LISTA tarilor care refuza cotele obligatorii de migranti propuse de CE. Ungaria a trimis 3800 de militari la granita

×
Codul embed a fost copiat

Tarile din grupul de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia - refuza cotele de migranti pe care doreste sa le impuna Comisia Europeana, a afirmat vineri, la Praga, seful diplomatiei cehe. Si Danemarca a anuntat ca refuza sa ia parte.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia refuza cotele obligatorii de migranti
Danemarca refuza sa ia parte la sistemul de cote propus de Comisia Europeana
3.800 de militari unguri, desfasurati la frontiera sudica; nou record de imigranti intrati in tara joi
Ungaria ar putea decreta stare de urgenta din cauza refugiatilor
Politia din Macedonia, filmata in timp ce lovea cu bastoanele in migranti
Serbia va intampina numeroase probleme incepand cu 15 septembrie
Statele Unite se pregatesc sa accepte cel putin 10.000 de refugiati sirieni pe teritoriul lor

150 de imigranti, inclusiv femei si copii, tinuti intr-un fel de tarc, intr-o sala mare, se precipitau incercand sa prinda senvisuri aruncate de politisti, care poarta masti sanitare, iar unii chiar si casti. Imaginile au fost filmate pe furis de o australianca voluntara la centrul pentru refugiati din Roske, Ungaria, situat in apropierea granitei cu Serbia. Oamenii sunt tratati ca animalele inchise, parca era un Guantanamo din Europa - a spus australianca.

Femeia cameraman - protagonista imaginilor socante de zilele trecute, in care apare lovind imigranti, si-a pus cenusa in cap. Intr-o scrisoare deschisa, spune ca a actionat astfel pentru ca s-a panicat cand imigrantii au rupt cordonul politiei. "Ca mama, imi pare extrem de rau ca soarta a vrut sa-mi iasa in cale un copil, iar eu sa nu-mi dau seama", spune Petra Lazlo, care a fost concediata de televiziunea pentru care lucra.

Citește și
refugiati Germania
Analiza Reuters: De ce este Germania atat de generoasa cu refugiatii. "Rezolva o problema importanta a tarii"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Intre timp, refugiatii abia sositi din Serbia pe calea ferata, se adapostesc in corturi improvizate si primesc de la voluntari haine uscate si o masa calda.

Fluxul de imigranti se indreapta mai departe spre Austria. Si pentru ca multi dintre ei incearca sa treaca pe jos frontiera, autoritatile austriece au inchis din nou autostrada, in zona punctului de granita Nickelsdorf.

De joi seara si pana vineri dimineata, 7600 de imigranti au intrat in Macedonia, doar in 12 ore, a anuntat un responsabil ONU. Sunt blocati la granita cu Serbia si chinuiti de vremea ostila. Si nu doar frigul si ploaia ii fac sa sufere. Confruntati cu oameni epuizati si irascibili, politistii macedoneni impart bastoane in multime si brutalizeaza chiar si oameni cu copii in brate.
 

Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia refuza cotele obligatorii de migranti

Tarile Grupului de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia - refuza cotele obligatorii de migranti pe care vrea sa le impuna Uniunea Europeana, a declarat vineri la Praga ministrul ceh de externe, Lubomir Zaoralek, citat de France Presse.

Tarile care trebuie sa primeasca refugiati 'trebuie sa aiba control asupra numarului de refugiati pe care sunt pregatiti sa-i accepte si apoi sa le ofere sprijin', a spus Zaoralek, intr-o conferinta de presa in finalul unei intalniri dintre ministrii de externe din cadrul Grupului de la Visegrad cu seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, care a incercat sa-i determine sa-si schimbe opinia.

Criza migratoare ar 'putea fi cea mai mare provocare din istoria' UE, a declarat, la randul sau, ministrul de externe german, inainte de a face apel la unitatea tarilor Europei pentru a-i face fata.

'Daca suntem uniti in descrierea situatiei, noi ar trebui sa fim uniti si asupra faptului ca o astfel de provocare nu poate fi gestionata de catre o singura tara. Avem nevoie de solidaritatea europeana', a spus Steinmeier in conferinta de presa ce a urmat discutiilor purtate cu omologii sai din Ungaria, Polonia, Slovacia si Cehia. Acestia au refuzat sa accepte cotele obligatorii de migranti propuse de UE si sustinute de Berlin, indica AFP.

Danemarca refuza sa ia parte la sistemul de cote propus de Comisia Europeana

Danemarca a anuntat vineri ca va refuza sa ia parte la sistemul de repartizare centralizata a refugiatilor intre tarile Uniunii Europene, propus de Comisia Europeana, relateaza AFP si Reuters.

"Nu vom face parte din sistemul de repartizare a 160.000 refugiati", a declarat agentiei de presa daneze Ritzau ministrul integrarii, Inger Stojberg, intrebat despre aceasta propunere a Germaniei pe care Comisia Europeana vrea sa o puna in aplicare extrem de rapid.

La fel ca Marea Britanie si Irlanda, Danemarca dispune de optiunea de neparticipare la politica de azil a Uniunii Europene.

"Cred ca trebuie vazut ca exista deja o repartizare informala a solicitantilor de azil in Europa", iar "noi ne situam deja extrem de sus" in clasamentul tarilor de primire, a spus ministrul.

Danemarca a primit aproape 15.000 de solicitanti de azil in 2014. Raportat la populatia sa, ea a fost anul trecut a cincea tara din UE dupa numarul de solicitanti de azil gazduiti, in fata Germaniei, potrivit Eurostat. Copenhaga se asteapta sa primeasca alti circa 20.000 in acest an.

Danemarca este condusa din iunie de un guvern liberal care s-a angajat sa inaspreasca legislatia privind imigratia pentru a obtine sprijinul Partidului Popular Danez, formatiune anti-imigratie situata pe pozitia a doua la alegerile legislative.

Reactia Danemarcei la valul de imigranti a fost haotica. Copenhaga a incercat sa-i inregistreze pe refugiati in conformitate cu regulile UE si a inchis temporar cai de transport dinspre Germania, insa ulterior le-a permis imigrantilor sa calatoreasca liber, devenind tot mai evident ca politia nu ii va putea opri.

Peste 3.000 de imigranti au intrat in Danemarca in aceasta saptamana, dar majoritatea au spus ca vor sa ajunga in Suedia, care are o politica mai primitoare, acordand automat permise de sedere permanenta sirienilor si oferind ajutoare mai mari.

Peste 7.600 de imigranti au patruns in Macedonia din Grecia in 24 de ore

In jur de 7.600 de imigranti, multi refugiati din cauza razboiului din Siria, au intrat in Macedonia din Grecia intre ora locala 18:00 a zilei de miercuri si aceeasi ora a zilei de joi, a declarat la frontiera un oficial al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati, relateaza Reuters.

Imigrantii sosesc in numar tot mai mare prin Peninsula Balcanica in Ungaria, fiind mai intai transportati din insulele grecesti spre Atena, de unde se indreapta spre nord catre Macedonia.

"Avem informatii de la colegii nostri greci ca autobuzele sunt pe drum, asa ca urmeaza sa soseasca si vor continua sa vina si altele', a declarat Alexandra Krause din cadrul UNHCR.

3.800 de militari unguri, desfasurati la frontiera sudica; nou record de imigranti intrati in tara joi

In jur de 3.800 de militari au fost deja desfasurati la granita sudica a Ungariei, a declarat vineri ministrul apararii Istvan Simicsko pentru postul TV2, informeaza MTI si AFP.

Principala sarcina a militarilor este de a participa la construirea gardului de-a lungul frontierei cu Serbia, a spus Simicsko, confirmand informatiile conform carora cate o sectiune de 10 km este construita zilnic. Budapesta vrea sa accelereze lucrarile de constructie a gardului de la frontiera sa de 175 km cu Serbia.

De asemenea, de miercuri armata are sarcina de a securiza frontiera impreuna cu politia intrucat “este necesara o forta de protectie de-a lungul frontierei, gardul nu este de ajuns”, a spus el.

In ciuda instalarii unor garduri de sarma ghimpata, 3.601 de imigranti au reusit sa intre in tara joi, un nou record, conform unui bilant facut public de politie. Precedentul record, care data de miercuri, era de 3.321 de persoane.

Afluxul se repercuteaza asupra frontierei austriece pe unde tranziteaza aproape toti acesti imigranti in drum spre Germania: 8.000 de imigranti au trecut joi pe la postul de frontiera de la Nickelsdorf si peste 3.600 au fost inregistrati intre miezul noptii si ora locala 06.00 vineri, a anuntat politia austriaca.

Autostrada care trece prin Nickelsdorf cu destinatia Ungaria a fost inca o data inchisa circulatiei vineri dimineata, din cauza numarului important de persoane care fac acest drum pe jos pentru a trece frontiera.

Compania feroviara austriaca a suspendat joi legaturile cu Austria, declarandu-se depasita de afluxul de imigranti care vor sa ajunga in Germania.

Ungaria ar putea decreta stare de urgenta din cauza refugiatilor

Ungaria ar putea sa declare stare de urgenta din cauza numarului mare de refugiati. Mai mult, guvernul a decis sa analizeze pe loc cererile de azil, iar cei respinsi vor fi retrimisi imediat in Serbia. Intre timp, refugiatii infrunta conditii tot mai rele, la care contribuie si vremea.

In aceeasi zi in care ONU avertiza ca situatia de la  Roszke se degradeaza de la o ora la alta, situatia refugiatilor a atins un nou prag de disperare. Politistii de la tabara improvizata in apropierea granitei au fost filmati aruncand pur si simplu apa si mancare unei multimi de necontrolat.

Flamazi si insetati dupa ore de drum sau asteptare, oamenii s-au imbulzit si aproape ca s-au batut ca sa primeasca ajutoarele. Intre timp, cei abia sositi din Serbia pe calea ferata, se adaposteau in corturi improvizate si primeau de la voluntari haine uscate si o masa calda.

Arwa Damon, corespondent CNN: "Ca si cum toata calatoria prin Europa nu era deja destul de dificila, acesti oameni mai au de infruntat acum si vremea. A plouat toata ziua si multi dintre ei nu au haine potrivite."

Pe de alta parte, Ungaria a anuntat ca va introduce un nou sistem de la 15 septembrie. Traversarea ilegala si deteriorarea gardului ridicat la frontiera vor fi pedepsite cu inchisoarea.

In apropierea granitei vor fi infiintate oficii pentru procesarea cererilor de azil, cei refuzati urmand sa fie retrimisi imediat de unde au venit.  Cine vrea sa vina in Ungaria, sa ne respecte legile, este mesajul guvernului de la Budapesta.

Politia din Macedonia, filmata in timp ce lovea cu bastoanele in migranti

Vremea a fost cainoasa si cu aceia aflati inca la granita Macedoniei cu Serbia, care au stat in ploaie si noroi pana mai sus de glezne. Si nu doar vremea i-a facut sa sufere. In cateva imagini se vede cum politistii de frontiera macedoneni impart bastoane in multime, lovind inclusiv oameni cu copii in brate.

Macedonia are in vedere construirea unui gard la frontiera asemanator celui din Ungaria pentru a stopa afluxul in crestere de imigranti din sud, a declarat ministrul de externe Nikola Poposki, relateaza Reuters.

Intr-un interviu acordat saptamanalului de afaceri ungar Figyelo, Poposki a afirmat ca Macedonia va trebui probabil sa aiba “un fel de aparare fizica” desi aceasta nu ar fi o solutie pe termen lung. “Dar, daca luam in serios ceea ce Europa ne cere sa facem, vom avea nevoie de acest lucru. Fie soldati, fie un gard, fie o combinatie a celor doua”, a spus Poposki.

Ministrul a declarat ca Macedonia face tot posibilul pentru a inregistra toti imigrantii. “Insa ori de cate ori am luat in serios ceea ce partenerii nostri europeni ne-au cerut, sa incercam sa controlam granita si sa oprim imigrantii, am primit imediat o reactie internationala negativa”, a adaugat el.

Statele vest-europene, precum Franta si Germania, au criticat construirea in curs de desfasurare in Ungaria a unui gard lung de 175 de kilometri si inalt de 3,5 metri de-a lungul frontierei cu Serbia pentru a-i determina pe imigranti sa treaca pe la punctele unde pot fi inregistrati.

Circa 160.000 de imigranti au intrat in Ungaria anul acesta, tranzitand Grecia, Macedonia si Serbia, provenind din tari devastate de razboi sau sarace din Orientul Mijlociu, Asia si Africa. Aproape toti incearca sa ajunga in tari mai bogate din nordul si vestul Uniunii Europene, precum Germania si Suedia.
 

A aparut un nou taram al Fagaduintei: Suedia

La doi refugiati care vor in Germania, exista unul care vrea in Suedia. Si o sa intrebati de ce... pentru ca alocatiile sunt mari. Odata primit statutul de azilant, poti sa-ti aduci si familia, iar suedezii nu sunt xenofobi.

Chiar ieri, Suedia a anuntat ca isi extinde programele de integrare, incluzand aici cursuri de limba, formare profesionala si scolarizarea minorilor. Cu aproape 50.000 de azilanti acceptati de la inceputul acestui an, Suedia este tara din Uniunea Europeana care primeste cel mai mare numar de refugiati raportat la populatia de 9 milioane de locuitori.

Dupa ce initial suspendase circulatia trenurilor spre Suedia, Danemarca a reluat traficul permitand valului de refugiati sa-si continue calatoria spre nord.

Serbia va intampina numeroase probleme incepand cu 15 septembrie

Serbia va intampina numeroase probleme incepand cu 15 septembrie, data intrarii in vigoare in Ungaria a unei noi legislatii anti-imigranti, a estimat joi premierul sarb Aleksandar Vucic, potrivit AFP. ''Numeroase probleme se vor afla in fata noastra incepand cu 15 septembrie'', a afirmat Vucic, intr-un interviu acordat postului de televiziune publica din Serbia (RTS). El i-a invitat pe sarbi sa dea dovada de ''solidaritate si toleranta'' fata de refugiati. ''Trebuie sa ne pregatim pentru aceasta iarna. Dupa 15 septembrie, refugiatii care s-ar afla in Serbia pentru 2-3 zile vor ramane mai mult timp, intre 5 si 10 zile, si va trebui sa fim pregatiti pentru aceasta noua realitate. Le cer concetatenilor mei sa inteleaga bine acest lucru si faptul ca tara noastra nu va pierde absolut nimic daca ii ajuta pe refugiati'', a explicat seful executivului sarb.

Masurile adoptate de Budapesta ce intra in vigoare la jumatatea acestei luni au ca scop sa faca frontiera dintre Ungaria si Serbia cat mai impermeabila posibil in fata imigratiei clandestine. Ungaria are in vedere mai ales posibilitatea de a desfasura armata la frontiera si pedepsirea cu pana la 3 ani de inchisoare pentru distrugerea gardului de sarma ghimpata instalat de-a lungul celor 175 de kilometri ai granitei sale comune cu Serbia. Peste 175.000 de migranti proveniti majoritar din Orientul Mijlociu, cu destinatia Europa Occidentala, au intrat in Ungaria in acest an, cei mai multi trecand granita dinspre Serbia.

Obama vrea ca SUA sa se pregateasca pentru primirea a 10.000 de refugiati in urmatorul an

Presedintele american Barack Obama a cerut administratiei sale sa se pregateasca sa primeasca cel putin 10.000 de refugiati sirieni in urmatorul an fiscal, care incepe la 1 octombrie, a anuntat joi un purtator de cuvant al Casei Albe, relateaza Reuters, EFE si AFP.

Cifra reflecta o 'crestere semnificativa' a angajamentului SUA de a accepta refugiati din Siria, tara lovita de un razboi civil, si de a le asigura nevoile de baza, a precizat secretarul de presa Josh Earnest.

Statele Unite vor gazdui mai multi refugiati sirieni pe teritoriul lor, a anuntat miercuri si secretarul de stat John Kerry, o schimbare de pozitie din partea Washingtonului, care s-a limitat pana acum la circa 1.500 de sirieni primiti din 2011.

"Tocmai m-am intalnit cu membrii Congresului. Ne-am angajat sa crestem numarul (de refugiati sirieni) pe care ii vom primi. Analizam cu atentie numarul exact pe care il putem gestiona", a declarat miercuri seful diplomatiei americane la iesirea dintr-o reuniune la Capitol Hill privind dosarul imigrantilor si refugiatilor din Europa.

De la inceputul razboiului civil din Siria, SUA au primit circa 1.500 de refugiati, alti 300 urmand a mai sosi pana in octombrie, a precizat Departamentul de Stat. SUA sunt sub presiune internationala de mai multe zile pentru a gazdui mai multi refugiati
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Avertismentul serviciilor de informatii germane. Ce metode folosesc jihadistii pentru a recruta refugiati
Avertismentul serviciilor de informatii germane. Ce metode folosesc jihadistii pentru a recruta refugiati

Solicitantii de azil care vin in numar mare in Germania, in special tinerii izolati, intra tot mai mult in atentia fundamentalistilor musulmani, care incearca sa ii recruteze, au avertizat joi serviciile de informatii germane, relateaza Agerpres.

Analiza Reuters: De ce este Germania atat de generoasa cu refugiatii.
Analiza Reuters: De ce este Germania atat de generoasa cu refugiatii. "Rezolva o problema importanta a tarii"

Germania mizeaza pe forta de munca a acestor imigranti pentru a-si salva propria economie, relateaza agentia Reuters intr-un analiza ce explica motivatiile guvernului condus de cancelarul Angela Merkel de a accepta afluxul de refugiati.

Revista Statului Islamic ii acuza pe musulmanii care fug in Europa ca infaptuiesc un
Revista Statului Islamic ii acuza pe musulmanii care fug in Europa ca infaptuiesc un "pacat major"

Sirienii si libienii care fug in Europa comit un pacat pentru ca isi expun copiii la ateism, droguri, alcool si libertate sexuala, conform unei reviste publicate de jihadistii Statului Islamic, informeaza Reuters.

Romania risca sanctiuni de 3 milioane de euro daca nu accepta cota obligatorie de refugiati. Reactia lui Klaus Iohannis
Romania risca sanctiuni de 3 milioane de euro daca nu accepta cota obligatorie de refugiati. Reactia lui Klaus Iohannis

Romania nu va accepta cotele obligatorii de refugiati, impuse de Bruxelles. Este reactia transanta a presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca ar trebui sa primim 6.351 de imigranti, si nu 1.785, asa cum ne-am angajat.

Lumea, impartita in doua tabere. Care sunt tarile care primesc refugiati sirieni si care sunt statele bogate care refuza
Lumea, impartita in doua tabere. Care sunt tarile care primesc refugiati sirieni si care sunt statele bogate care refuza

Criza tot mai mare a refugiatilor sirieni scoate in evidenta diferentele care au aparut intre tarile care ii primesc cu bratele deschise pe acesti oameni disperati si cele care refuza sa isi deschida granitele, scrie CNN in pagina electronica..

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.