Imaginea zilei: un copilas sirian, in fata cordonului de politie, in Turcia. Sute de refugiati, blocati la granita cu Grecia
O imagine pe cat de tulburatoare pe atat de ireala a fost surprinsa de fotografi langa localitatea turca Edirne, unde sute de refugiati asteapta sa treaca granita in UE.
Cateva sute de migranti, in principal refugiati sirieni, se aflau in continuare vineri in imprejurimile orasului Edirne, in speranta de a intra in Grecia. Autoritatile turce le-a interzis anterior accesul la frontiera, situata la circa 10 kilometri distanta.
In timp ce asteptau sa fie lasati sa-si continue drumul, un copilas sirian a oferit o imagine emotionanta, jucandu-se in fata cordonului de forte de ordine. Pana si politistii au fost sensibilizati de moment, surprinsi la randul lor de fotografi zambind catre micutul sirian.
Turcia adaposteste pe teritoriul sau cel mai mare numar de sirieni decat orice alta tara. Totusi, majoritatea sirienilor nu au drept de munca in Turcia, iar grupurile care militeaza pentru drepturile omului atrag atentia ca o alta mare problema o reprezinta cazarea acestor refugiati. Turcia a cheltuit 7,6 miliarde de dolari pentru ajutorarea a 2,2 milioane de refugiati sirieni de la izbucnirea conflictului civil din aceasta tara, in 2011, a declarat vineri viceprim-ministrul turc Numan Kurtulmus.
Peste 2.000 de migranti continua sa astepte la Edirne; premierul Davutoglu se va intalni cu reprezentantii lor
Peste doua mii de migranti, majoritatea refugiati sirieni, continuau sa astepte sambata in jurul orasului Edirne in speranta de a ajunge in Europa pe la frontiera greaca la care nu au acces, informeaza AFP.
Prim-ministrul islamo-conservator turc Ahmet Davutoglu urmeaza sa se intalneasca la ora 14.15 GMT cu o delegatie de reprezentanti ai migrantilor in speranta de a debloca situatia care dureaza de marti, informeaza surse din anturajul sau.
Intalnirea ar fi fost initial planificata pentru vineri, dar a fost amanata din cauza programului lui Davutoglu.
Edirne este ultimul mare oras turc inainte de frontiera cu Grecia si Bulgaria. Fosta capitala otomana a fost mereu un punct de trecere folosit de refugiati in drumul spre Europa.
In jur de o mie de migranti, printre care numerosi copii, asteapta in conditii dificile in soare pe marginea autostrazii internationale, la circa 10 km de frontiera, fiind impiedicati de jandarmi sa se deplaseze in aceasta directie.
Un alt grup de o mie de migranti a fost primit de autoritatilor turce pe un teren folosit pentru luptele traditionale turce. Ei au avut o noapte relativ calma si au primit portii de hrana calde.
Migrantii au ajuns marti in regiune dupa un apel transmis pe retelele sociale care le recomanda sa evite