ISIS ameninta sa ocupe un drum vital pentru sirieni. Alte milioane de refugiati ar putea fugi din zonele de conflict

Ultima actualizare: 09-09-2015 06:54
ISIS

Statul Islamic ameninta sa cucereasca un nou drum in Siria, care pana acum a fost crucial in exodul imigrantilor. Daca jihadistii vor puna stapanire pe acel drum national, se va crea panica in randul milioanelor de refugiati din zonele guvernamentale.

Luptatorii ISIS au inaintat 35 de kilometri pe Soseaua M5, singura ruta majora care leaga zonele controlate de guvernul sirian de vestul si nordul tarii, scriu cei de la The Independent.

Criza in care se afla guvernul Presedintelui Bashar al-Assad a inceput in urma cu o luna, cand trupele ISIS, au capturat orasul al-Qaryatain, oras in care predomina crestini, plasat strategic la nord est de Damasc. De atunci, mai multe unitati islamice au avansat in zona, capturand si doua state de langa soseaua M5.

Armata siriana a esuat pana acum in miscarile de a redobandi orasul Qaryatain, unde luptatorii ISIS au demolat manastirea Sfantul Elian, veche de 1500 de ani.

Cele 4 milioane de refugiati sirieni provin, majoritatea, din zone bomardate constant, care au devenit de nelocuit. Cei 17 milioane de sirieni ramasi in tara traiesc in zonele controlate de guvernul sirian, dar sunt amenintati acum de ISIS, mai scriu cei de la Independent.

Cei ramasi in Siria sunt terorizati de fatpul ca ISIS le-ar putea ocupa orasele si se tem. ISIS este recunoscuta la nivel global pentru comportamentul nemilos fata de cei care nu sunt obedienti: executa, violeaza si ii tortureaza pe cei care nu li se alatura.

Astfel, alte milioane de sirieni vor fi nevoiti sa fuga din tara. Cei de la Independent scriu ca numarul acestora s-ar putea dubla si ar ajunge la 8 milioane. Orice semn de slabiciune din partea guvernul lui Bashar al-Assad ii va convinge pe sirieni sa fuga din tara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO