Ungaria vrea sa termine gardul anti-imigranti. De la 15 septembrie, refugiatii care intra ilegal in tara vor fi arestati
Ungaria se pregateste intens pentru momentul in care va spune stop valului de imigranti care vine dinspre Serbia. 4.300 de soldati au fost trimisi la granita sudica a tarii pentru a termina gardul anti-refugiati si ca sa sprijine fortele de politie.
Si Angela Merkel a cerut Greciei sa-si apere mai bine frontiera pe unde au intrat zeci de mii de refugiati in ultimele saptamani. In tot acest timp, multimile de oameni continua sa parcurga traseul spre Occidentul mult visat.
Pe insula Lesbos, punctul de intrare in Europa pentru 22.500 de oameni numai in aceasta saptamana, situatia pare sa se apropie de normalitate. Totul dupa ce autoritatile au introdus vase speciale pentru transportul refugiatilor pe continent. Astfel insa, problemele se vor agrava in Macedonia, apoi in Serbia si Ungaria. Nu se stie ce se va intampla din 15 septembrie, cand Ungaria isi va pune in practica noua politica de imigratie.
Anna Holligan, corespondent BBC: "Acesti oameni sunt probabil printre ultimii care vor reusi sa treaca. Dupa cum vedeti, stalpii au fost ridicati, aici va fi instalata in curand o poarta care va uni gardul de sarma ghimpata de ambele parti, iar soldatii vor fi pusi sa pazeasca granita".
Deocamdata, refugiatii intra fara prea mari dificultati in Ungaria si se aduna la Roske, de unde pornesc cu autobuze, taxiuri sau pe jos spre Budapesta.
Voluntara: "Au picioarele pline de rani, nu mai pot merge pe jos. Mai ales barbatii, care duc si copiii, au picioarele pline de rani deschise".
Aglomeratie a fost si in gara Keleti, dar migrantii au asteptat relativ in liniste si nu au fost impiedicati sa urce in trenurile cu destinatia Occident. Ajunsi la granita cu Austria, sute de oameni au traversat-o pe jos, sub privirile politistilor ungari si austrieci. De acolo, autobuzele trimise de autoritatile austriece i-au preluat.
Helmut Marban, purtatorul de cuvant al Politiei austriece: "Am introdus multe trenuri si autobuze in plus, ducem oamenii nu doar la Viena, ci si in alte orase, ca sa porneasca spre destinatia principala. In cazul sirienilor e Germania".
In Germania, doar la Munchen, erau asteptati ieri 13.000 de refugiati. Autoritatile au pregatit cazarmi, corturi si containere de locuit. Chiar si asa, unii vor dormi pe jos, protejati doar de paturi izoterme.
Trei migranti, printre care si un copil, au decedat in largul insulei Farmakonisi
Trei persoane, printre care un copil, au murit inecate duminica dimineata in largul insulei grecesti Farmakonisi, situata la 15 kilometri de coastele turcesti, dupa naufragiul ambarcatiunii care ii transporta alaturi de alti 100 de migranti, relateaza France Press.
Garda de coasta a salvat 68 de migranti, alti 29 inotand pana pe insula Farmakonisi.
Pe de alta parte, operatiunea de cautare a cinci persoane disparute sambata in apropiere de insula Samos, din estul Marii Egee, nu a dat niciun rezultat pana in prezent.
De la inceputul anului, circa 430.000 de migranti au traversat Marea Mediterana catre Europa, in speranta unei vieti mai bune. Dintre acestia, 310.000 au intrat in Grecia, conform Organizatiei Internationale pentru Migratie.
Peste 2.700 de migranti au murit in acest an in timpul tentativei lor de trecere a Mediteranei, de multe ori in ambarcatiuni improvizate sau supraincarcate.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, grecia, Turcia, imigranti, sinistrati, exod,
Dată publicare:
13-09-2015 08:23