De ce miroase frumos dupa ploaie? Doi cercetatori au descoperit raspunsul
De cate ori v-ati bucurat, dupa o ploaie usoara, de mirosul de aer proaspat, curat, intrebandu-va de unde vine? Doi cercetatori australieni au descoperit raspunsul.
Ei spun ca in realitate simtim un miros format din uleiurile unor plante, care se acumuleaza in timp pe sol si pietre. Aceasta combinatie este imprastiata de picaturile de ploaie in aer si ne dau senzatia de prospetime.
De cate ori nu ati iesit la plimbare dupa ploaie, ati tras aer adanc in piept si v-ati delectat cu mirosul proaspat. Isabel Joy Bear si Richard Thomas, doi cercetatori australieni, nu s-au oprit aici. Curiosi sa afle ce anume declanseaza acest miros distinctiv, care insoteste prima ploaie de dupa o perioada de seceta, au inceput un studiu amanuntit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ploaia se intampla in fiecare zi. Chiar acum ploua undeva in lume. Este un fenomen comun, asa ca am fost intrigat ca nimeni nu a mai observat pana acum acest mecanism", spune un profesor asistent de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.
Cercetatorii au folosit o camera de mare viteza pentru a filma picaturile de ploaie ce lovesc o suprafata dura. Au descoperit ca, la impact, picaturile de apa capteaza mici bule de aer. Apoi, ca intr-un pahar de sampanie, acestea sunt imprastiate in aer.
Aerosolii se raspandesc rapid in aer si imprastie mirosul distict de pamant. O mireasma racoritoare si in acelasi timp prafuita, pe care, cu totii o recunoastem drept mirosul de dupa ploaie, ori "petrichor". Cuvantul atribuit de cercetatori acestei arome nu putea fi mai potrivit. Este format din grecescul "petra", ce inseamna piatra, si "ichor", adica sangele zeilor.
Cei doi cercetatori spun ca in medii naturale acesti aerosoli poarta si elemente aromatice, dar si bacterii sau virusi stocati in sol.
"Aceasta apa incarcata cu substantele biochimice respective ajunge la receptorii din nas. Exista studii care arata ca in conditii de umiditate crescuta a aerului, simtul mirosului este si el mai sensibil. Daca ploaia este insotita de descarcari electrice, se produc molecule de ozon, molecule care au un miros deosebit, care este asociat unei stari de curatenie, unei stari pozitive", spune meteorologul Roxana Bojariu.
Cercetatorii au facut peste 600 de experimente pe 28 de tipuri de suprafete.