Beneficiile neștiute ale aerului de mare asupra organismului

Ultimul update: Luni 04 Februarie 2019 10:37
Data publicarii: Duminica 27 Ianuarie 2019 09:49
Categorie: CSID

Aerul de mare este de ajutor în combaterea cancerului pulmonar şi scade colesterolul, arată un studiu realizat în Belgia.

Mai precis, este vorba de aerul din imediata apropiere a ţărmului, bogat în aerosoli marini. O plimbare sau o alergare de o oră pe zi pe plajă are un impact pozitiv asupra sănătăţii.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Gent au prelevat mostre de aer de pe plajă, bogat în apă de mare în formă gazoasă, aruncată de valuri.

Emmanuel Van Acker, cercetător: "În laborator am văzut că aerosolii marini au un efect pozitiv asupra celulelor pulmonare canceroase şi a colesterolului. Doza testată de noi corespunde celei inhalate într-o oră de sport făcut zilnic pe plajă timp de o lună."

Efectul este cu atât mai puternic, cu cât oamenii se află mai aproape de apă. Aerul marin inspirat influenţează ADN-ul şi inhibă anumite gene, provocând moartea celulelor canceroase şi scăderea colesterolului din sânge. Este vorba despre gene despre care se ştie că sunt responsabile de proliferarea cancerului pulmonar şi creşterea colesterolului. Aerul marin le încetineşte funcţionarea şi ar putea fi bază pentru noi medicamente.

Reporter: Se poate face un spray cu aer marin de folosit acasă?
Jana Asselman, cercetătoare: "Ar putea fi posibil, dar mai întâi trebuie să ştim ce substanţe sunt în aerul marin. Sunt ele prezente întotdeauna în aerul marin? Zilnic? Sau doar în anumite zile sau anotimpuri? Trebuie să mai investigăm aceste lucruri."

Cercetătorii cred că substanţele benefice din apa de mare sunt produse de alge şi bacterii. În paralel, ei încearcă să vadă dacă aceste substanţe au efecte şi asupra altor celule din corpul uman.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

tigara
Cât de periculos este fumatul pentru persoanele care suferă de alergii
Ce se întâmplă când aprindem o țigară afară, la soare. Avertismentul medicilor
Prezervativul salvează de fapt fertilitatea. Explicația medicilor specialiști
Ce se întâmplă cu organismul nostru dacă nu ne hidratăm corespunzător
Simptomele care indică 8 afecțiuni diferite. Situația în care trebuie să mergeți la chirurg
"Fă ceva, că mai ai 6 luni de viaţă!" Riscurile la care se expun cei care nu mai au control asupra greutăţii
dantura
Cum apare boala parodontală sau caria dentară. Medicii vorbesc despre tratamentele potrivite