Cancerul pediatric, boala genetica care poate fi tratata cu succes daca este depistata din timp. Care sunt simptomele

Ultimul update: Duminica 28 Mai 2017 07:30
Data publicarii: Joi 25 Mai 2017 08:58
Categorie: CSID

Vorbim astazi despre un subiect mai mult decat delicat- cancerul pediatric. Este o boala genetica si, spre deosebire de adulti, in cazul copiilor este o afectiune acuta.

Asa ca, daca timp de mai multe zile un copil este palid, dezvolta infectii fara logica, febra interminabila ori crize repetate de plans, mergeti la medic.

Cea mai importanta informatie pe care trebuie sa o retineti este insa ca cei mici reactioneaza extrem de bine la tratament. Spre deosebire de multi adulti.

Din pacate, si in copilarie pot aparea forme de cancer. Din fericire, reprezinta doar 1 % din totalul de boli oncologice aparute in populatie. Cele mai multe cazuri se constata in grupa de varsta 0-5 ani.

Cancerul este o boala genetica la nivel celular. O alterare genetica face ca o celula normala sa se inmulteasca haotic. Si sa dezvolte, pana la urma, o masa numita tumora.

De ce trebuie sa faceti pauza atunci cand sunteti stresati. Aceasta stare va poate afecta sistemul imunitar si organele

In lipsa tratamentului, va intoxica tot organismul. In cazul celor mici, tratamentele sunt privite, de catre expertii in oncologie, cu cea mai mare speranta. Iata de ce:

Profesor doctor, Inci Ayan, medic primar oncologie pediatrica: "Cea mai mare diferenta fata de adulti este: copiii raspund extrem de bine la tratamentul mdicamentos pe care il numim chimioterapie, deoarece celulele lor sunt imature, se reproduc rapid si raspund rapid la medicatie. Daca o celula anormala se reproduce rapid, de asemenea, va rapunde la chimioterapie cu viteza, de aceea, cel mai multe cazuri de cancer peridatric sunt curabile."

Daca diagnosticul e rapid. Cum sa fie rapid? Cel mai multe forme de malignitati in randul copiilor sunt leucemiile, tumorile cerebrale, sarcoamele si tumorile renale.

Vorbim despre boli acute - iarasi o diferenta uriase fata de adulti - care dau simptome. In cazul leucemiilor, conteaza sa ii faceti copilului analizele uzuale. De doua ori pe an. Din primele luni de viata. De asemenea sa spuneti medicului daca ii singereaza gingia sau nasul prea des. In plus:

Profesor doctor, Inci Ayan, Medic primar oncologie pediatrica: "Mama sau tata observa ca cel mic are infectii prea des. De ce? Celulele sistemului imunitar nu isi fac treaba pentru ca celulele imature si anormale le invadeaza"

Tumorile cerebrale se manifesta prin varsaturi fara cauza aparent. Sau copilul isi duce capul intr-o parte sau copilul plange fara motiv din cauza presiunii din cutia craniana.

Iar in privinta tumorilor renale, o ecografie pe an, din primul an de viata, este o atitudine care trebuie sa intre in rutina.

Profesor doctor, Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Cu totii avem ideea sa mergem sa facem ecografie cand mama e gravida, ulterior uitam. In primul an de viata, eu cred ca trebuie facute obligatoriu, repetata pana la 4-5 ani. De ce? Sunt multi copii care vin cu afectiuni, in special afectiuni renale, care n-au fost invetigati la timp si o simpla ecografia ne-ar fi ajutat."

Asadar o data pe an, pana la 5 ani, faceti o ecografie totala de abomen oricarui copilas sanatos.

In rest, uitati-va cu atentie la el. Puneti mana pe piele, ca sa palpato daca are formatiuni care nu regreseaza. Atentia parintilor si tratamentul corect sunt cea mai mare speranta in cazul malignitalitor aparute la virste mici:

Inci Ayan, medic primar oncologie pediatrica: "Daca dam diagnosticul rapid, probabilitatea de supravietuire, deci de vindecare, este intr-un procent mai mare de 90%."

Pana in 30 de ani, sunt cele mai mari sanse sa vi se deformeze corneea. Cum puteti depisa afectiunea numita keratoconus

Pana in 30 de ani, sunt cele mai mari sanse sa vi se deformeze corneea. Cum puteti depisa afectiunea numita keratoconus

csid

Infecțiile intime apar mult mai repede la tinerele care își încep viața sexuală devreme

Mulţi pacienţi se prezintă la medic cu glaucom în stadiu avansat. Cum ţinem boala la distanţă

Un sfert din alergiile din Europa de Vest au la bază ambrozia. Amenda primită de cei care nu o distrug

Copiii ţin minte durerea şi ajung să se teamă de medici. Metodele moderne de anestezie

De ce nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm pufuleţi. Cum ajută creierul

Cum ne-au furat francezii şi bulgarii roşia "inimă de bou", creaţie românescă

csid panica

Atacurile de panică se pot trata. Care sunt simptomele