42.000 de romani mor anual din cauza bolilor provocate de fumat. Cum vine statul in ajutorul celor care au acest viciu
Ca fumatul poate ucide nu mai este un secret pentru nimeni. Ingrijoratoare sunt insa cifrele care ne arata cat de afectati sunt cei care au cazut in aceasta patima.
5 romani mor in fiecare ora din cauza bolilor provocate de acest viciu. Medicii fac un apel, cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, si lanseaza o petitie prin care cer autoritatilor sa refinanteze programul pentru prevenirea si tratarea acestei dependente.
Cifrele oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca 42.000 de romani mor anual din cauza bolilor provocate de fumat.
Cancerul, bolile cardiovasculare, cele pulmonare cronice sunt doar cateva dintre afectiunile care ameninta tot mai multi oameni, de la an la an.
"Nimeni sa nu se mire ca face o asemenea boala daca fumeaza cel putin un pachet pe zi, cel putin douazeci de ani. Riscul de a dezvolta o boala in care fumatul este factor de risc atarna de durata fumatului si de intensitatea fumatului. De cate tigarete fumeaza pe zi", spune pneumologul Bogdan Miron.
In ciuda riscurilor, fumatorii recunosc ca le este greu sa renunte la viciu.
"Cand bei o bere trebuie sa tragi si o tigara, altfel nu merge", spune un barbat.
E adevarat ca, de cele mai multe ori, tigara invinge ambitia pacientilor. Tocmai de aceea, doctorii recomanda tratamentele medicamentoase ori cu plasturi.
"Solutia corecta este sa creasca numarul de plasturi, sa puna 2 plasturi, 3 plasturi pana cand nu mai simte nevoia.
Medicamentele au rolul de a scadea sevrajul de nicotina, sa scada acea senzatie acuta ca trebuie neaparat sa fumezi si de asemeni, scad placerea", spune doctorul Magda Ciobanu.
In urma cu 7 ani, Ministerul Sanatatii oferea un program consiliere si tratament celor care voiau sa renunte la fumat. Dupa 20 de ani in care a fost dependenta de nicotina, o doamna a reusit sa renunte la tigari.
"Dadeam foarte multi bani pe tigari. Si eu si sotul, amandoi ne-am lasat. Am incercat prin ambitie sa le arunc dar nu s-a putut", a spus femeia.
Anul trecut, 10.000 de romani au cerut consultanta in cadrul pogramului national "Stop fumat" - un numar dublu fata de 2012.