Bolile care ii ameninta pe cei care nu poarta ochelari de soare. Soferii sunt cei mai expusi

Ultima actualizare: 15-06-2016 01:01

Cataracta, degenerescenta maculara sau pterigionul. Am descris cateva boli oculare cauzate de lumina. A inceput vara, iar cea mai periculoasa lumina pentru ochiul uman este cea reflectata pe orizontala. Ganditi-va doar ce simtiti la volan.

Am luat, asadar, un medic oftalmolog la o plimbare cu masina prin Bucuresti. Ca sa intelegem nevoile reale ale unei structuri nervoase de exceptie.

Dr Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: “Expunerea mare si indelungata produce cataracta, dupa care incidenta foarte mare a degenerescentei maculare. Detaliile, pacientul incepe sa le vada deteriorate.


Spre deosebire de cataracta, care se poate opera, degenerescenta maculara din pacate nu. Sunt medicatii dar in niciun caz pentru vindecare. Din acest motiv trebuie sa avem grija de ochii nostri si sa stim ca purtarea ochelarilorde soare nu este un moft, nu e un lucru de fashion, ci o necesitate.”

Lumina solara in cantitate mare, nefiltrata de lentilele ochelarilor, va face ca zona centrala din retina, ceea cu care percepeti detaliile, sa imbatraneasca. Ne conduce prin lumina din Bucuresti un medic oftalmolog. Sa stai la volan este una dintre cele mai obositoare activitati pentru ochi. Efortul este teribil. Oscilatia orizontala a luminii deranjeaza cel mai tare. Cantitatea de lumina care impresioneaza retina este una dubla.

Intra direct in retina si o distruge incetul cu incetul. Odata afectata, aceasta structura nervoasa nu se mai reface. Pentru acest tip de agresiune naturala au fost inventate lentilele polarizate. Blocheaza tocmai oscilatia luminoasa. Din lumina, cea mai periculoasa este lungimea de unda albastra, care distruge zona maculara.

Filtrul verde, integrat in ochelarii de soare, neutralizeaza perfect lumina albastra. Pe urmatoarele locuri, ca eficienta vin filtrele galbene si portocalii. Ochelarii nu sunt insa de calitate daca nu au filtre pentu radiatiile ultraviolete A si B. Acestea nu sunt vizibile. Si categoric, structurile delicate din ochi imbatrinesc normal si nu accelerat!

Ochelarii de soare fara filtre, cumparati la intamplare, sunt cel mai mare rau cu putinta. Deschid pupila excesiv. Astfel, intra in ochi o cantitate uriasa de lumina. Mult mai mare decat daca ati fi ales sa nu purtati perechea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO