Cum a reusit Carmen Bruma sa isi revina atat de repede dupa sarcina. Recomandarile pentru viitoarele mamici

Dată publicare: 18-10-2014 14:35
Dată actualizare: 21-10-2014 06:43


 Cinci minute si jumatate, atat petrece zilnic un copil alaturi de parintii lui. O arata studiile facute in vest. Si la noi, ce-i drept, tot mai multe mame si tati se plang ca nu stau cu cei mici pe cat si-ar dori.

Si unii si altii invoca tot mai des conceptul de "quality time" - timp de calitate, in formula familiei complete. Specialistii l-au demontat, insa, rapid: nu tine fara cantitate.  

Carmen Bruma este o proaspata mamica si se descurca in noua postura.

A nascut de mai putin de o jumatate de an si arata perfect. Cum? Cu sport si atentie sporita la ceea ce pune in farfurie. De obicei, peste, legume, seminte de canepa si surse bune de carbohidrati, precum orezul brun sau pastele integrale.

Carmen Bruma: "Eu cred ca asa numitul secret trebuie sa inceapa din prima zi in care afli ca esti insarcinata, daca ai grija de cea ca mananci in timpul sarcinii revenirea va fi simpla si netraumatizanta".

O sa fie si mai greu in anii care vor veni, spun psihologii. Cel mic va avea nevoie zilnic de timp petrecut alaturi de parinti.

In caz contrar, cei mici se vor agata de mama sau de tata. Vor tipa, se vor certa si isi vor cere zgomotos drepturile. Alexina este casnica si are tre copii.  La polul opus, se afla pana acum cateva luni Corina. Lucra aproape tot timpul pentru o firma de catering. Pana intr-o zi.

Corina: "Am luat 2 foi si am pus ale bune, ale rele si pe unde o luam".

Concluzia a fost ca trebuie sa isi schimbe job-ul. Ce face acum? Are grija atat de propriul copil, cat si de alti doi.

Totusi, cum se descurca un parinte care lucreaza peste zece ore pe zi? Psihologii americani au descoperit ca, in medie, mamele si tatii care fac parte din aceasta categorie petrec in jur de cinci minute si jumatate alaturi de copiii lor. Zic ei, timp de calitate. Specialistii din alte colturi ale lumii combat descoperirea. Argumenteaza simplu: sa spunem ca va doriti o prajitura cu visine. La ce va asteptati? La cateva firmituri aromate sau la una normala?

Inca de acum aproape 40 de ani, psihologul Robert Strom observa ca parintii le cumpara copiilor jucarii atractive, pentru a recompensa timpul pe care nu-l petrec impreuna. Solutia propusa a fost ca adultii sa renunte la artificiu si sa se joace, de 2-3 ori pe zi, cate zece minute alaturi de cei mici.