Ce se intampla in creierul tau cand te uiti intr-un weekend la toate sezoanele unui serial. Efectele pot fi devastatoare
Stiati deja ca sedentarismul are efecte negative asupra sanatatii. Insa stiti ce efecte poate avea urmaritul unui serial asupra creierului? Vorbim de situatia cand pierdeti ore intregi, urmarind episod dupa episod.
Ce facem: "Devoram" o luna intreaga de episoade, unul dupa altul, intr-un singur weekend. Un sondaj de opinie comandat in decembrie anul trecut de Netflix a scos la iveala faptul ca 61% dintre cei 1.500 de respondenti se uita regulat la cate doua-sase episoade dintr-un serial, fara sa se ridice de pe canapea sau scaun. De asemenea, Netflix a descoperit ca trei din patru fani ai serialului "Breaking Bad" s-au uitat intr-o zi la tot sezonul 1.
De ce facem asta: Dintr-o multitudine de motive, spune directorul Institutului pentru Cercetari in Comunicare al Universitatii din Indiana, SUA, prof. dr. Robert F. Potter: pentru ca site-urile de tipul Netflix asta urmaresc - Netflix, de exemplu, iti ofera acces imediat la urmatorul episod -, pentru ca scenaristii asta urmaresc - structrureaza actiunea astfel incat sa ramanem "prinsi" - si pentru ca asta ne dorim si noi. Televizorul sau productiile TV ne capteaza intreaga atentie, explica dr. Potter: actiunea si dialogul cer o atentie sporita, la fel si schimbarea scenelor. Creierul nostru se activeaza la miscare, ca mecanism de supravietuire, asa ca ne este greu sa ne desprindem ochii de la TV. Atat timp cat ceva se va misca pe ecran, nu ne vom dezlipi de canapea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De ce 5 ore in fata televizorului/calculatorului ne extenueaza: Statul intr-un loc ne incetineste circulatia si metabolismul si ne moleseste. In plus, productiile TV memorabile, cu actiune si personaje complexe, ne afecteaza la nivel cognitiv si emotional.
De ce ne putem simti bine dupa: Finalurile dramatice ne lasa intr-o stare de agitatie si excitare, spune dr. Potter. Apoi, daca in viata ta se intampla ceva pozitiv, entuziasmul se va transpune in realitate si va face experienta mai intensa.
De ce ne putem simti rau dupa: Episoadele sitcomurilor, de exemplu, nu au finaluri dramatice. Pur si simplu se termina si apoi iti petreci intreaga zi tanjind dupa "prietenii tai" (n.r. aluzie la serialul "Friends"). Starea ta emotionala dupa ce urmaresti un serial este influentata si de felul in care te simteai cand ai inceput episodul. Oamenii care incerca sa scape de anxientate urmarind productii TV au cu 4% mai multe sanse sa sufere de insomnie, se arata intr-un studiu recent. Urmaritul serialelor este similar cu orice alt tip de dependenta: atunci cand te folosesti de ceva - alcool, droguri, TV - ca sa scapi de probleme, aproape intotdeaua te vei simti si mai rau dupa. Trucul este sa folosesti televizorul ca o forma de recompensa, dupa ce rezolvi o problema importanta, de exemplu.
Cea mai buna stategie sa urmaresti un serial cap-coada: Datele statistice arata ca cu cat petreci mai mult timp urmarind un serial, cu atat de mult iti va influenta modul in care privesti realitatea de zi cu zi. Dupa un sezon de "Breaking Bad" esti mai predispus sa vezi lumea drept un loc imprevizibil sau chiar sa ai o viziune nihilista asupra acesteia. Sfatul specialistilor este sa alegeti cu grija ce faceti imediat dupa ce ati vazut un intreg sezon/serial TV.
Cea mai buna strategie sa te desprinzi din fata ecranului: Daca serialul tau preferat este o drama cu episoade de o ora, cea mai buna strategie este sa urmaresti doar primele 20 de minute din urmatorul episod. In aceste minute situatia dramatica de la sfarsitul episodului anterior este de obicei solutionata. In plus, scenaristii nu au timp sa dezvolte simultan un nou episod dramatic, care sa va impiedice sa inchideti televizorul sau calculatorul.
Sursa: huffingtonpost.com
Etichete: netflix, seriale, Psihologie, televizoare,
Dată publicare:
05-09-2014 12:35