Avantajele implanturilor în comparație cu protezele clasice, explicate de Dr. Leahu

Dată publicare: 14-03-2021 10:49
Dată actualizare: 14-03-2021 10:49


Statistic, cei mai mulți oameni își pierd preponderent molarii de șase ani. Aspect care destabilizează întreaga cavitate orală.

 

Ce se întâmplă, însă, când ne pierdem mai mulți dinți? Oasele de susținere încep să se resoarbă. Iată câteva soluții.

Maxilarul şi mandibula - oasele în care sunt integraţi dinții - sunt obişnuite să primească presiune prin intermediul unui dinte. Când mestecăm, forţele de presiune sunt cele mai mari pe care le poate suporta organismul uman.

Nu suntem adaptaţi ca maxilarul ori mandibula să primească presiune prin intermediul gingiei, aşa cum se întâmplă în cazul unei proteze mobile.

Dr. Ionuţ Leahu, medic implantolog:
„Cum apasă proteza mobilă pe gingie şi pe os duce la resorbția osului, ce simt pacienţii că li s-a lărgit proteza, dar săraca proteză e dintr-un plastic, care nu se micșorează, însă s-a micşorat osul pe dedesubt. Şi proteza nu mai are pe ce să stea”

Proteza mobilă distruge atât maxilarul cât și mandibula, pentru că forţele dezvoltate în masticaţia normală, nu mai există.
Copiază perfect rădăcina dentară, dar şi forţele pe care aceasta le exercită în oasele de susţinere - implantul dentar.

Dr. Mişu Dîgă, medic specialist chirurgie orală:
„Funcţionează ca nişte piloni şi nu permit resorbţia osului, adică nu se mai topeşte osul cum s-ar fi topit dacă asupra lui ar fi acţionat o proteză.”

Dr. Ionuţ Leahu, medic implantolog:

„Implantul este singura soluţie care îți dă un rezultat stabil pe viaţă adică sunt intervenţii în care punem șase implanturi sus, șase jos şi putem să încărcăm imediat –adică lucrări provizorii de a doua zi cel târziu. Când punem implanturile în prima intervenţie repară şi osul, așa încât implanturile acelea să rămână pentru totdeauna şi când totul e vindecat ne uităm la calitatea gingiei, trebuie să avem o gingie fixă. După ce am reparat osul trebuie să reparăm gingia, luăm un petec de gingie din cerul gurii şi îl transplantam în dreptul implantului.”

După intervenţie, gingia se vindecă în 7-10 zile. În acest timp, e recomandată alimentaţia semi-lichidă.
Implantul se integrează în os în 4-6 luni. În acest timp, alimentele recomandate trebuie să aibă consistența păstoasă. Ulterior, e posibilă... şi o friptură.

Anestezia prealabilă implanturilor o pot primi, fără riscuri, inclusiv pacienţii cardiaci.