Producatorii au dat lovitura in acest an, dupa ce au cules recolta. Cu cat vand un litru de suc de mere
Dupa ce au strans recoltele, producatorii de fructe si legume transforma mare parte din roadele toamnei in sucuri naturale.
Si, pe cat sunt de sanatoase, pe atat sunt de rentabile. De exemplu, sucul de mere se vinde cu 4-5 lei litrul, mai mult decat kilogramul de fructe.
In Maramures, oamenii muncesc zi lumina sa scoata din fructe si legume cel mai dulce nectar. In general, primesc de la clienti materia prima - mere, struguri, sfecla sau morcovi, dar cei mai multi se mandresc si cu productia proprie, din livada de la tara.
Procesul prin care fructele si legumele sunt transformate in suc nu e complicat, spun oamenii.
Din 10 kg de fructe, ies aproximaiv 6 litri de suc. Cel mai cautat este cel din mere, morcovi si sfecla rosie.
Monica Marchis, clienta: "Vin a doua oara anul acesta si acum am adus si struguri, mere, sfecla si morcovi. Ffructele pe care noi le aducem sunt din cultura proprie, fara pesticide ori ingrasaminte chimice."
Muresan Marin, client: "Decat sa cumpar din cele cu conservanti, mai bine sa fie natural, iar merele se strica daca stau mai mult timp si e pacat de ele."
Din septembrie pana la sfarsitul lunii noiembrie, cei care au simtit gustul acestei afaceri au mult de munca.
Ioan Cupsan, producator: "E o afacere sezoniera, dureaza cam 2 luni de zile, cat tine sezonul merelor. Mi-am luat concediu putin si sotia si-a luat concediu, dar la munca."
Se munceste de zor si la Miercurea Nirajului, in judetul Mures!
Zilnic, sute de kilograme de fructe si legume sunt transformate in sucuri sanatoase.
Pretul unui litru de suc variaza intre 4 si 5 lei. Cei care vin cu fructele lor platesc 1,7 lei.