Cat de periculoasa este aparitia varicelei la adulti. Bolile grave care pot fi activate de virusul copilariei

Ultima actualizare: 27-04-2016 07:14

Ati suferit in copilarie de varicela? Virusul ramane cantonat pentru toata viata in organism, la nivelul ganglionilor. La maturitate, un eveniment stresant il poate reactiva. Boala se numeste zona Zoster.

Eruptii cutanate, febra si peste 90% risc de infectare a persoanelor din jurul bolnavului. Sunt datele care descriu varicela sau, popular, varsatul de vant. Daca distrugeti leziunile prezente pe piele, raman cicatrici, care pot fi corectate ulterior doar cu ajutorul laserului.

Dr Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: “Dupa boala, copilul poate sa ramana o luna cu o sensibilitate usoara de a contracta mai repede infectii respiratorii sau infectii digestive. Adultii fac forme severe de boala cu eruptie foarte abundenta aproape generalizata.”

Este vorba de meningita, encefalita - adica inflamarea creierului - si pneumonie. Pe piata, exista vaccin impotriva acestui virus, dar nu este integrat in schema nationala de imunizare. Multi dintre parinti il privesc cu reticenta. Una dintre nelinisti se refera la prezenta mercurului in multe dintre aceste preparate.

Conf dr Monica Luminos, medic primar boli infectioase: “Este o forma netoxica de mercur care se metabolizeza rapid, vacinurile pentru copii nu mai au mercur sau daca contin contin in cantate infima si este un etil-mercur, un alcool care se degradeaza repede.”

Odata ce ati facut infectia, indiferent de varsta, virusul ramane cantonat in glanglionii limfatici. Se poate reactiva pe parcusul vietii, la ani de zile de la episodul de varicela. Eruptia poate aparea pe jumatate de fata, jumatate de trunchi, un singur brat ori un singur picior. Si se intinde pe traiectul unui nerv.

Boala se numeste zona Zoster si este un marker al starii in care se afla, la acel moment, sistemul dumneavoastra imunitar.

Dr Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: “Eruptia se judeca in context, exita persoane tinere care fac herpes, Zoster dupa o perioada solicitanta la serviciu sau dupa o gripa severa. Tot te gandesti ce anume din corp a permis acestei eruptii sa se redestepte.”

Medicul este asadar obligat sa va evalueze intreaga stare de sanatate. Zona Zoster aparuta la persoane trecute de tinerete necesita investigatii si mai amanuntite, inclusiv imagistice. Frecvent, afectiunea apare in contextul existentei unei tumori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 25 Octombrie 2021

45:39
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!