Indiciile care arata ca cel mic are viermisori intestinali. Cum se depisteaza in mod corect
In decursul lunii septembrie creste frecventa analizelor pentru oxiuri. Vorbim despre cei mai intalniti viermisori intestinali. Iar cei care se lovesc de astfel de situatii sunt parintii micutilor care incep scoala sau gradinita.
Alaturi de clasicul examen copro-parazitologic, exista si posibilitatea unei amprente anale. Avantajul metodei: poate detecta, inca din prima incercare, mai bine de jumatate din cazurile de infectare.
Copilul are dureri in jurul buricului sau febra sau poate prezenta eruptii pe piele, asemanatoare alegiilor. Aceasta e o reactia la toxinele parazitilor. Uneori insa puteti sa observati doar un miros neplacut al cavitatii orale in ciuda igienei. Si un copil somnoros ziua trebuie investigat. Ce se intampla noaptea?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gheorghe Enache, medic primar boli infectioase: "Atunci femalele depun ouale in regiune anala a copilului si corpul sta treaz, e agitat si ziua doarme si unde doarme la scoala, pe banca."
Oxiurile sunt extrem de des intalnite si uneori pot si obsevate cu ochiul liber chiar in scaunul copilului – mici puncte albe care se misca. Chiar si asa apar in examenul copro-parazitologic clasic. Aceasta deoarece femela depune ouale in regiunea perianala, deci pe pielea din jurul orificiului anal.
Andreea Toderan, medic primar medicina de laborator: "Femela isi depune oule in pliurile perianale, de acolo copilul prin scarpinare ia ouale sub unghii, dupa care nespalandu-se pe maini le inghite si ciclul se reia."
Ouale sunt extrem e contagioase si, de pe maini, ajung pe jucarii, pe lenjerie, pe haine. Un copil infectat transmite ouale tuturor membrilor familiei. Si, de aceea, tratamentul e necesar pentru toata familia.
Amprenta anala se numeste testul care evidentiata cel mai bine oxiurile. Este practic o fisie lipicioasa care se aplica exact la orificiul anal al copilului. Se recolteaza 4-6 zile la rand.
Andreea Toderan, medic primar medicina de laborator: "Dimineata fara sa fie spalat copilul la fundulet, fara sa aiba scaun se recolteaza amprenta anala."
La o saptamana dupa terminarea tratamentului si apoi la o luna testul se face din nou. Intr-o luna eventualele oua ramase devin femele adulte care reiau ciclul de depunere al oualelor.
Amprenta anala, adica scociul aplicat la funduletul copilului, nu exclude clasicul examen coproparazitor. Aceasta ca sa vedeti daca cel mic are sau si nu o alta infectie cu paraziti. Iata cum spune medicul de laborator ca se efectueaza corect:
Andreea Toderan, medic primar medicina de laborator: "Se efectueaza de 3 ori in interval de 10 zile pentru a nu ne focusa doar pe oxiuraza si copilul sa aiba o alta infectie parazitara."
Asadar trei probe de materii fecale in 10 zile inseamna sa aveti un diagnostic complet al posibelor infectii cu paraziti intestinali. Daca cel mic e diagnosticat cu paraziti intestinali, pe langa tratament, trebuie sa fierbeti toate hainele, lenjeria, jucariile cu care a luat contact. Doar prin fierbere oualele mor.