Cantitatile ideale de fructe si legume care trebuie consumate zilnic. Cum le introducem in meniu
Ce inseamna cinci portii de legume si fructe zilnic? Pe scurt, o portie de fructe are dimensiunea unui mar. Iar pentru consuma o portie corecta de legume sau de zarzavaturi aveti nevoie de cantitati mai mari.
400 de grame de vegetale zilnic - iata ceea ce va cere organismul si rareori primeste. Asa ca nu ezitati sa-i oferiti doza de vitamine si fibre.
Radacinoasele, frunzele verzi, cartofii, ciupercile si fructele sunt alimentele vii care va cresc speranta de viata. Sa vedem cum le combinam in meniul zilnic.
Cinci portii de fructe si legume pe zi – iata mesajul care va sugereaza cum arata o alimentatie corecta. Dar si in privinta vegetalelor exista reguli. Iat-o pe prima.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: "In principiu, ar fi bine sa se consumam mai multe legume decat fructe, pentru ca fructele totusi au un continut mai ridicat de zaharuri".
Doua portii de fructe pe zi sunt suficiente. Se consuma doar intre mese. O portie inseamna un fruct de dimensiunea unui mar mare. E de preferat sa mancati un fruct la ora 10:00 si inca unul la ora 16:00. A doua regula este la fel de importanta si vizeaza cele trei mese principale.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: "Atunci cand consumam produse de origine animala, e bine ca intotdeauna acestea sa fie insotite de o portie de legume corespunzatoare, pentru completare, pentru aportul de fibre".
Asadar, langa o friptura consumati o salata din radacinoase, cu cel putin trei astfel de vegetale. O salata de frunze, indiferent de tip, se face intr-o farfurie mare de supa. Daca dimineata consumati branzeturi, spre exemplu, combinati-le cu orice leguma, dar echivalentul a doi morcovi. La cina sunt indicate ciorbele de legume sau supele crema din legume si ciuperci. La o portie puneti 200 de grame de vegetale. Aceasta cantitate va asigura necesarul zilnic de fibre.
Prof. dr. Mircea Diculescu, sef sectie gastroenterologie: "Exista acum si tot felul de suplimente alimentare pe baza de fibre si care pot sa se umfle in intestine in momentul in care iau contact cu sucurile intestinale si trebuie sa fim atenti si la volumul de vegetale pe care le mancam la o singura masa".
Ideal este sa consumati zilnic 400 de grame de vegetale. Iata un exemplu de meniu corect, mult mai usor de urmat.
Prof. dr. Mircea Diculescu, sef sectie gastroenterologie: "Mancam de exemplu dimineata niste cerele cu lapte sau cu iaurt, la vremea orei 10 mancam un fruct, la pranz in loc de friptura cu cartofi prajiti mancam cu o salata. Dupa amiaza mancam un alt fruct si seara un iaurt si inseamna ca avem o alimentatie echilibrata".
In fiecare zi consumati vegetale fierte sau preparate la aburi, in procent de 30%. Restul cantitatii ideale se constituie din vegetale proaspete si din muraturi in sare.