Ar putea fi cea mai mare descoperire medicala a secolului. Antibioticul impotriva caruia bacteriile nu au nicio aparare

Ultimul update: Vineri 13 Februarie 2015 06:49
Data publicarii: Vineri 09 Ianuarie 2015 10:06
Categorie: CSID

Cea mai importanta provocare pentru medicina actuala o constituie infectiile cu bacterii rezistente la antibiotice. De aproape 30 de ani, niciun antibiotic nou nu s-a adaugat in "arsenalul" doctorilor.

O echipa de cercetatori americani a anuntat insa o descoperire care s-ar putea dovedi epocala. Ar fi obtinut un antibiotic nou, caruia bacteriile nu ii pot rezista.

Folosirea in exces si, de multe ori, nejustificata a antibioticelor a dus la aparitia unor infectii cu bacterii rezistente la tratament. In fiecare an, 2 milioane de americani ajung in aceasta situatie si 23.000 pierd lupta cu boala.

Cele mai multe dintre antibioticele pe care le cunoastem astazi sunt obtinute din culturi de bacterii care se gasesc in sol. Problema e ca doar un procent din aceste micro-organisme se pot dezvolta in laborator.

Citeste si: "O banala infectie ne va putea ucide". Avertismentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii: intram in era post-antibiotice

Cercetatorii americani de la Northeaster University au avut inspiratia geniala sa schimbe modul de obtinere a culturilor. „Am facut ceva diferit. In loc sa incercam sa gasim ceva ce poate fi dezvoltat in laborator, pur si simplu am cultivat bacterii in mediul lor natural", spune Kim Lewis, seful echipei de cercetatori.

Asa au reusit sa izoleze 50.000 de specimene diferite din care au obtinut 25 de antibiotice. Unul dintre acestea - denumit TEXOBACTIN - a eliminat efectiv bacterii rezistente la actualele tratamente, inclusiv bacilul tuberculozei. Iar genul de mutatii prin care bacteria devine rezistenta la antibiotice nu pare sa afecteaze modul in care actioneaza noul leac minune.

Citeste si: Romania, cod rosu in UE la rezistenta bacteriana la antibiotice

"Dogma standard dupa care ne ghidam, conform careia bacteria va dezvolta intotdeauna si rapid rezistenta la antibiotic, s-ar putea dovedi incorecta" , explica Kim Lewis. Profesorul Lewis spune ca noul antibiotic va fi testat pe oameni in doi sau trei ani. Daca totul merge bine, in 5-6 ani, doctorii vor putea prescrie TEXOBACTIN in cazul unor infectii grave. Ar fi prima "arma", din domeniul medical, cu adevarat eficienta dobandita din 1987 incoace.

Ce se
Ce se "ascunde" in spatele unui sarut de 10 secunde. Datele obtinute de oamenii de stiinta
Tigari
Cum ne afecteaza tutunul vederea. Fumatul reduce semnificativ oxigenarea celulară
"Plângi cât vrei, cât simți nevoia! Stau cu tine!" Recomandările medicilor pentru trăirile emoţionale
Popcornul pregătit acasă, o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Când devine periculos
"Telemeaua de Sibiu", produsă în sudul ţării sau chiar peste graniţă. Ce punem în realitate pe masă
Fostul fotbalist Ionel Dănciulescu, despre un stil de viaţă sănătos şi preferinţele culinare
Motivul pentru care statul îndelung pe scaun, la calculator, ne afectează echilibrul
Tigare
Motivul pentru care fumătorii ajung în sala de operație, înainte de 40 de ani