Ce este "alfabetizarea emotionala" a copilului. Mesajele care trebuie transmise copiilor inca de mici

Ultima actualizare: 17-03-2015 06:52

"Treci strada doar pe culoarea verde!". "Nu pui mana pe flacara!". "Nu ai voie sa vorbesti cu straini!". Sunt mesaje elementare, pe care i le transmiteti copilului de la varste mici.

De prea putine ori insa va faceti timp pentru a-i explica ... sentimentele: supararea, frustrarea, fericirea. Un astfel de proces de invatare se numeste alfabetizare emotionala. Ii va fi de folos celui mic toata viata.

Natalia va intra in clasa zero abia la toamna. Pana atunci, exerseaza acasa si la gradinita alfabetul. Cel mai important alfabet din viata nu are insa legatura cu literele, ci cu emotiile. Si sta la baza vietii de adult.

Adina Dumitrescu, psiholog: "Un aspect foarte important in primii ani de viata, este bine sa fim previzibili in relatia cu copilul nostru pentru a spori increderea, pentru ca relatia mama-copil, tata-copil sa fie bazata pe incredere."

De exemplu, terminati un joc si apoi eu va duceti in sufragerie. Inainte de a schimba actiunea pe care o faceti alaturi de copil, anuntati acest lucru. Copilul reuseste sa anticipeze ce o sa i se intample. Si capata incredere in adult. In felul acesta, creste asa-numita toleranta la frustrare, absolut necesara in viata adulta.

Nu incercati sa le reprimati sentimentele celor mici. Indiferent ca plang, sunt furiosi, suparati, excesiv de veseli...

A lua copilul in brate este o actiune mai sanatoasa decat indemnul "nu mai plange, caci se uita lumea la noi". Mai ales daca e insotita de o explicatie. Trebuie sa inteleaga mereu ceea ce simtiti. In felul acesta, copilul o sa simta prietenie din partea parintelui. O situatie ideala. Invers insa, situatia este catastrofala din punct de vedere psihologic. Copilul nu este prietenul pe umarul caruia puteti sa plangeti.

Va povestiti grijile ... pentru ca aveti nevoie de un sfat. Dar un copil nu poate niciodata sa proceseze problemele unui adult. Joaca de-a prietenul cu el nu face decat sa-i dea peste cap viata emotionala...inca de la inceput.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO