Acneea, rezultatul cantitatilor mari de testosteron, afecteaza 99 la suta dintre adolescenti. Ce recomanda medicii
Cantitati enorme de testosteron la nivelul pielii, este ceea ce se constata in adolescenta. Acestea au un singur rezultat: acneea, care afecteaza 99% dintre adolescenti.
In adolescenta, creste nivelul testosteronului, hormon prezent la ambele sexe. Acesta este incriminat de aparitia leziunilor de acnee. Desi afectiunea dermatologica se constata 99% dintre tineri, totusi doar in cazul unora apar leziuni severe.
Studii recente arata ca persoanele cu leziuni grave de acnee au o receptivitate crescuta a glandelor sebacee la actiunea testosteronului. In plus, flora normala de la nivelul pielii face ca unii tineri sa fie mai predispusi la aceasta problema estetica.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Ambele caracteristici sunt mostenite de la parinti.
“Mostenim sensibilitatea fata de bacterie pentru ca tine de sistemul imun si mostenim si tabloul hormonal, care la randul lui influenteaza secretia glandei de sebuum”, explica doctorul Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog.
Acneea are trei grade de severitate. Formele usoare dezvolta doar comedoane, in limbaj popular cosuri. Formele medii sunt insotite de inflamatie, iar formele severe prezinta noduli in profunzimea pielii. Indiferent de severitate, mergeti la medic pentru tratament. Nu este un moft.
“Cu cat incepem mai repede tratamentul, cu atat e mai usor sa prevenim rezultatele nefavorabile ale unor leziuni neglijate de acnee, cicatricea, hipergimentatia”, avertizeaza doctorul Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog.
Acneea netratata poate lasa cicatrici pe toata viata. Primul pas in ingrijirea leziunilor de acnee inseamna respectarea igienei, dimineata si seara, cu apa calduta si sapun anti-comedonic, recomandat de medic si nu ales la intamplare in farmacie. Daca va curatati tenul prea des sau cu produse nepotrivite, il uscati si accentuati leziunile. Al doilea pas presupune folosirea cremelor de ingrijirire destinate acestei afectiuni. Nu se aleg la recomandarea prietenilor.
“Persoanele care isi fac tratamente cu uleiuri pe fata in scopul de a-si mari hidratarea pot sa accentueze acneea”, ne sfatuieste doctorul Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.
Uneori, se impun tratamentele sistemice. In afara de sfatul medicului, sunt necesare cateva reguli de viata. Aceastea pot sa controleze nu acneea, ci inflamatia din jurul leziunilor.
“Exista alimente cu capacitatea de a accentua inflamatia, regimurile hiperproteice excesive pot sa accentueze inflamatia unei persoane predispuse genetic”, este de parere doctorul Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.
Daca un regim hiper-proteic va promite scaderi masive de kilogram in timp scurt, tineti cont ca simultan veti genera inflamatie in tot organismul. Inclusiv la nivelul pielii. Asadar, alimentatia diversificata este un ajutor real.
In al doilea rand, conditiile de mediu accentueaza inflamatia. Este vorba de umiditate crescuta din atmosfera, dar si de cantitati mari de praf in interior spre exemplu. Daca ploua, pe cat posibil, acoperiti-va fata. Iar in camera in care dormiti aspirati de citeva ori pa saptamana.