Ungaria da vina pe Germania pentru "haosul refugiatilor". Austria cere penalizarea statelor care se opun cotelor obligatorii

Ultima actualizare: 15-09-2015 07:01

Este normal sa simtim compasiune fata de imigranti, "dar compasiunea nu este suficienta, trebuie sa trecem la fapte", a declarat premierul ungar Viktor Orban intr-un interviu publicat in editia de sambata a cotidianului german Bild, informeaza MTI.

Intrebat ce a simtit atunci cand a vazut fotografia cu baietelul sirian gasit mort pe o plaja din Turcia, Orban a recunoscut ca a fost socat. "(...) M-am gandit si la parintii lui care au lasat in urma o tabara de refugiati sigura din afara Siriei si si-au riscat vietile si pe cele ale copiilor lor", a adaugat Orban, scrie Agerpres.

Rugat sa comenteze in ce masura criza refugiatilor poate fi vazuta ca o problema germana, Orban a spus ca decizia Germaniei de a le permite migrantilor sa intre nestingheriti pe teritoriul sau a "declansat o revolta" in randul migrantilor aflati in Ungaria. Pana atunci, autoritatile ungare reusisera sa tina situatia sub control, dar anuntul Berlinului a provocat haos, a explicat seful executivului de la Budapesta.

Invitat sa compare actuala situatie cu decizia Ungariei din 1989, de a-si deschide granita vestica, Orban a raspuns ca refugiatii germani nu se aflau acolo ilegal, ca au respectat legea si ca Ungaria a fost de acord sa-i lase sa paraseasca tara cu destinatia Vestul Europei. "Dar acum strainii ne violeaza frontierele", a spus Orban.

Intrebat cum se simte in calitate de "personaj negativ" al Europei, Orban a spus ca nu poate actiona altfel. "Noi, ungurii, garantam libera circulatie a europenilor si ne aparam granitele. Migrantii sunt inselati atat de traficantii de persoane, cat si de politicienii europeni cu promisiunea unei vieti mai bune si cu dreptul de a ramane, chiar si dupa ce va fi din nou pace in tarile lor natale. Mierea care curge pe strazile din Germania va fi in curand mai putin dulce decat au sperat. Nivelul de trai este stabilit de performanta, nu de nevoi", a avertizat Orban.

Totodata, Viktor Orban a insistat ca traiul in siguranta si o viata demna sunt drepturi fundamentale, dar visul la o viata mai buna nu este un drept fundamental. Liderii europeni traiesc "intr-o lume de vis" si nu sunt constienti de pericole. "Daca-i lasam pe toti sa vina, Europa va pieri", spune Orban.

Premierul ungar a salutat eforturile Turciei in gestionarea chestiunii imigratiei. "Ar trebui sa tinem cate o slujba religioasa pe saptamana pentru presedintele turc Recep Tayyip Erdogan", a sustinut premierul conservator. in schimb, Orban a cerut Bruxelles-ului sa exercite o mai mare presiune asupra Greciei, care, in opinia sa, de ani de zile nu reuseste sa protejeze frontierele externe ale Uniunii Europene. "Daca Grecia si-ar fi respectat obligatiile, acum n-ar mai fi existat o criza a refugiatilor", a insistat el.

Referitor la pericolul islamizarii, Orban a insistat ca respecta Islamul dar ca, din cauza imigratiei, in viitorul apropiat musulmanii vor deveni majoritari in Europa. "Daca Europa permite o competitie a culturilor, va pierde", a avertizat el.

Cancelarul Austriei cere penalizarea tarilor din UE care se opun cotelor de imigranti

Werner Faymann a declarat, intr-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel, ca statele oponente sistemului cotelor privind refugiatii "nu ar trebui sa fie prea sigure de aceasta pozitie".

Faymann a mai declarat ca pedepsele aplicate acestora ar putea fi reducerea accesului la fonduri structurare, de care beneficiaza in principale statele memebe UE din Estul Europei.

Vesticii si-au exprimat pe strazi simpatia fata de refugiati

De la Londra la Berlin, zeci de mii de oameni au manifestat sambata in capitale occidentale in favoarea primirii refugiatilor. Solidaritatea lor se revarsa in timp ce in estul Europei, liderul conservator Viktor Orban propune un ajutor de 3 miliarde de euro pentru Turcia, Liban si Iordania, tari sufocate de peste 4 milioane de refugiati sirieni. Asta in speranta ca astfel va fi curmat fluxul de pribegi.

Dupa o vizita in tabara de primire de la Roszke, unde politistii maghiari au fost filmati in timp ce azvarleau sandvishuri unei multimi de oameni infometati , inspectorii ONU au tras o concluzie dura:

Peter Bouckaert, director pt. situatii de urgenta UNHRW: "Oamenii sunt tinuti in niste tarcuri, precum animalele. Primesc foarte putina mancare. Multi dintre ei se imbolnavesc din cauza temperaturilor care au inceput sa scada si a stresului."

Situatia este critica si la granita Serbiei cu Macedonia, unde numai vineri au ajuns opt mii de imigranti. Adulti si copii de-a valma au asteptat si 12 ore in picioare ca sa primeasca documentele necesare pentru a-si continua drumul.

 Coloanele de refugiati care dezbina natiuni si provoaca serioase dileme si crize de constiinta nu contenesc nicio clipa.

Stuart Ramsey, corespondent Sky News: "Numarul refugiatilor care trec frontiera dinspre Grecia creste cu fiecare minut. Autoritatile spun ca la fiecare 10 minute trec 100 de oameni. Sunt presati de ultimatumul stabilit de unguri pentru marti, cand vor inchide granita cu Serbia. Pana atunci, refugiatii trebuie sa strabata Macedonia si Serbia."

Tranzitata in ultimele saptamani de 180 de mii de oameni, Ungaria spera sa le blocheze trecerea incepand din 15 septembrie, cu un gard dublu din sarma ghimpata si militari desfasurati la frontiera cu Serbia. Insa, acesti oameni par decisi sa continue oricat de greu le-ar fi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO