Ce este malformația vaselor limfatice. Povestea lui Gabriel, un băiat de 15 ani


Ultimul update: Joi 11 Aprilie 2019 09:45
Data publicarii: Miercuri 10 Aprilie 2019 09:12
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Vasele mici, limfatice, recirculă apa din ţesuturi. În felul acesta, preiau substanţele toxice pe care le produce chiar orgsnismul uman şi le elimină.

Le ajutaţi dacă vă mişcaţi, rețineți asta. Pentru că problemele la acest nivel necesită cea mai fină chirurgie vasculară.
 
Suntem creaţi să ne mişcăm. Doar aşa punem în funcţiune sistemul limfatic. Format din vase de dimensiunile micronilor, care drenează lichidul în care trăieşte fiecare celulă a organismului. Cu alte cuvinte, aşa-numitul lichid interstițial.

Dr. Rene Milleret, chirurgie vasculară pediatrică: „Vasele de sânge capilare lasă ceva apă în ţesuturi, când transportă nutrienţi. Această apă trebuie resorbită parte de vene, parte de vasele limfatice.”

Activitatea fizică asigură o circulaţie optimă. Implicit, drenajul substanţelor nocive pe care le produce chiar organismul.

Gabriel are 15 ani. S-a născut cu o malformaţie a acestor vase limfatice.  Avea numai cinci luni când medicii i-au pus piciorul în ghips.

Oana Balacean, mama lui Gabriel: „Din cauză că nu se odihnea, m-am întors cu el după 2-3 zile la spital şi i-au dat ghipsul jos şi a rămas cu  piciorul cum e şi acum: dublu faţă de piciorul normal. Mi-au zis doctorii: „Stai linsitita, când o să înceapă să mergă o să se desumfle.”

Dr. Rene Milleret: „Boala lui Gabriel e ceea ce numim limfedem, o boală congenitală care înseamnă că vasele limfatice nu sunt  dezvoltate sufficient. Rolul lor este de a a reabsorbi apa utilizată de ţesuturi. În cazul tânărului Gabriel, vasele limfatice, care nu lucrează bine, au tendinţa de a forma edeme, umflături mari la nivelul picioarelor, dar şi la nivelul organelor genitale.”

Povestea lui Gabriel, un băiat care trăiește cu o boală rară. Cum îl puteți ajuta

Boala lui Gabriel este rară şi nu poate fi tratată în România. În Europa de Vest, însă, există soluţie chirurgicală. Din păcate, la costuri mari.

Dr. Rene Milleret: În perioada următoare, trebuie să îl operăm la nivelul testiculelor, astfel încât să redevină normale. E o chirurgie vasculară extrem de specializată, se face, după ştiinţa mea, doar în Franţa şi în Germania.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

O fetiță de 12 ani se luptă cu o boală gravă. Cum puteți face donații, inclusiv prin SMS
Drama prin care trece o femeie, încă din copilărie. Este mereu confundată cu un bărbat
Anxietatea este o boală care apare în copilărie. Care sunt cauzele apariţiei