de crema hidratanta.

Daca suferiti de eczeme sau dermatite, aplicati mai multa crema hidratanta, cand e frig.
Dr Anshoo Sahota, dermatolog, a declarat:
"Pielea inflamata pierde mai multa caldura, pentru ca inflamarea aduce mai mult sange la suprafata pielii. Puteti bloca aceasta reactie, daca folositi crema hidratanta si alte tratament anti-inflamatorii, precum cremele cu steroizi."


Incalziti incaltamintea pe radiator.

Picioarele sunt mai greu de incalzit, pentru ca in frig organismul reduce fluxul sanguin catre extremitati, si il directioneaza catre organele vitale.

"Picioarele noastre se comporta asemeni unor termosuri. Daca incep ziua reci, vor ramane reci toata ziua, dar daca sunt calde, cresc sansele sa ramana calde pentru mai mult timp", a declarat Mike O'Neill, medic podolog.

O'Neill recomanda incalzirea pantofilor langa un calorifer pentru cateva minute si folosirea unei alte perechi la birou.

Folositi un balansoar.

Sederea intr-un balansoar nu e benefica doar pentru minte, ci va ajuta sa produceti energie, in timp ce stati jos.

Cand stam nemiscati, temperatura corpului scade si muschii incep sa tremure - miscari de contractie si relaxare involuntare, cu scopul de a pastra caldura corpului.

Corpul incepe sa tremure cand temperatura corpului coboara sub 37 de grade Celsius.

Folosirea unui balansoar necesita miscarea grupelor de muschi din brate si picioare, care favorizeaza circulatia si produce caldura.

Nu petreceti mult timp singuri

In loc sa stati singuri in casa, daca iesiti in oras cu prietenii va poate face sa va simtiti mai bine.

Un studiu al Univeristatii din Toronto a aratat ca izolarea sociala ne face sa simtim frigul mai intens decat daca am socializa si am petrece timpul cu alte persoane.
Socializarea acasa, cu prietenii, are aceleasi efecte benefice.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală

Fară produse lactate fermentate - după intervenții chirurgicale la nivelul cavitații orale. Aceasta deoarece bacteriile, bune de altfel, pot produce tulburări în vindecarea rănilor.

Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină
Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină

La începutul sarcinii, tiroida fetală nu funcționează. Pentru o bună dezvoltare a fătului, acesta trebuie să ia hormonii tiroidieni de la mamă. Dacă mama are o problemă, și el suferă.

CSID. Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor. Care sunt cei mai periculoși
CSID. Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor. Care sunt cei mai periculoși

CSID. Ne palpăm ganglionii în zona gâtului, axilă ori inghinal. Vom descoperi formațiuni ovalare, care reacționează ușor la orice infecție localizată. Şi vă recomandăm să îi palpaţi când sunteţi la duş.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.