Cât de mult afectează fumul de țigară dantura. Explicația medicilor

Ultimul update: Marti 15 Mai 2018 10:27
Data publicarii: Marti 15 Mai 2018 10:22
Categorie: CSID

Se numeşte parodonțiu marginal și este un întreg mecanism care ţine dintele fixat în oasele craniului. Imaginaţi-vă că îl prindem cu nişte sfori puternice.

Ei bine, aceste sfori sunt tăiate, la propriu, de fumul de ţigară. Iată o modalitate numai bună de a le povesti adolescenţilor cum fumatul dăunează inclusiv aspectului lor fizic.

Gingia are nevoie de sânge, e foarte important ca gindia să fie apărată de bacterile pe care le avem în cavitatea orală în mod obişnuit. Avem nevoie ca această gingie să fie bine vascularizată. Ce se întâmplă în momentul în care pacientul care fumează, vedem foarte clar cum gingiile sunt retrase”, explică Ionuț Leahu, medic dentist.

Ţigara produce vaso-construcție. Adică vasele de sânge se îngustează şi nu mai permit un flux normal. În cavitatea orală, fluxul scăzut de sânge înseamnă şi că elementele sistemului imunitar sunt reduse.

În plus, o singură ţigară determină inflamaţie în cavitatea orală, ca reacţie de apărare la substanţele toxice. Odată inflamată, aceasta nu mai stă ferm lipită de dinte. Bacterile prezente în cavitatea orală în mod normal încep să migreze spre rădăcina dentară.

Colonoscopia de control, recomandată persoanelor care trec de 50 de ani

Se retrage şi osul şi se expune cât mai mult din rădăcina dintelui. Dinții încep să aibă sensibilitate, să devină mobili”, explică Cristina Priseceanu, medic stomatolog.

Dintele stă în rădăcină ţinut de nişte sfori, la propriu. Acestea se numesc parodonţiu marginal. Odată atacat de bacterii, care nu au ce să caute lângă rădăcină, destabilizează până la pierderea dintele.

Fumatul ăsta de la vârste foarte fragede duce la pierderea dinţilor la fel de devreme. Fumatul are efecte nocive nu doar în varianta ţigară normală, ci şi nicotina pe care o inhalează oamenii prin ţigara electronică care are acelaşi efect de vasocrontricție, adică nu lasă dintele, nu lasă apărarea să acționeze la nivelul gingiilor. La nivelul cavităţii orale sau a apărut acum nu mai dăm foc la ţigară, ci doar încingem tutunul. Orice formă de nicotină fie că e cu vapori sau încingerea la temperatură sau guma de mestecat cu nicotină trebuie eliminat complet de la nivelul cavităţii orale”, a explicat Ionuț Leahu, medic dentist.

Fumul de ţigară crează mult mai rapid tartru, un loc ideal în care se înmulţesc bacteriile patogene. Acestea sunt organisme vii, în metabolismul cărora apar toxine, care atacă de asemenea gingia. Toate aceste dezechilibre apar după un singur fum.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ce se întâmplă în gura unui fumător dacă renunță 4 zile la țigări

Ce se întâmplă în gura unui fumător dacă renunță 4 zile la țigări

Fumatoare

Riscurile la care se expun femeile fumătoare, atunci când iau anticoncepționale

Părinții, sfătuiți să înceapă educația sexuală a copiilor de la vârste fragede

Îşi schimbă pielea odată la 2 săptămâni. Ce riscă dacă stau la soare

Adolescenții care provin din familii de fumători riscă să dezvolte aceeași dependență

Sfaturi pentru un ten fără cusur din partea celei mai cunoscute experte în frumusețe

Cât de periculoase sunt sucurile carbogazoase pentru sănătatea noastră

csid

Boala pe care o dobândesc 90% din femeile care nasc. Sfatul medicilor