Criza imigrantilor, dezbatuta la un summit la Viena. Ce se va intampla cu refugiatii care vor fi repartizati Romaniei

×
Codul embed a fost copiat

Serbia si Macedonia au facut apel joi la Uniunea Europeana sa actioneze pentru a rezolva criza imigrantilor, in cadrul unui summit la Viena la care participa lideri din Balcanii de Vest si cancelarul german Angela Merkel.

Dramele refugiatilor se petrec in apropierea granitelor noastre, pe unde trece, de saptamani bune, cel mai mare val de imigranti, din Europa. Toti vor sa ajunga in Vest, mai ales in Germania, unde spera sa traiasca fara teama.

Pana atunci, traverseaza Serbia, unde au fost amenajate tabere in care se pot odihni. Dupa aceea, poposesc in Ungaria. Sunt familii intregi care si-au lasat casele si au fugit de razboaiele din tarile lor.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Banicioiu: Imigrantii ce vor fi repartizati Romaniei vor fi controlati medical
50 de autobuze au plecat din capitala sarba spre Ungaria
Povestile celor care vor cu orice pret sa ajunga in Vestul Europei
Analiza StirileProTV: Europa, in fata unui exod fara precedent. Cum poate deveni Romania "poarta" spre UE pentru imigranti
Premierul sarb: Daca inchidem granita, refugiatii trec prin Bulgaria sau Romania
Franta si ONU cer crearea urgenta de "hotspoturi"
Povestea unui tanar care si-a carat bunica, in scaun cu rotile, din Afganistan pana in Ungaria
-► Serbia si Macedonia fac apel la UE sa actioneze pentru a rezolva criza imigrantilor

Banicioiu: Imigrantii ce vor fi repartizati Romaniei vor fi controlati medical

Citește și
analiza imigranti
Analiza StirileProTV: Europa, in fata unui exod fara precedent. Cum poate deveni Romania "poarta" spre UE pentru imigranti

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat joi seara, intr-o conferinta de presa la Bacau, ca imigrantii ce vor fi repartizati Romaniei potrivit intelegerilor convenite la nivelul Uniunii Europene "vor fi fi controlati din punct de vedere medical".

"Controlul medical este firesc avand in vedere faptul ca respectivele persoane vin din regiuni diferite, zone ce se confrunta din punct de vedere medical cu probleme diferite. Iata si un exemplu. in Siria se consemneaza in prezent multe cazuri de poliomelita. Asa ca va fi necesara investigarea starii de sanatate a imigrantilor si exista potentialul pentru efectuarea unei asemenea proceduri", a precizat Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca toti imigrantii ce vor fi primiti oficial in Romania "vor beneficia de asistenta medicala de urgenta in mod gratuit".

50 de autobuze au plecat din capitala sarba spre Ungaria

incizeci de autobuze transportand aproximativ 2.500 de persoane, in principal refugiati care au fugit de conflictele din Orientul Mijlociu, au plecat de la Belgrad joi si se indreapta spre nordul tarii la granita cu Ungaria, potrivit unei autogari din capitala sarba, informeaza AFP.

"Cincizeci de autobuze au parasit sau vor pleca din Belgrad spre Subotica si Kanjiza (nordul Serbiei) astazi. Aproximativ 10-15% dintre pasageri sunt cetateni sarbi, restul sunt imigranti", a declarat pentru France Presse un responsabil de la autogara sub acoperirea anonimatului.

Prima plecare a fost inregistrata joi la 1.50 GMT si ultima este programata la 18.30 GMT, a indicat acest responsabil.

Serbia si Macedonia se afla pe ruta zecilor de mii de imigranti care vor sa ajunga in Uniunea Europeana (UE).

Miercuri, Ungaria, o tara membra a UE, a inregistrat un nou record, cu 3.241 de sosiri de imigranti, potrivit cifrelor anuntate joi de politie. Printre acesti refugiati majoritatea sunt originari din Siria, Afganistan si Pakistan.

Povestile celor care vor cu orice pret sa ajunga in Vestul Europei

Speriati, sutele de refugiati aproape ca nu au crezut cand politistii unguri le-au spus ca pot trece granita din Serbia in Ungaria. Gardul de sarma avea o spartura pe unde trecea o cale ferata si pe acolo au fost lasati sa inainteze. Pana atunci, isi faceau loc prin sarma ghimpata.

Drumul acestor mii de refugiati din Siria, Iriak si Afganistan se opreste in Germania, tara in care vor sa isi faca o noua viata.

Ahamed are 36 de ani si era profesor de engleza in Siria. Acum doua saptamani, a fugit de acolo, impreuna cu familia, spre Europa. Din Siria, Ahamed si ai lui au plecat cu masina pana in Turcia, apoi, cu o barca, au ajuns in Grecia. Aici, un nepot de al lui a fost la un pas sa moara inecat.

Din Grecia pana in Serbia au mers mai mult pe jos, zile intregi. Acum au facut popas in Serbia, unde autoritatile le au ridicat corturi si unde primesc mancare, se spala si se odihnesc.

Ahamed: "Situatia este foarte grea, nu mai puteam ramane. In satul meu din Siria nu mai e nimeni, toti au plecat. Totul este distrus in Siria, nimeni de aici nu mai are casa acolo. Daca fiica mea se imbolnaveste nu mai exista niciun spital."

Oricat de greu este acest drum, Ahmed stie ca va reusi in Germania. Dramatic este ca nu mai stie nimic de fratii si mama lui. Cu totii au fugit din cauza razboiului.

Ahamed: "In Siria, am fost un om inainte de razboi, acum sunt un nimeni, sunt zero, incerc sa imi fac o noua viata. Nici nu stiu unde este familia mea, mama si fratii, unde in lume."

Intr-un cort alatural de la granita Serbiei il gasim si pe Halip, fost director de televiziune in Irak. Asteapta sa se opreasca ploia si sa treaca frontiera spre Ungaria.

Cu totii au luat drumul Europei dupa ce le a fost distrusa casa, iar Mohamed a fost la un pas sa moara cand in masina i-a fost pusa o bomba. Si ei au acelasi vis, sa ajunga in Germania, unde stiu ca vor primesc azil politic.

Pana atunci, cumnatul lui Halip, Mohamad, artist in Irak, ii inveseleste. Cateva ore mai tarziu, intreaga familie ajungea in Ungaria, ca sa isi continue drumul spre Germania.

Romania intareste masurile de securitate la granita cu Serbia

Masurile de securitate la frontiera cu Serbia vor fi intarite, a anuntat joi, la Palatul Victoria, vicepremierul Gabriel Oprea.

"Le-am cerut tuturor membrilor Comitetului National pentru Situatii de Urgenta sa avem o atitudine responsabila, sa actionam preventiv (...). Am decis sa intarim masurile de securitate la frontiera cu Serbia pentru a evita riscurile colaterale", a declarat vicepremierul la finalul reuniunii Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta.

Potrivit acestuia, din punct de vedere geostrategic Romania securizeaza 2.070 de km la apropierea frontierei externe a UE din care 546 la granita cu Serbia. "Pe aceasta zona de frontiera vom intensifica masurile de securitate prin masuri comune. Avem in vedere intensificarea cooperarii intre autoritatile nationale (...), cresterea capacitatii operative la frontiera cu Serbia", a aratat Gabriel Oprea.

De asemenea, s-a mai decis ca institutiile abilitate ale statului sa monitorizeze orice modificare a situatiei din regiune astfel, astfel incat masurile in planul securitatii nationale sa fie adaptate in raport cu dinamica evenimentelor.

Gabriel Oprea a mai declarat si ca Romania nu prezinta o presiune migrationista crescanda.

El a precizat ca situatia se mentine la parametrii anului trecut in ceea ce priveste incercarile de trecere frauduloasa a frontierei de stat, cat si al numarului solicitarilor de azil.

Numar record: 3.241 de imigranti au intrat miercuri in Ungaria.

Imigrantii au continuat sa intre pe teritoriul Ungariei pe la frontiera cu Serbia si un nou record de 3.241 de sosiri a fost inregistrat miercuri, potrivit cifrelor anuntate joi de politie, relateaza AFP.Printre acesti refugiati, majoritatea proveniti din Siria, Afganistan si Pakistan, se numara 700 de copii. Cei mai multi au trecut frontiera in apropiere de satul Roszke, una din putinele zone unde gardul de metal construit de Ungaria nu a fost inca ridicat.

Sosirea imigrantilor s-a intensificat inainte de termenul limita stabilit pentru 31 august cand urmeaza sa se incheie constructia gardului pe o distanta de 175 de kilometri la granita cu Serbia. O bariera de patru metri inaltime este de asemenea construita. Ungaria se confrunta cu un aflux fara precedent de imigranti, cu peste 140.000 de sosiri de la inceputul anului, mai mult decat dublu fata de 2014.

Pentru a face fata acestui aflux de imigranti, seful politiei ungare Karoly Papp a anuntat miercuri ca Budapesta va intari efectivele de politie de la frontiera cu Serbia, trimitand peste 2.100 de politisti suplimentari care vor patrula sustinuti de caini, cai si elicoptere incepand din luna septembrie.

Un refugiat a povestit celor de la BBC cum si-a adus bunica, in scaun cu rotile, din Afganistan pana in Ungaria

Povesti impresionante ies la iveala pe durata a ceea ce presa internationala a numit "exodul" imigrantilor catre UE. BBC a relatat despre cazul unui tanar afgan care si-a transportat bunica aflata in scaun cu rotile din Afganistan tocmai pana in Ungaria.

Criza imigrantilor s-a agravat in Ungaria, unde politia a folosit gaze lacrimogene intr-un centru de primire a refugiatilor. Totodata, guvernul a anuntat ca va trimite la frontiera peste doua mii de politisti. Numai in cursul zilei de marti, peste 2.500 de persoane, un numar record, au trecut in Ungaria. Iar de la inceputul anului, au ajuns aproximativ 140 de mii - dublu fata de 2014.

Refugiatii par sa aiba un singur gand: sa scape de cosmarul razboiului sangeros din tara lor. Si nu se tem sa treaca peste gardul din sarma ghimpata ridicat pentru a-i opri.  Este cel mai mare val de refugiati de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace. Si totul se intampla la mai putin de o suta de kilometri de granitele Romaniei. Criza imigrantilor este analizata joi, la Summitul Balcanilor de Vest, de la Viena, la care sunt prezenti cancelarul german, Angela Merkel si premierii Serbiei, Sloveniei, Croatiei si Albaniei.

Premierul sarb: Daca inchidem granita, refugiatii trec prin Bulgaria sau Romania

Serbia nu isi va inchide niciodata granitele pentru imigranti, a declarat premierul sarb Aleksandar Vucic miercuri pentru Reuters, insa, a subliniat el, liderii UE ar trebui sa puna la punct un plan privind modul in care ar trebui sa se faca fata zecilor de mii de imigranti care ajung in regiunea Balcanilor.

Aproximativ 100.000 de imigranti, multi dintre ei din Siria si alte zone de conflict din Orientul Mijlociu, au intrat in Serbia in acest an in drumul lor catre nordul Ungariei si zona Schengen. Ungaria construieste un gard inalt de 3,5 metri de-a lungul celor 175 de kilometri de frontiera cu Serbia in incercarea de a-i tine pe imigranti la distanta.

"Noi nu vom ridica niciodata garduri sau ziduri', a declarat premierul sarb Aleksandar Vucic in interviul acordat inainte de reuniunea privind Balcanii de Vest de la Viena. 'Vorbim despre oameni disperati, nu vorbim despre criminali si teroristi', a spus Vucic. 'Ei se afla doar pe drumul lor in incercarea de a gasi o viata mai buna pentru ei si copiii lor: au nevoie de ajutor, nu au nevoie de condamnare si pedeapsa", a mai spus el, adaugand ca 'nu poti opri afluxul de viata cu garduri'.

Refugiatii vor gasi pur si simplu alte cai de a ajunge in vestul Europei, a spus el. "Ei ar putea trece prin Bulgaria si Romania, ar putea trece prin Croatia", a adaugat premierul sarb. Aproximativ 100.000 de imigranti, majoritatea din Siria si din alte zone de conflict din Orientul Mijlociu, au intrat in Serbia in acest an cu destinatia Ungaria.

Serbia care doreste sa inceapa negocierile de aderare la Uniunea Europeana anul acesta, a primit cateva sute de mii de euro din partea UE sub forma de ajutor pentru refugiati, insa premierul Vucic a afirmat ca suma nu acopera costurile pentru acordarea de sprijin acestora.

Franta si ONU cer crearea urgenta de "hotspoturi"

Ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve si Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati (UNHCR) Antonio Guterres au cerut miercuri crearea urgenta de "hotspoturi" (centre de primire si triere) in fata afluxului de imigranti si refugiati in Europa, relateaza AFP. "Trebuie sa acceleram si sa intensificam deciziile luate de Consiliul European in materie de agenda pentru migratie: aspectele-cheie cum ar fi receptia, inregistrarea, +hotspoturile+, relocalizarea si reinstalarea", a declarat Guterres dupa o intalnire intre cei doi la Geneva.

"Sunt de acord cu urgenta crearii de +hotspoturi+ despre care a vorbit Antonio Guterres, care trebuie sa permita sa se faca distinctia la trecerea frontierelor externe ale UE in Grecia si Italia intre cei care s-ar incadra in statutul de refugiat in Europa... si imigratia economica... pentru a putea organiza intoarcerea lor in tarile de origine ale imigratiei economice", a subliniat Cazeneuve in fata presei.

Un "hotspot" este un centru de primire si triere finantat de Uniunea Europeana, creat in tarile de sosire pentru a inregistra si identifica imigrantii. Trierea se face intre persoanele care s-ar incadra in statutul de refugiat si imigrantii economici ilegali, condamnati sa se intoarca in tarile de origine.

Ministrul francez de interne a considerat de asemenea ca trebuie sa existe o "fermitate foarte puternica" fata de contrabandisti si cei care traiesc din traficul de fiinte umane.De la inceputul anului, 293.000 de imigranti si refugiati au incercat sa ajunga in Europa prin Marea Mediterana si 2.440 au murit traversand-o, potrivit cifrelor anuntate miercuri de Guterres. "Aceasta este evident o provocare serioasa pentru Europa", a notat el, cerand o "actiune rapida si eficienta"

Serbia si Macedonia fac apel la UE sa actioneze pentru a rezolva criza imigrantilor

Serbia si Macedonia au facut apel joi la Uniunea Europeana sa actioneze pentru a rezolva criza imigrantilor, in cadrul unui summit la Viena la care participa lideri din Balcanii de Vest si cancelarul german Angela Merkel, relateaza AFP.

Cele doua tari sunt printre cele mai importante puncte de trece pentru zecile de mii de imigranti care incearca sa ajunga in UE prin 'ruta Balcanilor de Vest'.

"Ne confruntam cu cea mai mare criza de refugiati de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Este o adevarata migratie a populatiilor, iar Serbia este tara de tranzit", a declarat ministrul sarb de externe Ivica Dacic intr-o conferinta de presa. "Cred ca Uniunea Europeana trebuie sa propuna un plan de actiune si apoi sa ne ceara sa ne alaturam. Vreau sa fiu extrem de direct: suportam cea mare parte a problemei", a spus el.

Omologul sau macedonean Nikola Poposki a subliniat ca tara sa primeste in fiecare zi 3.000 de imigranti care vin din Grecia vecina. "Cel putin sa avem un raspuns european la aceasta criza. (...) Nimeni nu trebuie sa intretina iluzia ca aceasta poate fi reglata", a spus ministrul. "Trebuie sa actionam imediat - si, probabil, putem sa o facem prin aceasta conferinta de la Viena - si sa gasim o solutie europeana", a adaugat el.

Anuntat inca de anul trecut, acest summit, la care este invitata si sefa diplomatiei europene Federica Mogherini, trebuia sa se concentreze pe cooperarea regionala si pe perspectivele extinderii blocului comunitar spre unele din tarile din zona. Insa criza imigrantilor capteaza intreaga atentie. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a facut miercuri apel la toate tarile, 'din Europa si din restul lumii', sa dea dovada de compasiune si sa faca mai mult pentru rezolvarea crizei imigrantilor.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
50 de imigranti, gasiti morti intr-un camion, in Austria. MAE contrazice autoritatile ungare:
50 de imigranti, gasiti morti intr-un camion, in Austria. MAE contrazice autoritatile ungare: "Niciun roman nu e implicat"

Criza imigrantilor aflati in cautarea unei vieti mai bune pe continent a capatat noi valente tragice. 50 de refugiati au fost descoperiti morti, intr-un camion abandonat pe marginea unei autostrazi din Austria, in apropiere de granita cu Ungaria.

Analiza StirileProTV: Europa, in fata unui exod fara precedent. Cum poate deveni Romania
Analiza StirileProTV: Europa, in fata unui exod fara precedent. Cum poate deveni Romania "poarta" spre UE pentru imigranti

Europa priveste neputincioasa cum granitele ii sunt luate cu asalt, zilnic, de mii de refugiati disperati. In timp ce oficialii cauta o solutie, tarile in care au ajuns deja valurile de imigranti sunt pregatite sa ia decizii radicale.

Zidul lui Orban nu a putut apara Ungaria de valul de imigranti. Tara care asteapta 3.000 de refugiati PE ZI
Zidul lui Orban nu a putut apara Ungaria de valul de imigranti. Tara care asteapta 3.000 de refugiati PE ZI

Criza imigrantilor care incearca sa intre in UE obliga guvernele europene sa ia masuri disperate.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.