Carnea de curcan, mai sanatoasa decat cea de pui? Cum ajung aceste pasari la o greutate de fotomodel
Diversitatea alimentara este principiu de baza atunci cand construim meniul zilnic.
Carnea de curcan: este sau nu mai buna decat cea de pui? Unii mizeaza pe ultra-sensibilitatea curcanului la antibiotice si hormoni. Implicit, exclud ajutorul artificial cand vine vorba de cresterea pasarii. Pe de alta parte, pasarile crescute in regim intensiv - indiferent ca sunt pui, curcani, rate, giste, prepelite ori fazani - mananca... acelasi lucru. Iar Uniunea Europeana interzice agentii de crestere. Si, totusi, cum face curcanul 30 de kilograme in cateva luni?
Curcani intregi... se gasesc doar inainte de Craciun. Au intre trei si cinci kilograme. In restul anului, carnea de la raft provine de la exemplare care au, in carcasa, 20 de kilograme. Pot ajunge insa la greutatea unui fotomodel. 50 de kilograme. Cariera lor de succes...este oprita, insa, brusc, la pragul de 20. Dupa, nu ar mai fi rentabili din punct de vedere economic. Ar costa prea mult hrana, iar beneficiile nu s-ar ridica deloc la nivelul vizat.
In ultimii 60 de ani, prin selectie controlata, oamenii de stiinta au ajuns la un asemenea hibrid de carne. Ce inseamna asta? Exemplarele perfecte de curcani, femele si masculi, primesc note. Premiantii sunt imperecheati, iar geneticienii spera, la fiecare incrucisare, la un hibrid si mai mare.
Proteinele din carnea de curcan sunt comparabile cu cele provenind de la pui ori alte pasari. Pe pulpe exista insa grasime care contine acid arachidonic. Are cel mai inalt grad calitativ...din natura. Se mai intalneste la pestii oceanici, in cantitate mare, la unele pasari si in untura de porc.
Tocmai pentru ca acest acid pretios pentru viata este extrem de limitat natural, nu ar trebui sa evitati astfel de alimente. Un studiu facut la Universitatea Cambridge spune ca macar 5% din aportul caloric zilnic ar trebui sa il contina. Este principalul nutrient care care intra in lupta cu grasimile rele din corpul uman.