De ce miroase frumos dupa ploaie? Doi cercetatori au descoperit raspunsul

Ultimul update: Sambata 24 Ianuarie 2015 06:50
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 19:20
Categorie: Stiinta

De cate ori v-ati bucurat, dupa o ploaie usoara, de mirosul de aer proaspat, curat, intrebandu-va de unde vine? Doi cercetatori australieni au descoperit raspunsul.

Ei spun ca in realitate simtim un miros format din uleiurile unor plante, care se acumuleaza in timp pe sol si pietre. Aceasta combinatie este imprastiata de picaturile de ploaie in aer si ne dau senzatia de prospetime.

De cate ori nu ati iesit la plimbare dupa ploaie, ati tras aer adanc in piept si v-ati delectat cu mirosul proaspat. Isabel Joy Bear si Richard Thomas, doi cercetatori australieni, nu s-au oprit aici. Curiosi sa afle ce anume declanseaza acest miros distinctiv, care insoteste prima ploaie de dupa o perioada de seceta, au inceput un studiu amanuntit.

"Ploaia se intampla in fiecare zi. Chiar acum ploua undeva in lume. Este un fenomen comun, asa ca am fost intrigat ca nimeni nu a mai observat pana acum acest mecanism", spune un profesor asistent de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Cercetatorii au folosit o camera de mare viteza pentru a filma picaturile de ploaie ce lovesc o suprafata dura. Au descoperit ca, la impact, picaturile de apa capteaza mici bule de aer. Apoi, ca intr-un pahar de sampanie, acestea sunt imprastiate in aer.

Aerosolii se raspandesc rapid in aer si imprastie mirosul distict de pamant. O mireasma racoritoare si in acelasi timp prafuita, pe care, cu totii o recunoastem drept mirosul de dupa ploaie, ori "petrichor". Cuvantul atribuit de cercetatori acestei arome nu putea fi mai potrivit. Este format din grecescul "petra", ce inseamna piatra, si "ichor", adica sangele zeilor.

Cei doi cercetatori spun ca in medii naturale acesti aerosoli poarta si elemente aromatice, dar si bacterii sau virusi stocati in sol.

"Aceasta apa incarcata cu substantele biochimice respective ajunge la receptorii din nas. Exista studii care arata ca in conditii de umiditate crescuta a aerului, simtul mirosului este si el mai sensibil. Daca ploaia este insotita de descarcari electrice, se produc molecule de ozon, molecule care au un miros deosebit, care este asociat unei stari de curatenie, unei stari pozitive", spune meteorologul Roxana Bojariu.

Cercetatorii au facut peste 600 de experimente pe 28 de tipuri de suprafete.

"Care este parola ta?". Cat de dispusi sunt cativa tineri sa-si spuna parolele in fata camerei de filmat
VIDEO PROTVPLUS.RO
soareci
Şoareci născuţi din două mame, creaţi în laborator de cercetătorii din China
Încălzirea globală. Mai avem 12 ani pentru a evita o catastrofă. ”Acționați acum, idioților”
Meteorit de 100.000 de dolari, folosit pe post de opritor pentru uşă. Descoperirea unui profesor de origine română
Astronomii au descoperit prima Lună din afara sistemului nostru solar
Cercetătorii au descoperit o familie de termite care trăiește și se reproduce fără masculi
Trei cercetători, din SUA şi Marea Britanie, au câştigat premiul Nobel 2018 pentru Chimie
drew feustel
Un astronaut de pe ISS a înregistrat o melodie în timp ce era în spaţiu
Donna Strickland, a treia femeie din istorie care câștigă Premiul Nobel pentru Fizică
James P. Allison şi Tasuku Honjo au câştigat premiul Nobel pentru Medicină pe 2018
Japonezii au publicat noi imagini de pe asteroidul Ryugu. Ce au pozat roverele
NASA: Pământul "se clatină" din cauza topirii gheţarilor. Rotaţia Terrei, afectată
Tehnologia care le permite oamenilor paralizați să meargă din nou