Reuters: Noua cota de imigranti a Romaniei, 6.351. Ponta cere solidaritate cu Europa, dar spune ca putem primi doar 1.500

×
Codul embed a fost copiat

Romania ar trebui sa primeasca peste 6.000 de refugiati, sustin jurnalistii de la Reuters, care citeaza surse europene.

Potrivit acestora, cifra se regaseste intr-o noua schema, stabilita de Comisia Europeana, si plaseaza tara noastra printre primele sase state UE care primesc solicitanti de azil. De la Bucuresti, premierul Victor Ponta, anunta insa, ca si daca ar vrea, Romania nu poate gazdui, mai mult de 1.500 de imigranti.

Valul in crestere de imigranti care bat la portile Europei schimba de la o zi la alta datele cu privire la numarul de persoane pe care fiecare stat membru ar trebui sa ii primeasca. Ultimele date vorbesc de 160 de mii de refugiati care vor fi repartizati in perioada urmatoare, sustin cei de la Reuters.

Un sfert dintre acestia, adica peste 40 de mii de oameni, vor fi "adoptati" de Germania. Pe locul al doilea se afla Franta, cu 30 de mii de refugiati, urmata fiind de Spania cu aproape 20 de mii. In jur de 10 mii de persoane vor ajunge in Polonia si Olanda, iar Romania - clasata a sasea - va gazdui 6.351 de imigranti.

Informatiile din presa internationala sunt contrazise insa de la Bucuresti, chiar de seful Guvernului.

Citește și
sirieni, Turcia, Statul Islamic, refugiati
Prim-ministrul turc critica Europa numind-o "fortareata crestina". "Noi am acceptat 2 milioane de refugiati din Siria"

"Nu putem primi, in niciun caz, mai multi refugiati decat avem in acest moment capacitatea. In acest moment, capacitatea Romaniei este de 1.500", a spus Ponta, la sediul PSD.

El a adaugat ca initial a vorbit si cu presedintele Klaus Iohannis pe acest subiect, insa pe partea strict logistica a discutat cu Ministerul de Interne.

"Romania trebuie sa fie o tara europeana si sa fie solidara cu tot ceea ce se intampla in Europa, ca solidaritatea inseamna drepturi si obligatii, adica avem aceleasi obligatii cu celelalte tari, trebuie sa avem si aceleasi drepturi si iata ca acum poate se constata ce nedreptate s-a facut Romaniei cu Schengen si, daca suntem solidari la obligatii, suntem solidari si la drepturi si tocmai tarile care acum ne cer sa fim solidari in problema refugiatilor sunt tarile care ne-au tot amanat cu Schengen-ul. Nu putem primi in niciun caz, pe termen scurt, mai multi refugiati decat avem in acest moment capacitatea. In acest moment capacitatea Romaniei este de 1.500, deja 150 - 200 din aceste locuri sunt ocupate", a precizat premierul, citat de Agerpres.

In opinia acestuia, impreuna cu toate tarile europene si, in primul rand, cu cele din regiune trebuie gasite solutii pentru a opri cauza, nu efectul privind criza refugiatilor.

Premierul a mai spus ca CSAT va decide daca Romania accepta cotele de refugiati care i se aloca.

Liviu Dragnea a mers in gara Keleti

La randul sau, Liviu Dragnea s-a aratat solidar cu imigrantii si a postat pe contul personal de pe Facebook o fotografie din gara Keleti.

"Am fost in gara Keleti si am vorbit cu imigrantii. Am vrut sa ii vad cu ochii mei pentru ca este aceasta discutie, statul roman zice cu senitatate ca ii primim si noi, nu stim daca suntem pregatiti sau nu. Mi s-a parut ciudat ca marea majoritate sunt barbati tineri si foarte bine organizati, si ca atunci cand camere de filmat, prezente in numar urias la gara Keleti, sunt indreptate catre unii dintre imigranti, acestia isi ascund fetele.
Sunt si oameni extrem de amarati, dar sunt si altii foarte bine organizati, pe grupuri, fiecare grup are coordonatorul lui. Au o singura tinta, sa ajunga in Germania.

L-am invitat marti, la sedinta Coalitiei, pe Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, pentru a prezenta un raport privind cotele de imigranti si daca institutiile statului pot sa faca fata acestora. Vreau sa ne spuna daca suntem pregatiti sau nu, cati vin, exact, ce inseamna asta pentru statul roman, ce masuri luam". - a spus Dragnea.

 

Am fost în gara Keleti şi am vorbit cu imigranţii. Am vrut să îi văd cu ochii mei pentru că este această discuţie,...

Posted by Liviu Dragnea on Friday, September 4, 2015

 

Noua propunere a Comisiei Europene: 6.351 de refugiati, cota Romaniei

Executivul european a redactat o noua schema de cote de azilanti pentru tarile UE, potrivit unei surse citata de Reuters. Proiectul ar urma sa fie prezentat miercuri de presedintele Comisiei Europene si ia in calcul un total de 160.000 de solicitanti de azil. Dintre acestia, potrivit noii scheme, Romani ar urma sa primeasca 6.351 – fata de 1.705 in vairanta initiala.

Cei 160.000 de refugiaţi luati in calcul de executivul european ar urma sa ii includa pe cei 66.400 care au ajuns în Grecia, pe cei 54.000 care au ajuns în Ungaria şi pe cei 39.600 care din Italia. Aceste trei state ar urma sa fie exceptate de la sistemul de cote. Formula pe baza careia sunt distribuiti refugiatii ia in calcul atat populatia tarilor de azil, cat si PIB-ul acestora si rata somajului.

Seful Comisiei europene va propune miercuri Parlamentului European repartizarea a 120.000 de refugiati in urmatori doi ani, insa aceste cifre sunt flagrant invalidate de ritmul in care ajung pribegii in Europa: cateva mii in fiecare zi.

Presedintele Klaus Iohannis a venit cu precizari, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

"Romania a comunicat ca poate primi 1785 refugiati. Presiunea publica a devenit intre timp foarte mare. Zeci de mii de oameni au intrat in UE, au aparut probleme de logistica, de principiu, au fost incalcate normele de la Dublin, iar refugiatii au bulversat intreaga arhitectura europeana. 1785 de refugiati vor veni in Romania, pentru ca acesta este numarul disponibil. Mai multi, NU", a declarat presedintele.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Germania a deblocat 6 mld. de euro pentru primirea si integrarea refugiatilor. Oficialii, acuzati ca au nevoie de
Germania a deblocat 6 mld. de euro pentru primirea si integrarea refugiatilor. Oficialii, acuzati ca au nevoie de "sclavi"

Coplesite de valul de migranti care le-au trecut frontiera in acest weekend, Austria si Germania spun ca nu mai pot "tine pasul" si lasa sa se inteleaga ca ar putea inchide granitele.

Prim-ministrul turc critica Europa numind-o
Prim-ministrul turc critica Europa numind-o "fortareata crestina". "Noi am acceptat 2 milioane de refugiati din Siria"

Premierul turc Ahmed Davutoglu a criticat duminica "partea ridicol de mica" de refugiati acceptata de Uniunea Europeana, calificand continentul Europa drept o "fortareata crestina", relateaza AFP.

ISIS ameninta sa ocupe un drum vital pentru sirieni. Alte milioane de refugiati ar putea fugi din zonele de conflict
ISIS ameninta sa ocupe un drum vital pentru sirieni. Alte milioane de refugiati ar putea fugi din zonele de conflict

Statul Islamic ameninta sa cucereasca un nou drum in Siria, care pana acum a fost crucial in exodul imigrantilor. Daca jihadistii vor puna stapanire pe acel drum national, se va crea panica in randul milioanelor de refugiati din zonele guvernamentale.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.