România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni

boala infectioasa
Pro TV

România este înconjurată la ora actuală de gripă aviară, pesta rumegătoarelor mici, dermatoza nodulară, boli care evoluează în ţările vecine, a declarat preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, relatează Agerpres.

"În jurul României avem o presiune epidemiologică extraordinară şi constantă. Avem spaţiul estic extracomunitar, unde evoluează pesta porcină africană (PPA), avem spaţiul ex-iugoslav, în care avem dermatoza nodulară, o boală care evoluează acolo de câţiva ani, dar nu afectează bovinele din România. Deocamdată reuşim să ţinem ţara indemnă la dermatoza nodulară bovină", a mai precizat Geronimo Brănescu, citat de Agerpres.

"În Ungaria, este o evoluţie accelerată a PPA pe segmentul silvatic, pe porcul mistreţ, iar în Bulgaria, în sud, cea mai mare presiune epidemiologică este generată de statul vecin prin prisma faptului că avem focare în evoluţie de PPA şi poate să se mute riscul în partea de sud-vest. De asemenea, evoluează gripa aviară, pe care noi nu o avem, dar sigur suntem cu arma la picior, pentru că începe sezonul migraţiei păsărilor, care poate genera un risc sub acest aspect. Nu în ultimul rând, iată că în Bulgaria, în zona riverană frontierei cu Turcia, în premieră nefastă în Europa, evoluează pesta rumegătoarelor mici, o boală extrem de gravă, unde sunt deja 62 de cazuri. Noi luăm toate măsurile cuvenite pentru a reduce la maxim riscul de transfer al bolilor din Bulgaria în România", a mai adaugat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

În ceea ce priveşte screpia, o boală care afectează ovinele şi caprinele şi care evoluează din 2003 în România, dar şi pe aproape tot mapamondul, Brănescu a menţionat că Autoritatea derulează programe de genotipare astfel încât să fie selectate pentru reproducţie numai exemplarele care au rezistenţă la această boală.

Citește și
gripa aviara
Focar de gripă aviară în Bulgaria. OMS solicită României să sporească măsurile
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Screpia este o boală care evoluează în România încă din 2003, deci are un istoric de 15 ani şi nu există elemente de profilaxie pentru boală. Ea a fost depistată pe la 1700, în Anglia, dar a fost diagnosticată 200 de ani mai târziu, prin anii 1930. Singurele teritorii considerate indemne acestei boli sunt Australia şi Noua Zeelandă. În rest, boala este considerată a fi prezentă pe tot mapamondul. În prezent, boala nu afectează efectivele de ovine şi caprine mai mult decât anii trecuţi. Noi avem în derulare programe de genotipare, pentru că în urma cercetărilor s-a constatat că se poate induce o rezistenţă specifică la această boală, astfel încât pentru reproducţie să fie selectate numai exemplarele care au această rezistenţă. Prin acest mecanism de selecţie dirijată şi coordonată ştiinţific la nivelul întregii Europe, dar şi a lumii, se consideră că într-un interval viitor de timp vor putea fi selecţionate numai exemplarele care au rezistenţă specifică la screpie, iar biologic să se elimine riscul de apariţie a acestei boli", explică şeful Autorităţii.

El susţine că exporturile de animale vii şi în special ovine/caprine şi ovine, care ocupă de ani buni primele locuri în comerţul cu produse agroalimentare, nu au fost afectate din cauza screpiei, deoarece în negocierile bilaterale cu statele care importă din România au fost eliminate zonele afectate.

"Este absolut firesc. Partenerii noştri nu importă din zonele unde avem în evoluţie episoade de screpie, iau ori de unde din restul ţării", spune preşedintele ANSVSA.

În altă ordine de idei, Brănescu a atras atenţia şi asupra faptului că medicii veterinari "şi-au făcut datoria" în acest an, ţinând cont de faptul că România s-a confruntat cu un număr extrem de scăzut de toxiinfecţii alimentare.

"Vreau să semnalez un lucru care a trecut neobservat: numărul extrem de scăzut de toxiinfecţii alimentare gestionate tot de medicii veterinari. Colegii mei şi-au făcut datoria, indiferent că vorbim de eficienţa comandamentului estival, de marile zone de aglomerare turistică, Braşov, Valea Prahovei, Maramureş, Bran-Moieciu, unde iată ne apropiem de încheierea acestui an în care chiar nu am avut presiunea toxiinfecţiilor alimentare. Iată că în domeniul siguranţei alimentelor situaţia a fost gestionată", a adăugat oficialul ANSVSA.

Întrebat când vor putea mânca turiştii în satele româneşti bucate tradiţionale gătite "ca la mama acasă", în acele Puncte Gastronomice Locale Familiale, anunţate încă de anul trecut, preşedintele autorităţii a precizat că se mai fac anumite modificări pe Ordinul 111/2008 privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a produselor de origine animală şi non-animală, astfel încât să existe norme clare de funcţionare.

"Am realizat progrese şi urmează să finalizam odată cu modificările introduse în cadrul Ordinului 111, care de altfel cuantifică propunerile şi simulările făcute în vederea înfiinţării acestor puncte. Probabil la începutul anului viitor va fi finalizat acest ordin care va stabili regulile de funcţionare, inclusiv pentru acestea. El se află deja în consultare publică. Nu s-a blocat dezvoltarea acestei idei, numai că în momentul în care ea a început să ruleze au apărut nişte întrebări pe care încercăm să le aşezăm în cadrul legislativ şi tocmai de aceea vor fi reglementate în interiorul acestui ordin, fără a-i opri, ci doar pentru a perfecta activitatea noastră în raport cu aceştia", a adăugat Brănescu.

Înfiinţarea Punctelor Gastronomice Locale Familiale (PGLF) este un proiect iniţiat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor cu scopul de a ajuta la dezvoltarea comunităţilor şi a turismului local.

Proiectul a fost lansat anul trecut, iar direcţiile judeţene sanitar-veterinare au fost asaltate de numeroase solicitări, dar şi idei proprii referitoare la modul de funcţionare a acestor PGLF.

Punctele Gastronomice Familiale Locale îşi vor putea desfăşura activitatea numai dacă vor funcţiona într-una din formele legale juridice din România, vor fi înregistrate sanitar-veterinar, evident contra unor taxe percepute de ANSVSA şi vor îndeplini condiţiile minime legale.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la nivelul României au fost identificate încă de anul trecut peste 300 de produse care se pot încadra pe sistemele de calitate naţionale şi europene.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
300 de mistreți au fost vânați în Satu Mare după confirmarea mai multor focare de pestă porcină
300 de mistreți au fost vânați în Satu Mare după confirmarea mai multor focare de pestă porcină

Focarele de pestă porcină africană de pe raza judeţului Satu Mare ţin în continuare în alertă autorităţile. Conform inspectorilor Direcţiei Sanitar Veterinare, au fost vânaţi peste 300 de mistreți de când a fost anunţat primul focar.

Focar de gripă aviară în Bulgaria. OMS solicită României să sporească măsurile
Focar de gripă aviară în Bulgaria. OMS solicită României să sporească măsurile

După ce pesta porcină a dus la sacrificarea a peste 350.000 de porci, iar boala oii nebune ne goleşte stânele, un nou pericol îi pândeşte pe fermierii noştri.

Un nou județ lovit de pestă. Unui fost inginer i-au murit porcii peste noapte
Un nou județ lovit de pestă. Unui fost inginer i-au murit porcii peste noapte

Pesta porcină a ajuns şi în judeţul Argeş. Boala a fost confirmată de un laborator din Dâmboviţa, după ce unui gospodar din Negraşi i-au murit patru porci. Rezultatul oficial va veni, însă, de la Bucureşti.

Sătenii care au făcut 100 de porci să dispară peste noapte. ”Au zburat în pădure”
Sătenii care au făcut 100 de porci să dispară peste noapte. ”Au zburat în pădure”

Expresia "când o zbura porcul" a căpătat noi înţelesuri într-o localitate din Dolj, unde oamenii s-au revoltat miercuri, când veterinarii au vrut să le omoare porcii din cauza pestei.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.