Cand devine lipsa mirosului o problema? Sfaturile medicilor cu privire la alergiile respiratorii
Ati racit? Nasul inflamat produce mucozitati in exces, care vor acoperi receptorii de miros. Din pacate, exista si cauze grave care duc la diminuarea acestui simt. Aflam acum cand trebuie sa va ganditi serios la un control.
”Organul mirosului are celule nervoase care nu sunt multe - vreo 15 neuroni situati in partea de sus, cat pui un varf de deget. Sunt singurele organe nervoase in contact cu mediul inconjuraror”, explica medicul primar ORL Elena Latcan.
Cu cat aerul pe care il respirati e mai poluat, cu atat mai mult cresc riscurile sa va distrugeti receptorii mirosului. Cand raciti, nasul produce mucozitati in exces cu scopul de e elimina virusul sau bacteria. De asemenea, secretiile nazale devin mai vascoase si, simultan, se produce o inflamatie. Toate aceste fenomene acopera receptorii mirosului. Dupa 2 saptamani insa o sa mirositi normal.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In tot acest timp „trebuie sa vem grija ca in momentul in care racim sa luam dezobstruante nazele, sa pastram o igiena a foselor nazale”, potrivit medicului Elena Latcan.
Asadar, substantele care va desfunda nasul nu sunt doar pentru confortul dumneavoastra, ci si pentru a va proteja delicatii receptori ai mirosului.
La randul lor, alergiile respiratorii afecteaza cele 3 cornete nazale situate in spatele nasului, care au rolul de a incalzi aerul.
”In alergii ele isi maresc dimensiunile. Sunt si ele ca niste dopuri, care impidica patrunderea aerului”, mai spune medicul.
Alergiile inseamna o afectiune a sistemului imunitar, asadar trebuie controlate global si nu doar prin solutii puse pe mucoasa nazala. Dar chiar daca vorbim de o boala cronica, e recomandat sa cereti sfatul medical ca sa va desobstruati nasul. In felul acesta, va conservati un simt important.
Cea mai periculoasa situatie in prvinta mirosului se refera la scadera acestuia bilateral sau unilateral. In lipsa unei cauze infectioase, in lipsa unei alergii respiratorii.
Receptorii din nas sunt continuati de nervi care ajung in lobul temporal al creierului. Pe tot acest traiect, pot aparea tumori care determina pierderea acuitatii olfactive. Din fericire, majoritatea covarsitoare sunt benigne. Asadar nu inseamna cancer.
”Din cauza faptului ca noi neglijam absenta mirosului pe o parte sau total sau nu ne deranjeaza foarte tare, ele evolueaza foarte tare si ajung la neurochirurg cand dau presiunea intracraniana e mare si au dimensiuni gigantice. Si noi cand stam de vorba cu pacientii si ii intrebam daca miros spun: dar nu mai miros de 5 ani sau de 10ani”, a explicat medicul primar neurochirurg Corneliu Toader.
Scaderea mirosului care nu apare in contextual unei raceli sau a unei alergii respiratorii trebuie sa va trimita la neurolog. Acesta va recomanda tomografie cerebrala cu substanta de contrast.