Ce se intampla atunci cand le spunem copiilor "Ai gresit" sau "Esti cel mai bun". Psihologii cred ca le anulam personalitatea

Dată publicare: 19-10-2014 09:17
Dată actualizare: 22-10-2014 06:54


Ii spuneti des copilui „Ai gresit”? Atentie: este o practica cu impact asupra dezvoltarii psihologice. Dar si incurajarile in exces pot pune o presiune care duce la anxietate. Care este echilibrul in relatia cu cei mici?

Copiii nu au nevoie de parinti perfecti, ci de parinti disponibili, spun psihologii. Dar care sunt extremele in comportamentul lor fata de cei mici? In primul rind, nu le puneti etichete: esti lenes, esti prost, esti neatent. Psihologii spun ca din acea clipa, copilul nu se mai poate dezvolta pentru ca efectiv i se anuleaza personalitatea

Pe termen lung, copilul nu va avea initiativa si va incerca, subconstient, sa demonstreze parintilor ca este bun de ceva. O astfel de eticheta necesita imediat o corectie. Alina Patru, psiholog, spune ca „este de preferat sa ii ceri iertare copilului, sa explic ca ai fost nervos, obosit si acel comportament in care ai tipat este un comportament gresit. Il rog sa ma ierte, in felul acesta copilul, cand va gresi, va sti sa -mi ceara iertare”.

Psiholog sau psihiatru? Care e cea mai buna solutie in cazul unei depresii

La polul opus se afla incurajarile exagerate. Stiu stigur ca vei reusi, stiu sigur ca o sa iei doar foarte bine. Pun la fel de mare presiune pe cel mic.

Cum arata, totusi, echilibrul? In primul rind, subliniati-i celui mic ca, orice s-ar intimpla, gasiti impreuna solutii. In al doilea rind, adordarea realista, indiferent de situatie, este sa verbalizati atit aspectele pozitive, cit si pe cele negative din aceeasi situatie.

Silviu Ionita, psiholog, spune ca „abordarea realista este cea in care spui copilului Imi place foarte mult ca ti-ai facut tema, dar din pacate ai foarte multe greseli si scot in evidenta si punctele bune si cele rele”

Prin mimica puteti intari un comprtament pozitiv al copiluui sau atentiona discret un comportament nu tocmai dezirabil. Copilul isi da seama si e mult mai usor sa obtineti schimbari. Iar aceste schimbari ii respecta inclusiv personalitatea.