Consumul exagerat de sare si problemele asociate. Sore a aflat ca suferea de acnee din cauza consumului excesiv de lapte
"Imi place sa mananc sarat!" Un roman din doi are aceasta preferinta culinara. Sunt, totusi, cateva aspecte care le scapa pofticiosilor. Cum ar fi, de exemplu, existenta unor alimente natural sarate.
Rosiile si laptele sunt doua dintre ele. De aceea, calculele la masa trebuie facute corect. Organismul tolereaza cel mult 5 grame de sare in 24 de ore - o lingurita plina, adica.
Am rugat-o pe cantareata Sore sa ne ajute sa facem o scurta demonstratie. La 17 ani a plecat de acasa si de atunci traieste pe cont propriu. E un bulgare de energie. Ramane rar fara combustibil: "Mananc lactate, dar nu lapte propriu-zis, pentru ca am constientizat ca laptele este sursa cosurilor cu care m-am luptat timp de un an de zile, pentru ca mancam foarte mult lapte".
Sore a enuntat o problema pe care o intampina multi tineri. Efectul inflamator pe care il pot avea unele alimente asupra lor.
"Imi place mult mozarella, imi place branza brie, desi stiu ca e foarte calorica, imi place la nebunie o combinatie cu brie si struguri. Intotdeauna la o masa as alege ceva sarat decat o prajitura. Nu poftesc la dulciuri, dar poftesc la mozarela cu rosii", a spus Sore.
Cele mai sarate sortimente de branza sunt feta, telemeaua, cascavalul si branza topita. Cele mai putin sarate - mozzarella, schweitzer si emmentaller. Pe etichetele lor sta, de obicei, scris maximum 3% sare. Sa facem un calcul simplu. Ati consumat o felie de o suta de grame de branza. Aveti deja in organism trei grame de sare, dintr-o singura masa.
Iar asta in conditiile in care 5-6 grame sunt ultra-suficiente pentru un adult sanatos.
"Un procent de 60-70% exista deja in alimente care formeaza hrana zilnica, branza, mezeluri, masline, muraturi, tot ce contine sare si place romanului in mod deosebit", a spus biologul Alina Ghioca.
Si nu ii place doar romanului. Un european consuma in medie 15 grame de sare zilnic, de trei ori mai mult decat cantitatea optima. Sarea trebuie sa formeze un triunghi perfect cu potasiul si clorul, ambele prezente in circulatia noastra. Toate se pot doza in sange.
In plus, sarea, potasiul si clorul controleaza digestia. Stimuleaza acidul clorhidric din stomac, cel cu cu ajutorul caruia procesam hrana. Fara sare, apare deshidratarea tuturor celulelor, un fenomen extrem de periculos.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, sare, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
14-11-2014 14:30