Nu fumati in perioada fertila, este sfatul ginecologilor. Prolemele cauzate de nicotina celulelor reproducatoare

Ultima actualizare: 23-05-2015 07:17

Nu fumati in perioada fertila, este sfatul pe care il dau, nu pneumologii, ci ginecologii. Fumatul conduce la instalarea menopauzei cu 5 ani mai devreme decat ar fi normal. Tot fumul de tigara distruge cu viteza luminii materialul genetic feminin.

Pilulele contraceptive combinate asigura protectie impotriva unei sarcini nedorite si nu reduc capacitatea fertila, atunci cand va doriti un copil. Hormonii din pilula conserva ovocitele, materialul genetic feminin. Din pacate insa, spun medicii, cele mai multe femei ignora insa ca medicamentele nu se administreaza daca fumati. Asocierea fumat –pilula poate conduce la blocarea unei vene. Se poate intampla intr-un vas mic, se poate intampla insa la nivel venelor pulmonare. Apare astfel boala denumita trombo-embolism pulmonar.

Magdalen Ciobanu, medic primar pneumolog: "Partea trista este ca nu ai de unde sa stii daca vei face sau unde vei face aceasta tromboza. Din pacate, odata ce boala s-a instalat nu mai ai ce sa faci."

Cand va doriti copii, fumatul intra, in mod negativ, si in aceasta ecuatie. Nicotina determina spasme pe toate vasele mici de sange, pe capilare asadar. Ovarele sunt slab vascularizate fiziologic. In interiorul lor, gasim foliculii, capsule care contin materialul genetic feminin. De asemenea, sunt slab vascularizate in mod normal. Odata ce vasele de sange au miscari spastice, determinate de fumul de tigara, cantitatea de sange care ajunge in aceste structuri este infima. Din acest motiv, celulele reproducatoare feminine vor avea o calitate slaba. Aceasta conduce si la calitatea slaba a viitorului embrion.

Diana Cocei, medic primar ginecolog: "Se presupune ca orice modificare pe care o sufera organismul, pentru ca ne expunem la tot felul de noxe, afecteaza tot organismul, implicit si ovarul si celulele reproductive."

Pe de alta parte, rezerva genetica cu care v-ati nascut este limitata. Exista un numar fix de celule reproducatoare feminine, care se consuma in fiecare luna, in mod normal, prin menstruatie. Fumatul accelereaza pierderea fiziologica.

Dorina Codreanu, medic primar ginecolog: "Fumatul aduce menopauza mai devreme in medie cu 4 ani si tot acesta duce la scaderea numarului de ovule foarte accelerat."

Renuntati la tigari cu cel putin 3 luni inainte de a va programa o sarcina. Dar ideal ar fi sa nu fumati, activ sau pasiv, in toata perioada fertila.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO