Ati fost diagnosticati cu un chist sau polipi? Chirurgii recomanda excizarea micilor tumori, chiar daca sunt benigne

Ultima actualizare: 06-06-2015 07:15

Ati fost diagnosticati cu un chist sau polipi? Cei mai multi chirurgi recomanda excizarea micilor tumori, chiar daca sunt benigne. Un tesut diferit de cel normal este predispus la modificari ulterioare, posibil periculoase.

"Descoperirea unei formatiuni inlocuitoare de spatiu nu insemna neaparat ca pacientul are cancer. Exista leziuni tumorale benigne", a explicat Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica.

Formatiunile inlocuitoare de spatiu se numesc si tumori. Odata descoperite, doar examenul anatomo-patologic - popular, biopsia - da diagnosticul de precizie. Vorbim despre o masa palpabila de tesut modificat.

Cele benigne nu pun viata pacientului in pericol, dar se pot modifica in timp - cu frecventa mai mare decit un tesut normal - si pot deveni tesut canceros.

Luam un exemplu des intilnit - tumorile benigne la nivelul sinilor. Medicii recomanda excizia lor, nu doar supravegherea ecografica. Asa numita hiperplazie cu atipii celulare la nivel sinului creste de opt ori riscul de cancer mamar.

"Examinarea ecografica a sanilor cuprinde in mod obligatoriu si evaluarea ganglionilor din axile. Acest ganglioni din axila sunt primul loc unde, daca exista un cancer la nivel sinulului, sunt primul unde celulele tumorale migreaza", spune Claudia Teodorescu, medic primar radiolog

Formatiunile benigne descoperite in interiorul sinilor impun precautie in privinta expunerii la soare. Aceasta accentueaza cresterile celulare anormale. Chisturile sunt alte formatiuni inlocuitoare de spatiu, care insa au interior nu o masa densa, ci lichid.

Apar frecvent la nivelul ovarelor, de exemplu. Doar in cazul celor mari, pacienta este sfatuita sa apeleze la excizie.

"O formatiune mare chistica la fata pina in 18 ani are un risc mare de a deveni cancer sau viceversa - la femeia in menopauza o formatiune chistica risca in timp sa devina cancer de ovar. Un chist care pune probleme este un chist care are o camasa groasa, cu proliferari in interiorul chistului, ca niste vegetatii. Proliferare care poate sa fie de la benign la malign", Ioan Stoian, medic primar ginecolog.

Odata indepartata chirurgical, formatiunea benigna este considerata vindecata.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO