Reportaj printre refugiatii care-si risca vietile pe mare, ca sa ajunga in Occident. Cat de important e Facebook-ul pentru ei
In drumul plin de pericole catre Occident, refugiatii se folosesc si de retelele de socializare. De pe Facebook afla unde gasesc o calauza, ce trebuie sa ia cu ei si care sunt numerele de urgenta, in caz ca au nevoie de ajutor.
Sunt extrem de bine organizati, dar chiar si asa, riscurile la care se expun sunt uriase. O demonstreaza si reportajul realizat de o echipa de jurnalisti ai postului Sky News, care a urcat la bordul unei ambarcatiuni cu refugiati.
In orasul Izmir, pe coasta Turciei de la Mediterana, poti cumpara veste de salvare din aproape orice magazin si chiar din numeroase cafenele. Iar o calauza este usor de gasit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Calauza: "Eu ii ajut sa inceapa o viata noua."
Traficantii au un sistem de plati bine pus la punct.
Calauza: "Le cer sa plateasca in jur de 1200 de dolari. Copiii platesc jumatate. Bebelusii sub doi ani calatoresc gratis."
Suma nu are nicio legatura cu adevaratele costuri ale unei calatorii pe ruta Izmir-Lesbos.
Ivan Watson, corespondent CNN: "Pe noi ne-a costat 600 de euro sa inchiriem aceasta ambarcatiune pe care se afla toata echipa postului CNN."
O jurnalista a postului Sky News a reusit sa se alature unui grup de 70 de refugiati care au dat bani pentru a fi dusi in Grecia. Oamenii au fost impartiti in grupuri, in functie de banda de traficanti de care apartin. Calatoria a inceput intr-o atmosfera de incertitudine si teama.
Alex Crawford, jurnalista Sky News: "Oamenii isi pun toata speranta in cel care trebuie sa conduca barca, dar care nu prea stie sa faca asta."
Barca a avut probleme, asa ca au fost nevoiti sa se intoarca la mal. Cand si-au reluat calatoria, una dintre cele mai negre temeri s-a adeverit: paza de coasta turca s-a apropiat de ambarcatiunea lor. Au urmat momente tensionate. Li s-a cerut sa se opreasca, si, la un moment dat, au fost trase mai multe focuri de arma in aer.
Refugiatii au implorat sa fie lasati in pace, macar de mila copiilor nevinovati. Pentru a-i speria si mai mult, ambarcatiunea impozanta a turcilor s-a apropiat in repetate randuri de barca gonflabila, spre teroarea celor de la bord: "Vor sa ne loveasca barca..."
Cand barca a ajuns aproape de apele teritoriale grecesti, paza de coasta turca s-a retras, in uralele dezlantuite ale refugiatilor. Bucuria a fost deplina cand toti au ajuns in siguranta la mal.
Cand intampina probleme, refugiatii stiu cum sa ceara ajutor. Tinerii au telefoane inteligente, iar daca intra pe o pagina de Facebook afla la ce numere de telefon sa sune si cum sa isi trimita coordonatele ca sa fie gasiti.
Alessandra Morelli, reprezentanta UNHCR: "Cand ajung la mal stiu exact cu cine trebuie sa vorbeasca, unde trebuie sa mearga."
In acelasi mod isi aleg si destinatia finala: Germania sau tarile nordice, unde deocamdata sunt primiti cu bratele deschise.