Cât de important este calciul pentru organism. Avertismentul medicilor
Dulciuri în fiecare zi. Și puțină lumină solară. Ambele situații destabilizează toate circuitele de calciu din organism. Care sunt urmările?
Toate organele au nevoie de calciu pentru a funcționa optim. Nu ne referim doar la oase, ci și la organele interne. De asemenea, la ureche.
Medicii de familie recomandă administrarea vitaminei D copiilor până în pragul de trei ani. Vorbim, însă, de o substanță chimică de care avem nevoie toată viața. De ea depind circuite întregi din organism.
Zahărul, odată ingerat, produce acizi în interiorul organismului. Consumă calciul din sânge. De fapt, cu ajutorul substanței dulci e cel mai simplu să aveți valori anormale ale calciului din sânge.
Ion Ion, profesor universitar: „Organismul uman încearcă să descompună, să metabolizele zaharoza, s-o rupă, dar în aceste reacții de metabolizare participă și calciul. Persoanele care au probleme cu calciul în fluidele biologice în sânge este bine să nu comsume zahăr.”
Pe de altă parte, calciul rămâne la valori normale în corpul uman dacă aveți suficientă vitamina D 3. Statistica ne spune că peste 90% dintre adulți se confruntă cu valori mici și au nevoie de suplimente medicamentoase. O simplă analiză de sânge va arăta cantitatea vitaminei D 3.
Prea puțin calciu, ori prea puțină vitamina D. Ambele situații pot determina vertij, adică amețeli.
În interiorul urechii interne, găsim otoliți, cristale de calciu, care sunt senzori ai mișcărilor rapide pe care le face capul. Aceste pietricele de calciu pot deveni osteoporotice, adică ușoare. Se destabilizează ușor. Simptomele?
Ioana Vodă, medic primar ORL: „Există amețeli datorate plecării unor otoliți, adică niște pietricele de carbonat de calciu existente în mod normal în toate urechile. Vor avea o mică amețeală rotatorie, care durează câteva secunde, dacă am un număr mic de otoliți săriți. Dacă au un număr mare de otoliți săriți, vor avea o amețeală mare.”
Amețelile, în acest caz, se tratează cu ajutorul vitaminei D și prin mișcări mecanice de repoziționare a cristalelor de calciu.
Metabolismul deficitar al calciului are impact de asemenea asupra dinților. Înaintea intervențiilor complexe în cavitatea orală, de aproximativ un an de zile, există o inovație care face structura osoasă dentară mai densă.
Anca Rusu, medic dentist: „Putem să ajutăm și în aceste situații folosim niște truse speciale cu niște freze speciale care fac osteocondensare, adică împing osul și îi fac condensarea rezultând la final un os mai dens, mai tare, în care implanturile se pot insera și pot fi mai stabile.”
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!