Cat de periculos este sa slabesti rapid. "Se poate ajunge chiar la accidente vasculare"
In natura, nimic nu se pierde, totul se transforma. Am auzit aceste cuvinte in primii ani de scoala. Astazi, vedem ca principiul se aplica de minune si in interiorul corpului uman.
Iar primul exemplu care ne vine la indemana este grasimea. Cu putina atentie, poate deveni energie pura. Cum, la fel de bine, se poate depune pe artere, atragand urmari deloc placute. Vedem chiar acum circuitele de productie si reciclare care ne tin in viata.
Academician prof dr Octavian Popescu, biolog: “Totul se recicleaza intr-un organism viu, surplus de hrana pe care nu putem sa o consumam, Cea mai simpla forma de depozit e sub forma de lipide, de grasimi. Avem celule specializate, daca e in cantitate mare si nu e consumata prin activitate fizica e transformata in trigliceride si grasimi”.
Prea multa hrana inseamna depozite sub piele si printre organe. Procesul este insa reversibil. De pe aceasta pozitie trebuie sa abordati orice cura de slabire. Prin digerarea alimentelor, in sange intra glucoza. La randul ei, aceasta este transformata in glicogen. Gasim aceasta substanta in ficat si in muschi, care au nevoie de miscare sa o consume.
Prin miscare, glicogenul se transforma in dioxid de carbon si apa - un proces normal. La nivel muschilor, veti produce acid lactic. Febra musculara va spune ceva? O indeparteaza tot activitatea fizica moderata, singura asociata cu speranta mare de viata. Din toate aceste reciclari rezulta energie. In toata lumea vie, e stocata in molecule de ATP. O molecula de glucoza produce doua astfel de molecule.
Daca reduceti hrana putin cate putin veti slabi normal. Daca o reduceti dramatic, dintr-odata, toate procesele din organismul uman devin radicale. Unde dispare grasimea pe care o eliminati? Nu dispare, doar se transforma.
Trigliceride se numesc grasimile de depozit pe care le extrageti din tesuturi. Sunt luate de sange si duse in ficat. unde rezulta glicerol si acizi grasi liberi. Glicerolul se transforma in glucoza, care circula in sange si hraneste. Sau se duce in muschi si piele, unde, de asemenea,e folosit.
Daca procesul de slabire este lent, acizii grasi liberi se distrug si produc energie. Acestea sunt procesele normale, daca slabiti in ritmul de minus 500 de grame pe saptamina. Daca nu, dr. Cristina Balanescu, nutritionist, ne explica ce se intampla: “Se poate sa nu se metabolizeze in ficat, metabolizindu-se in ficat. Se poate intimpla sa circule liber in sange si sa provoace accidente vasculare.”
Sursa: Pro TV
Etichete: accident vascular, ficat, slabire, grasime, muschi, lipide,
Dată publicare:
22-04-2016 11:38