Secretul slabirii: sa mananci ce iti place, dar in cantitati mici. Sarmalele si ardeii umpluti, in meniul de dieta
Toamna este sezonul aromelor memorabile, chiar daca sunteti la dieta. Cel mai recent trend mondial in domeniul nutritiei spune sa uitati de schemele complicate care reduc kilogramele nedorite.
Dati deoparte chinul si restrictiile. Daca vreti sa slabiti, trebuie sa mancati de placere. Acesta e ingredientul principal pentru o viata sanatoasa.
Pe plajele salbatice de la noi, mancarea cu specific local bate retetele meditareneene. De pilda, musacaua cu peste sau scoici. De laudat sunt si sarmalutele ori ardeii si rosiile umplute cu peste si scoici. Masa insa n-ar fi masa fara o tochitura dobrogeana.
Spre deosebire de celelalte tochituri, aici se pune la ea si branza de oaie si branza de capra. Bucatarii spun ca nu respectati pescarul daca langa toate minunatiile scoase din Marea Neagra cereti paine si nu mamaliga la ceaun, facuta pe foc de lemne.
Toamna, valoarea preparatelor sporeste. Pescarii includ in retetele lor vulpe ori pisica de mare, adevarate delicatese. Tot din abundenta, dupa prima furtuna de toamna, ajung la mal si rapanele. Pot supravietui pe uscat si 30 de zile daca nu sfarsesc la plita. Pana in decembrie, daca dati fuga la mare, aveti posibilitatea sa incercati pe propriile papile.
Sa introducem teoria placerii in orice dieta, inclusiv in cele inalt restrictive, asociate invariabil cu chin, alimente fade si foame acuta. Asa suna tendintele din nutritie. Specialistii spun ca iubirea fata de bucate e singura relatie normala in raport cu hrana.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist: “Singura reteta de slabit fireasca si care poate duce la un slabit de durata si care poate fi tinuta toate viata e sa mananci lucrurile care iti plac, cu care ai fost obisnuit. Doar ca, fata de cat mananci in mod normal, reduci cu 30% sau chiar 50% dar poate sa ramana carnea cu cartofi la cuptor, ciorba, sarmale si ardeii umpluti”.
Dupa cinci linguri din tochitura, de exemplu, placerea puternica scade. Indreptati-va atentia spre ardeiul umplut. Alte cateva imbucaturi iar reactia este aceeasi. Nu inseamna decat ca papilele gustative s-au obisnuit. Creierul a primit suficienta placere, asadar. Din acest motiv, paradoxal, stomacul este multumit, asa ca trimite semnale de satietate. Ati consumat mai putin de 300 de kilocalorii si nu v-ati ferit nici de grasimi, nici de proteine sau carbohidrati. Aceasta dieta este singura scrisa in genele umane.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, dieta, slabire, mihaela bilic, gust,
Dată publicare:
02-10-2015 12:36