Scene dramatice cu refugiatii blocati intre Croatia si Slovenia. 13.000 de oameni au ajuns in Austria, in acest week-end

×
Codul embed a fost copiat

In ciuda declaratiilor dure facute de ambele parti, autoritatile croate si cele ungare se pare ca incep sa colaboreze eficient. Autocarele si trenurile croate aduc refugiatii la granita cu Ungaria, care ii preia pana la frontiera cu Austria.

Sumarul evenimentelor:

-►Punctul de trecere a frontierei de la Roszke a fost redeschis
-► Austria trimite inapoi refugiatii veniti prin Slovenia
-► Presa croata: Merkel a cerut guvernului de la Zagreb sa nu lase refugiatii sa plece
-► Croatia trimite refugiatii in Ungaria, Ungaria - in Austria
-► O mama afgana si-a pierdut copiii din cauza evacuarilor haotice
-► Situatia din Slovenia, agravata de politica Croatiei
-► Masurile luate de autoritatile romane

 

Aproximativ 13.000 de refugiati au intrat astfel in Austria numai in acest sfarsit de saptamana.

Un blocaj se inregistreaza insa la granita Croatiei cu Slovenia, unde se petrec scene dramatice.

Citește și
refugiati - agerpres
Imaginea zilei: un copilas sirian, in fata cordonului de politie, in Turcia. Sute de refugiati, blocati la granita cu Grecia

Tovarnik, Croatia: Dupa o noapte racoroasa petrecuta in aer liber, mii de refugiati s-au inghesuit sa urce in trenurile care urmau sa porneasca de la Tovarnik. Cand au vazut ca e aglomeratie prea mare la usi, multi au escaladat vagoanele ca sa urce pe ferestre. Jandarmii au intervenit ferm pentru a restabili ordinea.

Ca sa-i scuteasca pe cei mici de inghesuiala, unii parinti s-au asezat fara ei la coada, apoi cei de jos le-au dat copiii pe fereastra. In haosul general, unii au mai incurcat copiii.

Beli Manastir, Croatia

Marian Jamshid, imigranta afgana: "Am mers la spital cu una dintre fiicele mele, are probleme cardiace, si ceilalti doi copii au ramas aici. Cand m-am intors, nu am mai gasit pe nimeni."

Copiii acestei femei nu fusesera inregistrati, asa ca voluntarii de la ONU si Crucea Rosie nu au reusit sa ii gaseasca. Cel mai probabil, se afla in Ungaria sau au trecut deja in Austria.

In noaptea de sambata, mii de refugiati au intrat in Austria. Printre ei, si cei de la bordul unui tren care ii preluase din Croatia si a traversat Ungaria. Cand au coborat, nici nu stiau unde se afla. Unii in carje sau cu cei mici adormiti in brate, oamenii au pornit cu greu spre granita. Inainte sa iasa din Ungaria, voluntarii le-au oferit apa si mancare.

Ben Wedeman, corespondent CNN: "Acestia sunt norocosii care au ajuns pe pamantul fagaduintei: au intrat pe teritoriul Austriei. De aici incolo, n-au garantii ca viata le va fiu usoara. Dar macar si-au incheiat calatoria".

Mai putin norocosi sunt cei pe care croatii îi transporta la granita cu Slovenia, unde mii de oameni asteapta de zile intregi sa fie dusi spre tabere si inregistrati, inainte de a-si continua drumul spre Vest.
 

Punctul de trecere a frontierei de la Roszke a fost redeschis
Un numar de 25.000 de migranti au intrat in Croatia din Serbia de miercuri pana duminica la pranz, potrivit datelor publicate de Ministrul de Interne croat, transmite agentia Hina. Duminica a fost redeschis si principalul punct de trecere a frontierei intre Ungaria si Serbia, la Horgos-Roszke, a informat AFP.

Aproximativ 4.000 de migranti se aflau duminica la pranz in gara din localitatea Tovarnik din estul Croatiei. Acestia au venit din Serbia si asteptau trenurile si autobuzele sa-i transporte prin Ungaria si Slovenia in Austria si mai departe in Germania sau in alte tari europene dezvoltate, noteaza agentia Hina. Din cauza afluxului de migranti Croatia a inchis sapte puncte de trecere a frontierei cu Serbia. Doar un punct de frontiera a ramas deschis, ceea ce a generat blocaje in trafic.

Ministrii de interne ungar si sarb, Sandor Pinter si Nebojsa Stefanovic, au redeschis punctul de frontiera duminica Horgos-Roszke, principala poarta de intrare in Uniunea Europeana, care fusese inchis la inceputul saptamanii dupa ce in Ungaria a intrat in vigoare o noua legislatie anti-migratie. Punctul de trecere a frontierei Horgos-Roszke 2 a ramas in continuare inchis, potrivit AFP.

"Situatia a impus inchiderea (postului de frontiera), dar in cooperare cu colegii nostri din Serbia problemele au fost indepartate si s-au indeplinit conditiile pentru redeschidere", a declarat ministrul ungar de interne.
 

Austria trimite inapoi refugiatii veniti prin Slovenia
Austria a inceput sa respinga intrarea pe teritoriul ei a unor migranti din Orientul Mijlociu veniti dinspre Slovenia, miscare ce survine dupa ce ministrul austriac de interne a declarat ca nu are nicio simpatie fata de refugiatii care nu cer azil in tarile balcanice si incearca sa ajunga in statele mai bogate, transmite duminica agentia DPA.

Potrivit unui purtator de cuvant al politiei austriece, circa 100 de migranti ajunsi in cursul noptii de sambata spre duminica la granita sloveno-austriaca la punctul de frontiera Spielfeld nu au fost lasati sa intre pe teritoriul Austriei, intrucat nu au cerut azil si nici nu au prezentat documentele corespunzatoare.

Potrivit agentiei HINA, in cursul zilei de sambata un alt grup de 350 de migranti care doreau sa ajunga in Germania a fost respins de autoritatile austriece. Conform regulamentului de la Dublin (ce reglementeaza examinarea cererilor de azil in Uniunea Europeana), refugiatii trebuie sa ceara azil in prima tara unde ajung in spatiul comunitar, in cazul de fata Grecia, dar aceasta prevedere nu a fost respectata de cand a pornit actualul val de imigranti ilegali veniti din Orientul Mijlociu, autoritatile de la Atena permitandu-le sa-si continue calatoria inspre Europa, destinatia preferata de cei mai multi fiind Germania.

Intr-o declaratie emisa de ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, aceasta si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca refugiatii ajunsi in Croatia si Slovenia sunt directionati catre Austria si Germania. Ea a sustinut ca nu intelege de ce guvernele de la Zagreb si Ljubljana nu respecta regulamentul de la Dublin si a anuntat ca Austria va returna migrantii veniti dinspre Slovenia.

In Austria au sosit in acest weekend circa 13.000 de migranti, dintre care circa 12.300 dinspre Ungaria si ceilalti dinspre Slovenia. Intrebat de ce numai la frontiera slovena exista migranti returnati, purtatorul de cuvant citat a raspuns ca autoritatile ungare refuza sa preia inapoi astfel de migranti.

Presa croata: Merkel a cerut guvernului de la Zagreb sa nu lase refugiatii sa plece
Cel putin inca 2.000 de migranti veniti din Orientul Mijlociu au trecut in ultimele 12 ore frontiera dintre Serbia si Croatia cu speranta de a-si putea continua calatoria catre Germania, a anuntat duminica postul public croat HTV. Ziarul croat Jutarnji List a relatat ca sefa guvernului german, cancelarul Angela Merkel, a cerut guvernului de la Zagreb sa retina pentru o durata nedeterminata toti refugiatii care intra in Croatia, solicitare ce ar fi fost respinsa, transmite agentia EFE.

Migrantii au trecut granita traversand campurile de porumb si au ajuns in localitatea Tovarnik, unde armata croata a instalat o tabara de corturi cu o capacitatea de pana la 5.000 de persoane. Autoritatile de la Zagreb au recunoscut ca sunt depasite de acest aflux si s-au inteles in cele din urma cu cele ungare ca migrantii sa fie directionat partial catre Ungaria, in vreme ce altii sunt trimisi spre Slovenia.

La punctele de frontiera dintre Croatia si Slovenia duminica dimineata circa 700 de migranti asteptau sa intre pe teritoriul sloven. Conform autoritatilor de la Ljubljana, pana in prezent peste 2.000 de migranti au trecut granita in Slovenia, circa jumatate dintre ei numai in ultimele 24 de ore, sute dintre acestia plecand deja mai departe in Austria.

Conform Crucii Rosii austriece, aproape 13.000 de migranti au patruns sambata pe teritoriul Austriei, cei mai multi dinspre Ungaria si ceilalti dinspre Slovenia, unii intrand apoi foarte repede in Germania ocolind punctele de frontiera.

Potrivit cotidianului croat Jutarnji List, cancelarul german Angela Merkel a avut vineri o convorbire telefonica cu premierul croat Zoran Milanovic si i-a cerut acestuia din urma ca refugiatii ce intra in Croatia sa fie retinuti pe teritoriul acestei tari pentru o durata nedeterminata. Conform aceleiasi publicatii, seful executivului de la Zagreb a respins solicitarea, motivand ca Croatia nu poate retine oameni impotriva vointei lor. Aceasta informatie nu a fost deocamdata confirmata de alte surse.
 

Croatia trimite refugiatii in Ungaria, Ungaria - in Austria
Desi i-au acuzat pe croati ca fac trafic de persoane, ungurii le-au urmat in mare exemplul. I-au dus pe refugiati la granita cu Austria, iar sambata aproape aproape 10 mii de persoane au intrat in aceasta tara. Tematoare in fata unor situatii similare, Bulgaria a anuntat ca isi inchide granitele pentru imigrantii ilegali.

Autobuze pline cu refugiati au sosit si sambata seara la granita Croatiei cu Ungaria. Migrantii au fost preluati de autoritatile maghiare, inregistrati si dusi intr-o tabara de primire . Sunt doar cativa dintre miile care au trecut pe tot parcursul zilei de sambata frontiera croato-ungara. A fost singura modalitate gasita de guvernul de la Zagreb pentru a iesi dintr-o situatia imposibila, dupa ce peste 17.000 de imigranti au trecut frontierele acestei tari in doar trei zile. Premierul croat a recunoscut ca le-a fortat mana ungurilor, ce au ridicat garduri la granita cu Serbia si Croatia, si a spus ca va continua sa faca asta.

O mama afgana si-a pierdut copiii din cauza evacuarilor haotice
Numai ca evacuarea a fost facuta haotic, iar in unele situatii copiii au fost despartiti de parintii lor.

Marian Jamshid, imigranta afgana: "Mi-am pierdut cei doi copii. Nu stiu nimic de ei de doua zile."

Despartita de sot in Grecia, Marian calatorea alaturi de cei trei copii ai ei, de sapte, 12, respectiv 15 ani. Toti ajunsesera in siguranta intr-o tabara ridicata la granita Croatiei cu Ungaria, cand unuia dintre copii i s-a facut rau.

Marian Jamshid: "Am mers la spital cu una dintre fiicele mele, are probleme cardiace, si ceilalti doi copii au ramas aici. Cand m-am intors, nu am mai gasit pe nimeni."

Copiii nu fusesera inregistrati, asa ca voluntarii de la ONU si Crucea Rosie nu au reusit sa ii gaseasca. Au ajuns cel mai probabil in Ungaria, insa nici aici nu este sigur daca au fost luati in evidenta. Numerosi refugiati au fost dusi in tabere aproape de granita cu Austria, asa ca au luat-o pe jos si au trecut frontiera si apoi au fost preluati de autocare .

Situatia din Slovenia, agravata de politica Croatiei
Croatii au trimis refugiati si la granita cu Slovenia, iar la punctele de trecere ale frontierei s-au creat imbulzeli. Oamenii se imping pentru a ajunge in primul rand si a se urce in primele autocare ce ajung aici. In jur de 1.500 de migranti au fost primiti in Slovenia, iar o parte din ei si-au continuat drumul spre Austria.

Miro Cerar, premierul sloven: “Ne confruntam cu un urias val de refugiati care vin din Croatia. Din nefericire, vecinii nostri croati nu si-au indeplinit responsabilitatile. Lucrurile au scapat de sub control."

Situatia va continua sa se inrautateasca, pe masura ce alti refugiati sositi din Serbia isi croiesc drum prin Croatia. Iar la granita dintre Serbia si Croatia, mii de migranti au aplaudat sambata seara sosirea unui tren care a venit sa ii ia din Tovarnik, desi nimeni nu le spusese unde ii va duce. Unii dintre ei au asteptat un mijloc de transport aproape trei zile, in caldura, cu cantitati infime de apa si mancare.

Masurile luate de autoritatile romane
Pe de alta parte in Romania, viceprim-ministrul , Gabriel Oprea, a dispus sporirea fortelor la frontiera cu Serbia si intensificarea masurilor de siguranta in zona. Aici are loc un exercitiu de testare a capacitatii autoritatilor romane, de a face fatza valurilor de migranti sositi in statele din vecinatatea tarii noastre.

Mai exact, in zona au fost trimisi mai multi politisti de frontiera, cat si jandarmi, pompieri si aeronave ale Inspectoratului General de Aviatie . Oficialii testeaza astfel viteza de reactie si numarul necesar de forte in cazul in care ar aparea probleme de-a lungul frontierei noastre de aproximativ 250 de km.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ce le ofera refugiatilor fiecare dintre tarile Europei. De la cazare in puscarie la ajutor de 1.100 de euro pe luna
Ce le ofera refugiatilor fiecare dintre tarile Europei. De la cazare in puscarie la ajutor de 1.100 de euro pe luna

Ce vor primi imigrantii, odata ajunsi in statele UE? Este cu adevarat sistemul german de asistenta sociala mai avantajos? O analiza Reuters incearca sa dea un raspuns.
 

Imaginea zilei: un copilas sirian, in fata cordonului de politie, in Turcia. Sute de refugiati, blocati la granita cu Grecia
Imaginea zilei: un copilas sirian, in fata cordonului de politie, in Turcia. Sute de refugiati, blocati la granita cu Grecia

O imagine pe cat de tulburatoare pe atat de ireala a fost surprinsa de fotografi langa localitatea turca Edirne, unde sute de refugiati asteapta sa treaca granita in UE.

Imigrantii au rupt barajul politiei croate si au luat cu asalt un tren. Presedintele cere Armatei sa fie pregatita
Imigrantii au rupt barajul politiei croate si au luat cu asalt un tren. Presedintele cere Armatei sa fie pregatita

Coplesita de numarul urias de refugiati care ii trec granitele, Croatia se pregateste pentru ce e mai rau. Sefa statului a cerut Armatei sa fie pregatita sa apere granitele statului de "imigrantii ilegali".

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.