Cât de eficiente sunt metodele de detoxifiere. "E o găselniţă de marketing"
Ne pregătim sufleteşte, dar şi trupeşte, de sărbătoarea Paştelui când facem, ca de obicei, excese... Imediat după, ne cuprinde febra detoxifierii.
Marketingul ştie să ambaleze atrăgător toate aceste ajutoare pentru corpul uman. Detoxifierea însă are loc în ficatul fiecăruia, zi de zi. Ulterior, rinichii elimină din sânge substanţele inutile sau dăunătoare produse în organism ori luate din mediul exterior. Şi celulele au capacitatea...de a face curat. Detoxifierea nu costa, aşadar... mai nimic.
Apă caldă, uşor sărată, un electrod şi curent electric de slabă intensitate. Aşa ies toxinele din organism, iar apa îşi schimbă culoarea.
Marlena Scarlat, psiholog terapeut: „Ajută la trecerea particulelor prin membrana celulară. Mediul cu o concentraţie mare e organismul nostru, toxinele ajung în partea de jos datorită poziţiei noastre bipede”.
În 2015, un meta-studiu clinic ajungea la toţi medicii din lume. Lucrarea concluziona aşa: "Nu există dovezi că se poate detoxifia organismul uman prin diete de orice fel, ori prin dispozitive de detoxifiere. Tehnicile de detoxifiere, indiferent de natura lor, ar trebui descurajate de către toţi medicii alopaţi sau homeopaţi".
Să revenim la aşa-zisa detoxifiere cu apă caldă, sare şi un electrod. Descoperim, de fapt... electroliză. Electrodul descărca în apă cantităţi mici de rugină - nimic altceva decât un proces de oxidare. Într-o apă călduţă, corpul uman începe să transpire şi descarcă minerale. În funcţie de mineralele pe care le descărcăm prin transpiraţie, rugina capăta o anumită nuanţa
Aşadar... în apă caldă transpiraţi şi descărcaţi minerale. Un proces invizibil şi diferit de la persoana la persoană. Culoarea din această apă, în procesul normal de electroliză, e diferită în funcţie de cantitatea de minerale pe care aţi eliminat-o din transpiraţie. Dar... 30 de minute petrecute în apă călduţă sunt într-adevăr un moment de pauză pe care îl recomandăm oricui.
Pe piaţa avem apă alcalină. Şi dispozitivele care o prepara, tot printr-un proces de electroliză. E vândută drept miraculoasă în procesul de detoxifiere. Argumentul fiind că schimbă mediul acid din organism, propice pentru boli. Odată ajunsă în stomac, apa alcalină întâlneşte fix acest mediu. Se va acidifica...oricum. E prea puţin important dacă beţi apă de la robinet, îmbuteliata sau alcalină....Câtă vreme o beţi!
Pur ipotetic, ca să schimbe mediul acid din organism - deci cumva să detoxifice conform teoriilor - ar trebuie să consumaţi pe loc o cisternă de apă alcalină. Ca să aduci ph la echilibru ar trebui 10 tone de apă alcalină, spun specialiştii. Şi nici atunci nu veţi reuşi pentru că că stomacul are o componentă care secretă acid clorihidric în încercarea de compensa. Stomacul este şi rămâne acid, indiferent de ceea ce mâncaţi sau beţi!
Să tragem câteva concluzii împreună cu un medic.
Dr, Mihaela Bilic, medic primar diabet şi nutriţie; „Detoxul e o găselniţă de marketing, nu trebuie să plătim bani foarte mult sau nu trebuie să apelăm la metode sofisticate sau la una simplă la noi acasă. Înseamnă să îi dăm ficatului mai puţină treabă pentru că metabolismul şi tot ce ţine de digestie solicită 75% din cheltuielile corpului şi în momentul în care vrem să-l ajutăm îi dăm mai puţin de lucru!”
Din stomac, alimentele şi băuturile trec în intestinul subţire. Aici se varsă sucurile produse de pancreas. Din intestinul subţire, sunt absorbite de sânge şi duse în ficat. Unde se desfăşoară, în mod natural, procesul pe care îl numim detoxifiere. Senzorii de pe suprafaţa celulelor hepatice preiau din sânge DOAR toxinele. Şi le conduc în nişte organele în miniatură, pline cu enzime digestive.
Aşadar digera tot, dar şi reciclează inclusiv posibilele substanţe bune care pot proveni chiar din… toxine! Alte organele, care se ocupă, la rândul lor, cu reciclarea, mănâncă … la propriu, structurile din celula care au îmbătrânit. Altfel, celula s-ar intoxica cu … ea însăşi.
Aşa se face că în ficat nu sunt stocate niciodată toxine. Ci distruse.
După ce ficatul şi-a făcut treaba, sângele este preluat de rinichi. Tot fluxul nostru sangvin trece prin acest filtru la fiecare zece minute. Sunt eliminate substanţele inutile sau dăunătoare produse de noi înşine ori luate din exterior. Aceste procese înseamnă însăşi viaţa.
Detoxifierea, ca proces conştient aşadar, nu cea care are loc oricum, fără să simţim, înseamnă două zile din săptămână în care să mâncaţi mai puţin. Înseamnă că în fiecare zi să beţi apă multă, indiferent ce fel de apă. Şi mers pe jos, zilnic. În rest, lăsaţi-vă organismul să îşi facă treaba. Şi-o face oricum perfect!
Sursa: Pro TV
Etichete: paste, apa, mancare, alimente, detoxifiere, excese,
Dată publicare:
01-04-2018 10:48