De ce se recomandă vaccinul antigripal persoanelor alergice
E perioada vaccinării antigripale. Dacă sunteţi alergici, nu rataţi vaccinul pentru că virusul gripal da complicaţii grave, dacă se lipeşte pe mucoasa respiratorie inflamata alergic.
Inflamaţia alergică - nu este o condiţie prezenta doar în nas sau în interiorul plămânului. O găsim peste tot. De aceea, o astfel de afecțiune nu se tratează niciodată localizat.
Dr. Brânduşa Petrutescu, medic specialist alergolog: "Persoanele care au deja o alergie sunt mai sensibile la infecţiile virale. Inflamtia alergică de la nivel mucoasei nazale îi face mai repcetivi la virusuri."
Peste 200 de tulpini de virusuri cu transmitere respiratorie circulă în sezonul rece. Acestea produc aşa numitele viroze sau răceli. La persoanele alergice netratate, episoadele infecţioase sunt extrem de frecvenţe.
Le reduceţi dacă ţineţi în control alergia cu ajutorul medicul specialist și nu cu ajutorul picăturilor de nas sau de ochi - aşa numitele simptomatice - pe care le puteţi lua de la farmacie. Fără reţetă.
Picăturile de nas care reduc inflamaţia şi simptomele locale, administrate mai mult de 10 zile, determină dependență.
Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: "Aceste picături nazale vasoconstrictoare fac să nu mai circule suficint sânge la nivelul nasului şi alterează apărarea localae un joc pe vascularizaţia nasului, va strica mucoasa, va detemina o rinită atrofică, adică nu se poate apăra cum trebuie mucoasa nasului."
Şi apar infecţii virale mai des. În plus, alergia nu e ţinută în control. Şi astfel se menţine inflamaţia alergică.
Începând cu luna ianuarie va circula inclusiv virusul gripal. Toţi alergicii au indicaţia de a-şi face vaccinul anti-gripal până în decembrie. Aceasta deoarece gripă, pe inflamaţie alergică, poate da complicaţii grave.
Dr. Brânduşa Petrutescu, medic specialist alergolog: "Obligatoriu vaccinul antigripal, obligatoriu la asmatici de exemplu, ei sunt cel mai la risc şi ar trebuie să fie gratuit prin medicul de familie. Pacienţii asmatici nu primesc vaccin gratuit din păcate."
Vaccinul anti-gripal, prin medicul de familie, e accesibil doar copiilor până în 6 ani şi vârstnicilor peste 65 de ani. Dar şi pacienţilor cu boli cronice. Astmul alergic este o boală cronică, cu toate acestea nu beneficiază de vaccin anti-gripal gratuit.