Cat de periculoasa este aparitia varicelei la adulti. Bolile grave care pot fi activate de virusul copilariei
Ati suferit in copilarie de varicela? Virusul ramane cantonat pentru toata viata in organism, la nivelul ganglionilor. La maturitate, un eveniment stresant il poate reactiva. Boala se numeste zona Zoster.
Eruptii cutanate, febra si peste 90% risc de infectare a persoanelor din jurul bolnavului. Sunt datele care descriu varicela sau, popular, varsatul de vant. Daca distrugeti leziunile prezente pe piele, raman cicatrici, care pot fi corectate ulterior doar cu ajutorul laserului.
Dr Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: “Dupa boala, copilul poate sa ramana o luna cu o sensibilitate usoara de a contracta mai repede infectii respiratorii sau infectii digestive. Adultii fac forme severe de boala cu eruptie foarte abundenta aproape generalizata.”
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Este vorba de meningita, encefalita - adica inflamarea creierului - si pneumonie. Pe piata, exista vaccin impotriva acestui virus, dar nu este integrat in schema nationala de imunizare. Multi dintre parinti il privesc cu reticenta. Una dintre nelinisti se refera la prezenta mercurului in multe dintre aceste preparate.
Conf dr Monica Luminos, medic primar boli infectioase: “Este o forma netoxica de mercur care se metabolizeza rapid, vacinurile pentru copii nu mai au mercur sau daca contin contin in cantate infima si este un etil-mercur, un alcool care se degradeaza repede.”
Odata ce ati facut infectia, indiferent de varsta, virusul ramane cantonat in glanglionii limfatici. Se poate reactiva pe parcusul vietii, la ani de zile de la episodul de varicela. Eruptia poate aparea pe jumatate de fata, jumatate de trunchi, un singur brat ori un singur picior. Si se intinde pe traiectul unui nerv.
Boala se numeste zona Zoster si este un marker al starii in care se afla, la acel moment, sistemul dumneavoastra imunitar.
Dr Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: “Eruptia se judeca in context, exita persoane tinere care fac herpes, Zoster dupa o perioada solicitanta la serviciu sau dupa o gripa severa. Tot te gandesti ce anume din corp a permis acestei eruptii sa se redestepte.”
Medicul este asadar obligat sa va evalueze intreaga stare de sanatate. Zona Zoster aparuta la persoane trecute de tinerete necesita investigatii si mai amanuntite, inclusiv imagistice. Frecvent, afectiunea apare in contextul existentei unei tumori.