Cantitatea optima de lichide care trebuie eliminata in fiecare zi. Cum poate fi mentinut echilibrul corpului


Ultimul update: Joi 29 Ianuarie 2015 00:04
Data publicarii: Luni 26 Ianuarie 2015 08:28
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Doi litri de apa pe zi, suna recomandarea pe care o auziti frecvent la televizor. Insa optim ar fi nu sa beti doi litri de lichide, ci sa eliminati aceasta cantitate.

Spre exemplu, daca apa nu e suficienta, urina devine agresiva prin ea insasi, mai ales la nivelul vezicii. Aflam imediat cum trebuie gandit totul.

Maria Spiridon, nutritionist: "Toate alimetele pe care noi le consumam au un continut mai scazut de apa prin comparatie cu cele pe care le consumam din primavara pana in toamna. Si ca atare nu ne mai putem baza pe aportul de apa din legume si fructe".

Din acest motiv, recomandarea pentru iarna este sa nu restrangeti cantitatea de apa pe care o beti zilnic. La modul ideal, un adult normal ar trebuie sa elimine aproximativ 2 litri de urina pe zi. De asemenea, se elimina prin fecale, in mod fiziologic, aproximatv 500 de militri de apa zilnic. Iata de ce si iarna trebuie sa aveti un aport mare de apa. In cazul in care apa nu e deloc suficienta, urina devine agresiva prin ea insasi, mai ales la nivelul vezicii urinare unde stagneaza. Spre exemplu, daca intr-o zi ati urinat mai putin de 500 de mililitri sau daca urinati foarte des cantiati mici, beti de urgenta apa.

Dr. Nelu Merliu, medic primar medicina interna: "Senzatia de mictiune e determinata si de volumul prezent in vezica, dar si de concentratia urinei. Urina foarte concentrata determina senzatia de mictiune. Exista si chemoreceptori care sesizeaza concentratia urinara."

Iarna, senzatia de sete nu este atat de puternica si e destul de simplu sa ajungeti in aceasta situatie. Pe de alta parte, incercati sa va tineti departe de diete care promit pierderi de cateva kilograme in 3 zile. Acestea nu va fac decat sa pierdeti apa.

Dr. Nelu Merliu, medic primar medicina interna: "Am mai auzit... cure de slabire cu cantitati mari de diuretice. Favorizeaza eliminarea unei cancitati mari de apa din organism, dar totodata si de sodiu si de potasiu."

In acesta perioada, de asemenea multe persoana se gandesc la sucuri naturale drept solutie la excesele din timpul sarbatorilor. Sucurile, chiar proaspete, nu hidrateaza optim.

Sucurile din legume sau fructe, in carne nu mai exista fibre alientare, sunt dulciuri concentrate care va forteaza pancreasul. In plus, odata baute aveti nevoie de aport suplimentar de apa.

Lichidul care hidrateaza perfect are un singur nume – apa. Se bea lent, cu inghitituti mici. Daca beti un pahar pe fuga, il veti elimina imediat. Apa bauta lent intra, un timp suficient, in contact cu saliva. Fludiul din interiorul cavitatii bucale este cel care modifica calitatile apei si o fac sa va hidrateze eficient.

Asadar respectati-va organismul si beti incet apa, doar intre mese. Aceasta pentru a nu dilua enzimele digestive necesare procesarii alimentelor. Incepeti ziua cu un pahar de apa si terminati-o in acelasi mod.

La fiecare 3-4 ore, in mod normal, trebuie sa aveti senzatia de mictiune. Si copii trebuie sa elimine urina la fiecare 4 ore. Daca uita, adultul care ii are in supraveghere nu trebuie sa uite ca nu au urinat de mult timp.