Cat de sanatos este laptele consumat la o varsta adulta. Ce ne recomanda medicii
Care este cel mai puternic aliment din lume? Primul cu care luati contact dupa nastere! Dar de ce mai beti lapte dupa perioada copilariei? Si atunci cu ce il combinati ca sa folositi toti nutrientii pe care ii contine?
Raisa nu mai este un bebelus, dar are nevoie de lapte. O sa-l bea toata copilaria, cu moderatie. Dupa diversificare, nevoile ei alimentare vor fi completate dupa un principiu simplu: putin din toate. Inclusiv lactate.
Pe masura ce creste, insa, va avea din ce in ce mai putine enzime care sa digere laptele dulce. Mai precis, sa digere zaharul continut de lapte. De unde o sa stie? Va primi semne de la organism.
Asadar, e bine sau nu ca micutii sa continue sa bea lapte? Exista o serie de teorii care se refera la eventuale efecte negative de pe urma consumului acestui aliment. Vacutele crescute intensiv primesc hrana cu hormoni, care se vor regasi, evident, si in lapte. Tot la ele apar si hormoni de sarcina. Pe unii ii sperie aceste amanunte.
Totusi, laptele ecologic poate aduce beneficii chiar si la varsta adulta, daca este tolerat de organism.
Nu este deloc recomandat sa folositi laptele la prajituri sau la prepararea oricarui fel de mancare. Aliment perfect, acesta nu se combina cu alte produse pentru ca interzice, pur si simplu, digestia ingredientelor.
Cu lactatele fermentate povestea se schimba radical. Bacteriile au consumat zaharul, asa ca orice adult le poate primi fara probleme. Aveti capacitatea sa folositi toti nutrientii din laptele batut, iaurt, kefir sau sana. Argumente aduc si medicii care trateaza pacienti cu grasimile din sange crescute.
Un lactat fermentat contine doar lapte si enzime lactice selectionate. Pe unele etichete mai este trecut cuvantul "proteine din lapte". Este doar denumirea ascunsa pentru E 621, adica mono-glutamatul de sodiu, care are capacitatea de a face orice preparat alimentar irezistibil. Din pacate, perturba echilibrul dintre satietate si foame comandat de creier.
Tot din aceeasi categorie, obtinuta prin fermentatie, nu ocoliti branzeturile. Pe saptamana, aveti nevoie de maximum trei felii din aceste sortimente.
CONTINUT GRASIME:
TELEMEA: 35% - 45%
CASCAVAL: 45% - 60%
CAS: 30%-40%
BRANZETURI CU MUCEGAI: 60-70%
FETA: 20%-60%
Urda si branza de vaci se grupeaza intr-o categorie aparte. La fel, mozarella.
E posibil sa consumati pana la 300 de grame de mozarella la o singura masa. Sau tot atat de multa urda. Cu acest aliment, slabiti mai usor. Contine doar proteina din zer si va protejeaza aparatul digestiv. Branzeturile grase se recomanda dimineata sau la pranz. Urda se poate consuma inclusiv la cina.