Gara de Est din Budapesta, inchisa temporar dupa ce sute de refugiati au vrut sa urce in trenuri. Reactia Angelei Merkel
Criza refugiatilor scoate dureros in lumina lipsa solidaritatii si dezbinarea dintre europenii, care ar trebui sa-i primeasca si sa le ofere sansa unui nou inceput. Autoritatile iau hotariri pripite, se razgandesc si se contrazic.
SUMARUL EVENIMENTELOR DE MARTI
► Discutii intre Viktor Orban si liderii UE
► Un numar-record de imigranti au ajuns in Austria
► Autoritatile maghiare au inchis gara din Budapesta
► O mie de refugiati protesteaza in fata garii Keleti
► Austria cere clarificari Germaniei cu privire la acordarea dreptului de azil imigrantilor
► Angela Merkel si premierul spaniol cer ajutorul Comisiei Europene
Marti dimineata, gara de est din Budapesta a fost inchisa temporar, iar politistii i-au evacuat pe imigranţi, desi marti multi dintre ei au fost lasati sa urce in trenuri catre Austria si Germania. Cancelarul german, Angela Merkel, a pledat din nou astazi pentru stabilirea unor cote de imigranti pentru fiecare tara europena, o idee respinsa de mai multe state membre.
Evacuarea garii Keleti, realizata fara incidente, a fost decisa brusc, dupa ce mai bine de 500 de refugiati s-au imbulzit sa urce intr-un tren care pleca spre Viena. Scosi in fata garii, oamenii au inceput sa scandeze: "Vrem sa plecam! Germania si Libertate!
Unii dintre ei aveau deja biletele cumparate si le aratau descumpaniti jurnalistilor. Dupa cateva ore, gara a fost redeschisa, dar numai pentru localnici si turisti. Decizia autoritatilor ungare a spulberat brutal sperantele refugiatilor de a ajunge la destinatia visata, dupa ce luni cateva mii de sirieni si irakieni au reusit sa urce in trenuri.
Dupa zile petrecute in gara din Budapesta, fara mancare si posibilitatea de a se spala decent, pribegii erau euforici, dar si panicati.
Arwa Damon, corespondent CNN: "Motivul pentru sunt atat de nerabdatori sa urce in trenuri este ca se tem ca asta e doar o sansa trecatoare si ca ocazia ar putea disparea. Nimeni nu vrea sa ramana blocat in Ungaria".
Nimeni nu-l baga in seama pe controlorul care incerca, zadarnic, sa-i dea jos pe cei care erau in stare sa calatoreasca sute de kilometri pe scari.
Arwa Damon, corespondent CNN: "Sunt foarte suparati pentru ca au asteptat atat de mult sa plece si acum trenul este arhiplin, nu gasesc locuri".
Au ocupat fiecare centimetru disponibil pana cand scarile au fost eliberate.
Dupa cateva ore, inclusiv o oprire mai lunga pentru verificari, in Austria, refugiatii au pus piciorul pe pamant german. Un banner mare care le ura bun venit in engleza i-a umplut de speranta ca viata lor chiar se va schimba.
Germania se asteapta sa aprimeasca 800.000 de solicitari de azil in acest an, de patru ori mai mult decat in 2014. Totusi...
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Toata lumea priveste Germania ca un taram al sperantei si sanselor. Insa lucrurile nu stau mereu asa".
Criza imigrantilor pune sub semnul intrebarii regulile si conventiile. Acordul Schenghen presupune libera circulatie pe teritoriul tarilor membre. Dar criza migrantilor a blocat mii de masini si camioane la granita dintre Austria si Ungaria, pentru verificari si pentru depistarea traficantilor de oameni. Un blocaj monstru se intindea luni pe 20 de kilometri.
Cele 28 de tari membre UE raman divizate in privinta acestei crize, iar statelor din Est li se reproseaza pe sleau ca nu sunt dornice sa preia o parte din povara.
Cursul evenimentelor de marti, 1 septembrie
UPDATE 21:40 Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat marti, la Berlin, ca actuala criza a imigrantilor este "cea mai mare provocare pentru Europa din urmatorii ani", in conditiile in care Europa se confrunta cu un val in crestere de refugiati, relateaza AFP.
"Ceea ce traim aici este cea mai mare provocare pentru Europa in urmatorii ani. Trebuie sa gasim un raspuns la aceasta mare provocare", a insistat liderul conservator la o conferinta de presa comuna omologul sau german Angela Merkel.
Spania a cunoscut la granitele sale "tragedii similare cu cele care au loc in alte parti, la alte frontiere ale Uniunii Europene", a mai spus Mariano Rajoy.
La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a subliniat ca daca tara sa accepta imigranti sirieni fara a-i trimite in tarile europene din care au sosit, acestia au sanse mari sa obtina statutul de refugiat.
"Nu este o surpriza si acest lucru ar trebui sa se intample in toate tarile europene", a mai spus ea.
UPDATE 17:05 Zece mii de oameni din Islanda s-au oferit sa primeasca refugiati din Siria in casele lor, in urma unei campanii de pe Facebook a unei scriitoare, dupa ce Guvernul a anuntat ca poate accepta doar 50 de migranti, scrie The Telegraph.
Dupa anuntul autoritatilor de luna trecuta, scriitoarea Bryndis Bjorgvinsdottir i-a incurajat pe cetateni sa sara in ajutorul sirienilor. Astfel ca in 24 de ore, zece mii de islandezi si-au pus la bataie casele si au facut apel la Guvern sa faca mai mult pentru refugiati.
"Sunt o mama singura cu un copil de sase ani. Pot sa iau acasa un copil nevoias. Sunt profesoara si il pot invata sa vorbeasca, sa citeasca si sa scrie islandeza. Avem haine, un pat, jucarii si tot ce ar avea nevoie. As plati de asemenea pentru biletul de avion", a scris Hekla Stefansdottir intr-o postare.
Guvernul ia in considerare acum cresterea numarului de refugiati pe care-i primeasca in tara.
UPDATE 16:27 Angajatii televiziunii nationale din Ungaria au primti ordin sa nu includa copii in filmarile pe care le difuzeaza pe post despre migranti si refugiati, se arata intr-un document intern care a ajuns pe internet, potrivit The Guardian. Reprezentantii Autoritatii pentru Media din Ungaria au sustinut ca memo-ul era destinat sa protejeze copiii.
UPDATE 16:13 Politia federala germana a anuntat ca intre luni dimineata si marti dimineata in garile din Bavaria au sosit 2.200 de refugiati care au trecut anterior granita cu Austria, acesta fiind un numar record de la inceputul crizei imigrantilor ilegali, transmite AFP.
Cu o zi in urma si in Austria, la Viena, s-a inregistrat un nivel record al sosirilor imigrantilor clandestini, intr-o singura zi ajungand aici 3.600 de refugiati cu trenuri provenite din Ungaria. Dar marti autoritatile ungare au decis sa nu mai permita refugiatilor sa intre in gara din Budapesta, astfel ca acestia nu isi mai pot continua calatoria cu trenul catre vestul Europei.
Germania se asteapta sa primeasca anul acesta circa 800.000 de cereri de azil din partea unor astfel de refugiati veniti din afara Europei, dar si a multora din Balcani. Drept urmare, guvernul de la Berlin intentioneaza sa intensifice repatrierea refugiatilor a caror cerere de azil nu poate fi justificata de razboaie sau de represiuni politice, cum sunt cei proveniti din tarile grupate in asa-numita zona a Balcanilor Occidentali, si sa acorde in schimb atentie celor care vin din zone de conflict, cum este cazul sirienilor.
UPDATE 15:55 Ministerul de Externe ungar l-a convocat marti pe ambasadorul Austriei la Budapesta dupa recentele remarci ale cancelarului austriac Werner Faymann cu privire la atitudinea Ungariei in fata valului de imigranti, transmite MTI.
''Este dezamagitor sa auzi ca liderul unei tari vecine face remarci despre cele mai mari provocari actuale pentru Ungaria si Europa de tipul celor facute de Werner Faymann'', a declarat marti ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto.
Faymann a afirmat, luni seara, ca este gresit sa se creada ca problemele pot fi rezolvate in contextul in care traficantii de persoane dispun de modalitati de a ocoli obstacole precum gardul de sarma pe care Ungaria il ridica la granita sa cu Serbia.
''Solutiile pot fi doar politice'', a spus Werner Faymann, care a criticat metodele autoritatilor ungare de a lasa imigrantii sa calatoreasca spre Austria.
''De la liderul unei tari vecine te astepti sa faca comentarii dupa intelegerea faptelor si nu sa declare lucruri care sunt false'', a mentionat Szijjarto, respingand declaratia cancelarului austriac potrivit careia Ungaria nu face nimic pentru a gestiona criza imigrantilor.
''Regulile Schengen sunt clare in legatura cu obligatia de a proteja granitele externe si Ungaria va respecta legile UE in aceasta privinta chiar daca este criticata pentru asta'', a explicat seful diplomatiei ungare.
Duminica seara, Austria a intarit controalele la frontierele estice, masura fiind decisa in urma descoperirii, joi, a 71 de refugiati morti intr-un camion abandonat pe o autostrada din estul tarii.
UPDATE 15:00 Ministrul Apararii din Ungaria: Utilizarea armelor in dispersarea multimilor neinarmate, nepermisa
Un amendament din legea privind apararea nationala nu va permite folosirea armelor pentru a dispersa multimi de oameni neinarmati, a afirmat marti ministrul ungar al apararii Csaba Hende, in cadrul unei reuniuni comune a comitetelor de securitate nationala, aparare si aplicare a legii in cadrul careia a fost dezbatuta problema imigratiei, relateaza MTI.
Soldati ai armatei ungare vor participa la controale ale granitelor de sud ale Ungariei daca va fi necesar si in cazul in care guvernul si parlamentul aproba acest lucru, a precizat ministrul ungar. El a mentionat sectoare precum logistica, salubritatea, politia militara si patrule comune in care armata ar putea fi implicata. Unitati de recunoastere fara pilot ar putea fi mobilizate, soldatii ar putea ajuta la inregistrarea imigrantilor, la controlul spatiului aerian, in misiuni umanitare si sa furnizeze interpreti, daca este necesar, a adaugat el.
Suplimentar fata de cei implicati la securizarea frontierelor, armata ungara ar putea contribui cu 3.000-3.500 de militari la controlul frontierelor de sud ale Ungariei, a mai spus Hende.
Janos Lazar, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat ca Europa si Ungaria trebuie sa se pregateasca pentru milioanele de oameni care doresc sa ajunga pe continent si acest lucru necesita masuri pe termen lung.
Europa trebuie sa faca fata acum unui val constant de imigratie in masa, ca urmare a situatiei din Siria, Irak, Afganistan, Pakistan si Balcani, a avertizat Janos Lazar, apreciind ca UE a esuat in ceea ce priveste abordarea situatiei imigratiei si nu a reusit sa-si protejeze propriile granite.
UPDATE 14:25 Premierul ungar Viktor Orban va discuta criza imigratiei cu lideri ai UE, joi, la Bruxelles, a anuntat Bertalan Havasi, seful biroului de presa al premierului ungar Viktor Orban, relateaza MTI si Reuters.
Viktor Orban se va intalni cu presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, precum si cu Joseph Daul, presedintele Partidului Popular European (PPE).
Havasi a adaugat ca liderii tarilor din grupul de la Visegrad (Polonia, Republica Cehă, Slovacia si Ungaria) se vor reuni vineri, la Praga, in cadrul unui summit extraordinar.
UPDATE 14.00 Cancelarul german Angela Merkel si premierul spaniol Mariano Rajoy au facut marti apel la Comisia Europeana sa vina cu propuneri pentru a ajuta blocul comunitar sa faca fata crizei refugiatilor si imigrantilor, inclusiv prin identificarea tarilor de origine sigure, si au insistat asupra necesitatii unei politici de imigratie si azil comuna in UE.
"Sunt doua lucruri pe care trebuie sa le spunem clar: Comisia Europeana trebuie sa identifice care sunt tarile de origine sigure si trebuie sa lucram la o anumita armonizare in viitor", a spus Rajoy intr-o conferinta de presa comuna cu Merkel la Berlin.
Premierul spaniol a mai afirmat ca actuala criza a refugiatilor si imigrantilor este "cea mai mare provocare pentru Europa in anii care vor veni".
Merkel a subliniat ca Germania accepta sirieni in numar atat de mare fara a-i trimite in tarile europene in care au ajuns prima data pentru ca ei au mari sanse de a obtine statutul de refugiati.
UPDATE 13.45 Mai mult de 15.000 de refugiati din Orientul Mijlociu sunt blocati pe insula greceasca Lesbos, in estul Marii Egee, unde alte sute ajung zilnic, transmite DPA.
De asemenea, doua feriboturi urmeaza sa ancoreze pe Lesbos, pentru a transporta 4.200 de oameni spre portul Pireu, langa Atena. Dupa ce sunt transportati in Grecia continentala, refugiatii se deplaseaza spre nord, pe aşa-numita ruta balcanica, spre Macedonia, apoi Serbia, de unde incearca sa intre in Ungaria.
#Greek holiday island of Lesbos 'overwhelmed' by 13,000 #refugees and #migrants http://t.co/1kBpRscokj
— GlobalDefence.net (@globaldefence) August 31, 2015
UPDATE 12.15 Ministrul de interne austriac a cerut Germaniei sa-si clarifice pozitia privind atitudinea sa fata de regulile referitoare la dreptul de azil in Europa astfel incat refugiatilor care ajung in Ungaria sa nu li se dea sperante false, relateaza Reuters.
"Au fost zvonuri ca Germania chiar trimite trenuri la Budapesta pentru a prelua refugiati. Este cu atat mai important ca Germania sa informeze refugiatii din Ungaria ca Regulamentul Dublin nu a fost suspendat", a precizat ministrul de interne austriac Johanna Mikl-Leitner.
Mikl-Leitner a afirmat ca Austria va continua sa efectueze controale aleatorii de-a lungul frontierei, dar a mentionat ca nu va introduce controale la frontiera.
UPDATE 12.00 Viktor Vaczi a declarat ca gara a fost temporar inchisa, incepand cu ora locala 09:09 ca urmare a interventiei politiei. Potrivit MTI, imigrantii nu au primit permisiunea de a intra in incinta garii, in schimb alti pasageri au fost lasati sa se imbarce in trenuri internationale cu destinatia Viena.
Men holding babies / train tickets aloft, chanting Syria! UN! Merkel! Germany! Police looking on #Keleti pic.twitter.com/o6jQ4iVBYd
— Peter Murphy (@MurphyPeterN) September 1, 2015
UPDATE 11.20 Gara de Est (Keleti) din Budapesta a fost inchisa marti si evacuata, iar traficul a fost suspendat din cauza afluxului de sute de imigranti care incercau sa se imbarce la bordul trenurilor spre Austria si Germania.
"Niciun tren nu va sosi si nu va pleca din gara Keleti pana la noi ordine. Cerem tuturor sa paraseasca locul", a fost mesajul transmis la difuzoare, in timp ce sute de politisti au inceput sa evacueze gara, unde numerosi imigranti au reusit sa plece luni spre Austria, iar apoi spre Germania.
Potrivit MTI, gara a fost inchisa incepand cu ora locala 09:00 pentru o perioada de timp nespecificata si tuturor pasagerilor li s-a cerut sa paraseasca zona. Un jurnalist al MTI a anuntat ca zona din fata garii era plina de imigranti, iar politistii s-au asezat in formatie pentru a bloca accesul imigrantilor catre peroane. Politia a blocat accesul in gara si dinspre pasajul pietonal.
Decizia privind evacuarea garii a fost luata dupa ce aproximativ 500 de imigranti au incercat sa se urce la bordul unui tren cu destinatia Viena, a relatat un jurnalist AFP.
Imigrantii au inceput sa strige, in timp ce sute de politisti, intre care scutieri, au inceput sa-i conduca spre iesire. Imigrantii nu au opus rezistenta. Niciun incident nu a fost raportat.
In acelasi timp, sute de imigranti asteptau in afara garii, de unde pleaca de obicei toate trenurile spre Austria, politia blocandu-le accesul spre acest loc. Reuters scrie ca ar fi vorba de 1.000 de imigranti care asteapta in fata garii si care striga "Germania, Germania!".
Un total de 3.650 de imigranti au plecat cu trenul de la Budapesta spre Viena luni, un record in acest an pentru o singura zi, a declarat, marti, politia austriaca.
UPDATE 10:55 Aproximativ 3.650 de refugiati au ajuns luni, cu trenul, de la Budapesta la Viena, numar record pentru o zi, a anuntat marti Politia austriaca, citata de Agerpres. Autoritatile ungare au aprobat luni plecarea masiva a acestora, in ciuda lipsei vizelor in cele mai multe dintre cazuri. Politia austriaca a anuntat ca urmeaza sa verifice cati dintre refugiati sunt solicitanti de azil.
Sute de imigranti, plecati de la Budapesta, au ajuns pe pamant german
Sute de imigranti plecati de la Budapesta au sosit luni seara, cu trenul la Viena, in timp ce primii norocosi au pus piciorul pe pamant german la Munchen.
Sunt o parte din cei aproximativ 2000 de imigranti, cei mai multi din Siria, Afganistan si Eritreea, care asteapta in garile Budapestei, transformate in tabere de refugiati.
Zile in sir, autoritatile maghiare nu i-au lasat sa plece mai departe, spre Occident, in lipsa vizelor Schenghen. Dar pana la urma au cedat si i-au lasat sa urce in vagoane, spre destinatia visata in timpul exodului disperat.
In fata unor politisti depasiti de situatie, care insa nu aveau ordin sa-i opreasca, refugiatii din gara Budapesta au luat cu asalt trenurile spre Occident.
Niciodata trenurile care au plecat spre Austria si Germania, din gara Keleti, n-au fost atat de aglomerate. Nimeni nu-l baga in seama pe controlorul care incerca, zadarnic, sa-i dea jos pe cei care erau in stare sa calatoreasca chiar si pe scari.
La granita austriaca, primele trenuri cu refugiati au fost oprite, cateva ore, pentru controale. Dar in cele din urma, au ajuns la Viena. Mai departe, sute de refugiati si-au vazut visul cu ochii. Au pus piciorul pe pamant german.
Germania se asteapta sa aprimeasca 800.000 de solicitari de azil in acest an, de patru ori mai mult decat in 2014. Totusi...
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Toata lumea priveste Germania ca un taram al sperantei si sanselor. Insa lucrurile nu stau mereu asa."
Angela Merkel a insistat, din nou, pentru instituirea unui sistem de cote de primire a imigrantilor, corespunzatoare fiecarei tari europene.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Daca Europa esueaza in privinta crizei refugiatilor, stransa sa legatura cu drepturile universale ale omului va fi distrusa. Nu va mai fi Europa pe care ne-o imaginam."
Deja regulile si conventiile sunt puse sub semnul intrebarii. Acordul Schenghen presupune libera circulatie pe teritoriul tarilor membre. Dar criza migrantilor a blocat mii de masini si camioane la granita dintre Austria si Ungaria, pentru verificari si pentru depistarea traficantilor de oameni. Un blocaj- monstru se intindea luni pe 20 de kilometri.
Sofer: "Este incredibil. Controleaza fiecare vehicul. Pentru ce? Si cat dureaza? O ora, doua, trei? Nu stiu dar asta e incredibil in Europa si in Schenghen."
In timp ce Austria se pregateste sa primeasca partea sa din acest aflux de imigranti, la Viena s-a desfasurat o manifestatie de protest fata de modul in care sunt tratati refugiatii in diverse parti ale Europei. S-a tinut si o slujba de comemorare pentru sufletele celor 71 de imigranti care, zilele trecute, au murit asfixiati intr-un camion frigorific, abandonat pe marginea unei autostrazi austriece.