Violente la granita dintre Grecia si Macedonia. Politia a aruncat cu gaze lacrimogene intr-un grup de 300 de imigranti

Ultima actualizare: 03-03-2016 07:12

Tensiunile de la frontiera greco-macedoneana au atins luni cote alarmante, cand un grup de pribegi au fortat intrarea in Macedonia.

20.000 de refugiati sunt blocati pe teritoriul Greciei, de cand Austria, Macedonia, si Serbia au limitat drastic numarul migrantilor carora le permit tranzitarea. Acest nou impas adanceste dezacordurile dintre europeni, tot mai coplesiti si invrajbiti de criza migratorie fara precedent.

Politistii macedoneni au folosit gaze lacrimogene ca sa impinga inapoi 300 de sirieni si irakieni care incercau sa forteze trecerea dinspre Grecia. Dupa ce au trecut de un cordon al politistilor greci, migrantii au navalit pe calea ferata si au inlaturat o parte din bariera din sarma ghimpata plasata la frontiera greco-macedoneana.

Tarile de pe asa numita ruta balcanica a migratiei au impus restrictii drastice de tranzit. Doar cateva sute de oameni sunt lasati sa iasa zilnic din Grecia. Aproape 7 mii de migranti sunt blocati in orasul de granita Idomeni. Alte mii umplu pana la refuz centrele pentru refugiati din Atena, iar o parte dintre ei protesteaza de cateva zile in piata Victoria din Centrul capitalei elene.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Chiar puteti crede ca tarile zonei euro au luptat pana in panzele albe pentru ca Grecia sa pastreze moneda unica pentru ca un an mai tarziu sa lasam Grecia sa alunece in haos?"

Aceasta declaratie de sprijin fata de Atena nu face insa decat sa accentueze dezbinarea provocata pe continent de criza migratorie. Ministrul austriac de Interne i-a dat o replica in doi peri cancelarului german.

"Nu primim lectii de la nimeni. Din cate se pare, pentru unii "solutia europeana" este ca toti migrantii sa se adune in Austria. Vom continua sa limitam fluxul de migranti si o facem si in folosul Germaniei", a declarat astazi oficialul de la Viena.

Iar premierul ungar nu putea gasi un context mai nimerit pentru un nou discurs al cetatii asediate.

Victor Orban, premierul Ungariei: "Siguranta publica si traiul nostru sunt in pericol. Aceasta este Europa! Este Elada, nu Persia! Este Roma, nu Cartagina! Este crestinatate, nu califat!"

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO