Romania risca sanctiuni de 3 milioane de euro daca nu accepta cota obligatorie de refugiati. Reactia lui Klaus Iohannis

×
Codul embed a fost copiat

Romania nu va accepta cotele obligatorii de refugiati, impuse de Bruxelles. Este reactia transanta a presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca ar trebui sa primim 6.351 de imigranti, si nu 1.785, asa cum ne-am angajat.

Pozitia de forta a statului roman ar putea sa ne aduca sanctiuni de trei milioane de euro, anunta pe de alta parte ministrul de externe, Bogdan Aurescu. Mandatul ministrului de Interne la Consiliul JAI, care se va reuni in 14 septembrie, este sa nu declare adeziunea Romaniei pentru cotele obligatorii de imigranti

Anuntul a fost facut joi de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, care si-a exprimat nemultumirea fata de anuntul Comisiei Europene referitor la introducerea unor cote obligatorii pentru statele membre.

"Am luat act cu oarece nemultumire de acest proiect prezentat in Parlamentul European, faptul ca din partea Comisiei s-a lucrat pe un proiect destul de birocratic care a fost prezentat. Dupa parerea mea nu va duce spre o solutionare. Oricum avem de-a face cu un proiect care prevede si detalii care poate n-ar fi fost necesare in aceasta faza a numarului de imigranti care vor putea fi repartizati in diferite state. Luni, in 14 septembrie, se va reuni in sedinta extraordinara Consiliul JAI, unde se va lua in discutie aceasta chestiune. Din partea Romaniei va participa ministrul de Interne, cu care am avut o discutie in aceasta dimineata, iar mandatul ministrului de Interne la conferinta JAI este sa nu declare adeziunea noastra pentru cotele obligatorii", a precizat seful statului, la Palatul Cotroceni.

Intrebat daca Romania nu primeste sub nicio forma mai multi refugiati decat 1.785 de persoane, presedintele Iohannis a aratat ca aici nu vorbim de cifre. "Aici nu vorbim de cifre. E vorba de oameni si nu de piese care trebuie numarate, vorbim de imigrantii care vin in Europa. In al doilea rand, vorbim de o solidaritate pe care Romania si-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci si prin oferte de a primi un numar mare pentru noi de refugiati, ceea ce nu consideram ca este o solutie si nu cred ca este oportun sa vorbim de cote obligatorii calculate intr-un mod foarte birocratic contabiliceste as putea spune, fara a consulta statele membre", a argumentat acesta.

Citește și
Refugiati sirieni - GETTY
Lumea, impartita in doua tabere. Care sunt tarile care primesc refugiati sirieni si care sunt statele bogate care refuza

Anterior anuntului categoric, seful statului l-a chemat la Cotroceni pe ministrul de Interne Gabriel Oprea, cel care va reprezenta tara noastra la discutia de la Bruxelles despre imigranti. Acesta a fost mandatat sa nu accepte o cota mai mare decat cea asumata: 1.785. Pozitia de forta a presedintelui Romaniei vine la doar 24 de ore dupa ce Angela Merkel anunta ca toate statele Uniunii trebuie sa preia mai multi refugiati. Constrangerile despre care vorbea Merkel sunt de natura financiara, a lamurit ministrul roman de externe.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: "Exista o idee in planul inaintat ieri ca statele care nu pot prelua momentan refugiati pe teritoriul lor refugiati din motive obiective vor plati o sanctiune de 0,002% din PIB dar si acest lucru este discutat si negociat."

Cu alte cuvinte, tara noastra ar putea plati peste trei milioane de euro daca se impotriveste cotei de 6.351 de refugiati. Reuniunea ministrilor de interne ai Uniunii va pregati terenul pentru Consiliul European din octombrie. Atunci, sefii de stat si de guvern vor decide calea de urmat in criza refugiatilor. Important este ca negocierile sa duca la un rezultat comun, cata vreme deciziile in consiliu se iau prin consens. Cu alte cuvinte, daca o singura tara se impotriveste, nu mai putem sa discuram despre o hotarare.

Criza refugiatilor va fi discutata, saptamana viitoare, si in Consiliul Suprem de Aparare. Romania ar urma sa preia 4.646 dintre cei 120.000 de noi refugiati aflati in Italia, Grecia si Ungaria, potrivit schemei de redistribuire de urgenta a refugiatilor intre statele membre ale Uniunii Europene, care face parte dintr-un plan in sapte puncte pentru solutionarea crizei refugiatilor cu care se confrunta Uniunea Europeana, releva un comunicat al Comisiei Europene dat publicitatii miercuri la Strasbourg.

Masurile de redistribuire de urgenta a celor 120.000 de refugiati (din care 54.000 se afla in Ungaria, 50.400 in Grecia si 15.500 in Italia) ar urma sa reduca presiunea de pe cele trei tari afectate si, in acelasi timp, vor ajuta statele membre confruntate cu un numar mare de solicitari de azil sa proceseze mai rapid cererile respective.

Victor Ponta: "Valul de xenofobie nu ne face cinste"

Premierul Victor Ponta s-a desolidarizat, miercuri, de valul de "xenofobie si sovinism" aparut in Romania in contextul problemei refugiatilor si s-a aratat rusinat de faptul ca in Romania secolului XX oamenii pot gandi in acest mod.

"Nu mai ma intereseaza acum daca pierd sau nu voturi, ma intereseaza sa spun un lucru, care e important. Nu imi place si ma desolidarizez de noul val care se starneste in Romania, de xenofobie, de sovinism, ca nu vrem pe nimeni din afara, sa luptam sa nu primim niciun strain in Romania. Eu cred ca suntem o societate evoluata si civilizata si accesele astea de barbarie pe care le vad si la oameni politici si le vad si pe Facebook si prin alte zone, la organizatii de studenti, cred ca nu fac cinste Romaniei si nu ne arata o societate europeana. (...) As vrea sa ne comportam ca oameni fata de alti oameni. Am vazut pozitii si manifestari in ultimele zile care pe mine ma rusineaza, ca in Romania secolului XX oamenii pot sa gandeasca asa", a declarat Ponta, la inceputul sedintei de guvern.

El amintit ca Romania este in favoarea impartirii refugiatilor in cadrul Uniunii Europene in functie de posibilitatile fiecarei tari si nu prin impunerea de cote obligatorii. "Pozitia Romaniei este aceea de solidaritate, de sprijin, de respectare a obligatiilor pe care le avem si de a face ceea ce putem sa facem. Capacitatea noastra este de 1.786. in conditiile in care avem deja o parte din aceste locuri, vreo 200, deja ocupate, nu putem sa ne angajam la mai mult decat putem face. Cel mai rau lucru e sa te angajezi la ceva ce nu poti face. Mai bine sa spui adevarul si sa spui foarte clar ce poate sa faca Romania si nu cote obligatorii, ci cote in functie de posibilitatile fiecarei tari. Asta e pozitia Romaniei si asta va sustine si in cadrul JAI si cu siguranta si presedintele in cadrul Consiliului European", a sustinut primul-ministru.

Mircea Dusa: "Numarul imigrantilor nu poate fi impus cu forta"

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat joi, la Curtea de Arges, ca numarul de emigranti comunicat de Comisia Europeana aferent Romaniei nu poate fi impus cu forta, ci trebuie negociat. "S-a precizat clar ca reprezentantii nostri la JAI nu accepta aceste cifre de imigranti, ele nu pot fi impuse cu forta, ele trebuie sa fie negociate si cred ca, pana la urma, pe calea dialogului si la nivel european se va gasi o solutie. Sigur, suntem solidari cu cei care migreaza spre Europa, suntem oameni si romanii sunt primitori si binevoitori, dar lucrurile nu pot fi impuse, iar cifrele trebuie negociate tinandu-se cont de capacitatea pe care o are fiecare tara. Urmeaza ca in CSAT sa se analizeze, saptamana viitoare, acest subiect. Ministerul Afacerilor Interne, care gestioneaza problema imigrantilor, a facut precizarile necesare si cu capacitatea de cazare a emigrantilor in centrele de primire. Cred ca ceea ce a spus domnul Aurescu, cand s-a aflat de cifra de peste 4000 de emigranti, este o propunere si nu o hotarare. si urmeaza ca la consiliul JAI sa se discute acest subiect, iar mandatul reprezentantului Romaniei este de a nu accepta aceste cifre", a spus ministrul Dusa.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Aur in valoare de 2 milioane de dolari ajunge anual in sistemul de canalizare din Suedia
Aur in valoare de 2 milioane de dolari ajunge anual in sistemul de canalizare din Suedia

Aur in valoare de 2 milioane de dolari ajunge anual in sistemul de canalizare din Suedia

Lumea, impartita in doua tabere. Care sunt tarile care primesc refugiati sirieni si care sunt statele bogate care refuza
Lumea, impartita in doua tabere. Care sunt tarile care primesc refugiati sirieni si care sunt statele bogate care refuza

Criza tot mai mare a refugiatilor sirieni scoate in evidenta diferentele care au aparut intre tarile care ii primesc cu bratele deschise pe acesti oameni disperati si cele care refuza sa isi deschida granitele, scrie CNN in pagina electronica..

O jurnalista din Ungaria a lovit cu piciorul imigranti, inclusiv copii. Cum a fost sanctionata. VIDEO
O jurnalista din Ungaria a lovit cu piciorul imigranti, inclusiv copii. Cum a fost sanctionata. VIDEO

O operatoare a unei televiziuni ungare a fost concediata marti dupa ce au aparut imagini cu ea lovind cu piciorul in imigranti, inclusiv copii. Femeia ar putea fi pusa chiar sub acuzare pentru agresiune.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.