Ce diferenta exista intre o iahnie traditionala de fasole si o portie de fasole batuta
Nu va feriti sa consumati iahnie de fasole sau fasole batuta. Sunt preparate bogat nutritive, eficace in perioada postului. Dar aveti grija si la indexul glicemic.
In timp ce iahnia are unul scazut, fasolea batuta se apropie de un dulce concentrat.
O iahnie de fasole este un preparat proteic, hranitor la orice varsta.
Iahnia are un index glicemic scazut, adica nu va ingrasa. Nu acelasi lucru se intampla cu fasolea batuta, facuta practic din acelasi ingrediente. Culmea insa, indicele glicemic se dubleaza. Acesta inseamna timpul de absorbtie a glucidelor. Daca acesta e rapid, atunci alimentul ingrasa, daca e lent hraneste.
Prin pasare apare practic un proces mecanic prin care absorbitia se face mai rapid decat la o fasolea boabe si creste indexul glicemic.
In perioada postului, mancati fara grija si cartofi fierti in coaja sau copti. Consumati insa cu masura piure si cartofi prajiti.
Cartoful fiert in coaja are un index glicemic scazut, pe cand in momentul in care il fierbeti decojit si il consumati sub forma de piure indexul glicemic creste.
De asemenea, indiferent de legumele folosite in preparatele de post, nu le prajiti in ulei. Preparati-le sote in apa.
Prin prajire multe din alimente pierd o parte din apa, se deshidrateaza si atunci glucidele se concentreaza si iarasi indexul glicemic creste.
In plus, prin prajire creste si numarul caloriile. Si fructele sunt diferite. Daca le consumati intregi nu va ingrasa, preparate sub forma de piure sau suc de fructe devin un dulce concentrat.