Ce presupune dieta 5/2, recomandata de nutritionisti. Regula care te ajuta sa slabesti fara efort
"Nu vreau sa slabesc! Vreau doar ca organismul meu sa functioneze bine!" Mai toata lumea medicala pare sa se indrepte spre aceeasi recomandare - doua zile consecutiv pauza alimentara voita! O data pe saptamana.
Pare un stres, insa cei care si-au facut investigatii ale aparatului digestiv au realizat ca dupa momentul de repaus culinar, viata se simte perfect. Nu va speriati, asadar. Este o situatie normala in procesul de evolutie umana, devenita, iata medicament.
Pe acesti copii nu-i intereseaza programele de miscare si nici dietele adultilor. Sunt intr-o forma de activitate pe care le-o dicteaza genele.
Aceeasi informatie genetica, pe care o contine fiecare celula umana, ne spune ca, vreme de o saptamina, e imposibil sa avem, zilnic, mancare din belsug. Sigur, industria alimentara nu poate fi de acord.
Ne-o demonstreaza insa cele 100 de trilioane de bacterii care traiesc cu fiecare dintre noi. Microbiota determina inclusiv greutatea corporala.
Prof dr Veronica Lazar, profesor biologie: “Microbiota normala e adaptata evolutiv sa salveze energie, nu intotdeuna oamenii au avut alimente din belsug. Este adaptata sa traiasca cu mai putini nutrienti.”
Asa s-a nascut dieta 5 pe 2. Cinci zile pe saptamana mancati ce va trece prin cap. Doua zile, consecutive sau nu faceti pauza alimentara voita. Pauza nu inseamna foame. Ci un aport de 600 de kilocalorii pentru barbati si 500 pentru femei.
Dr Mihaela Bilic,, nutritionist: “Organismul consuma 70% din energie doar pentru procesul de digestie si metabolism, asa ca n-ar fi rau ca in cand in cand sa-i dam o pauza. Mananci cat sa nu mori de foame.”
Dr. Serban Damian, nutritionist: “Iti reduci aportul de calorii in mod voit. O sa-ti fie bine!”
Dr Mihaela Bilic, nutritionist: “In momentul in care mancam mai putin organismul are grija sa isi regenereze tesuturi, sa aiba grija de imunitate.”
Cele mai multe procese de reparatie celulara au loc cand nu mancati.
Sa ne intoarcem la evolutie. In mediul natural, nu exista mancare in belsug. Sa spunem ca stati de dimineata pana seara in padure, fara un cos de picnic. Ce puteti sa gasiti in perioada aceasta? Cateva nuci, cateva macese, poate o radacina dulce.
Traducem informatia in... era supermarketurilor, in care ati incerca sa traiti cu 500-600 de kilocalorii pe zi. Ar insemna doua fructe, cateva nuci, un cartof fiert integrat intr-o ciorba de legume. Sau o felie de peste fript si cateva frunze. Toata ziua.
"Nu pot! O sa lesin! " Nu. Corpul este extrem de bine adaptat sa reziste multe zile fara nici un pic de mancare. Doar diabetici au probleme.
Foamea acuta se pacaleste printr-o… scurta lectie de anatomie.
Satietatea depinde de doi parametri. Pe de o parte, fluctuatia din sange e inregistrata de hipotalamus. Nu o puteti insela, daca faceti foamea doua zile pe saptamana. Pe de alta parte, receptorii din stomac inregistreaza daca acesta e plin si transmit senzatia e satietate creierului prin nervul vag.
Concret, ca sa nu simtiti ca lesinati de foame, sunt utile alimentele mari cu un continut caloric mic, care impresioneaza receptorii stomacului.
Dupa doua zile de restictie alimentara, o sa visati doar mancare. Dar prima masa dupa pauza voita va fi mai mult decat modesta. Fara efort.
In trei luni in care faceti, alimentar vorbind, ce faceau stramosii nostri, mergeti sa va luati si sange. Biochimia masoara parametrii metabolici. Iar diferenta se va vedea negru pe alb.