Ar putea fi cea mai mare descoperire medicala a secolului. Antibioticul impotriva caruia bacteriile nu au nicio aparare
Cea mai importanta provocare pentru medicina actuala o constituie infectiile cu bacterii rezistente la antibiotice. De aproape 30 de ani, niciun antibiotic nou nu s-a adaugat in "arsenalul" doctorilor.
O echipa de cercetatori americani a anuntat insa o descoperire care s-ar putea dovedi epocala. Ar fi obtinut un antibiotic nou, caruia bacteriile nu ii pot rezista.
Folosirea in exces si, de multe ori, nejustificata a antibioticelor a dus la aparitia unor infectii cu bacterii rezistente la tratament. In fiecare an, 2 milioane de americani ajung in aceasta situatie si 23.000 pierd lupta cu boala.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Cele mai multe dintre antibioticele pe care le cunoastem astazi sunt obtinute din culturi de bacterii care se gasesc in sol. Problema e ca doar un procent din aceste micro-organisme se pot dezvolta in laborator.
Cercetatorii americani de la Northeaster University au avut inspiratia geniala sa schimbe modul de obtinere a culturilor. „Am facut ceva diferit. In loc sa incercam sa gasim ceva ce poate fi dezvoltat in laborator, pur si simplu am cultivat bacterii in mediul lor natural", spune Kim Lewis, seful echipei de cercetatori.
Asa au reusit sa izoleze 50.000 de specimene diferite din care au obtinut 25 de antibiotice. Unul dintre acestea - denumit TEXOBACTIN - a eliminat efectiv bacterii rezistente la actualele tratamente, inclusiv bacilul tuberculozei. Iar genul de mutatii prin care bacteria devine rezistenta la antibiotice nu pare sa afecteaze modul in care actioneaza noul leac minune.
Citeste si: Romania, cod rosu in UE la rezistenta bacteriana la antibiotice
"Dogma standard dupa care ne ghidam, conform careia bacteria va dezvolta intotdeauna si rapid rezistenta la antibiotic, s-ar putea dovedi incorecta" , explica Kim Lewis. Profesorul Lewis spune ca noul antibiotic va fi testat pe oameni in doi sau trei ani. Daca totul merge bine, in 5-6 ani, doctorii vor putea prescrie TEXOBACTIN in cazul unor infectii grave. Ar fi prima "arma", din domeniul medical, cu adevarat eficienta dobandita din 1987 incoace.
Sursa: Pro TV
Etichete: boli, bacterii, sanatate, medicamente, doctor, antibiotice, rezistenta,
Dată publicare:
09-01-2015 10:06