ONU critica Cehia pentru ”conditiile degradante” oferite migrantilor. In Slovenia refugiatii au incendiat o tabara

×
Codul embed a fost copiat

Slovenia este coplesita de numarul mare de refugiati care continua sa intre in tara. Autoritatile de la Ljubliana au anuntat ca in ultimele 24 de ore, au sosit aici peste 12.600 de migranti - un record al ultimelor luni.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR:
ONU critica Cehia pentru detentia “sistematica” si “degradanta” a migrantilor
Surse: Refugiatii au dat foc la o tabara din Slovenia
UE este chemata in ajutor de Ljubljana
Suedia: 190.000 de refugiati ar putea solicita azil pe teritoriul sau in 2015


ONU critica Cehia pentru detentia “sistematica” si “degradanta” a migrantilor

Inaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului a denuntat vineri detentia “sistematica” si in “conditii degradante” a migrantilor si refugiatilor, in special a copiilor, in Republica Ceha, informeaza AFP si Reuters. “Incalcarile drepturilor omului in cazul migrantilor nu sunt izolate si nici rodul hazardului, ci sistematice, ele par a fi parte integranta a politicii guvernului ceh pentru a-i descuraja pe migranti si refugiati sa intre sau sa calatoreasca in tara”, subliniaza Inaltul Comisar Zeid Ra”ad Al Hussein intr-un comunicat publicat la Geneva.

Cehia este singura, printre tarile de tranzit, care-i detine in mod obisnuit pe refugiati pana la 90 de zile, “in conditii descrise ca fiind degradante”, a apreciat el. El se ingrijoreaza in special de conditiile din centrul de detentie de la Bila-Jevoza, situat la 80 km nord de Praga, descris de ministrul ceh al justitiei, Robert Pelikan, drept “mai rau ca o inchisoare” si unde mediatoarea oficiala ceha Anna Sabatova a numarat o suta de copii in randul detinutilor, intr-un raport de la 13 octombrie.

Ea a denuntat si faptul ca aceste persoane sunt private de telefoane mobile si nu sunt in masura de a afla vesti. Zeid Ra”ad Al Hussein a afirmat ca detine “informatii credibile” conform carora imigrantii sunt perchezitionati pentru a li se confisca 250 de coroane cehe zilnic pentru plata propriei detentii. “Faptul ca sunt obligati sa plateasca pentru propria lor detentie este in mod special condamnabil”, apreciaza inaltul oficial ONU.

Citește și
migranti
Tremura de frig, murdara de noroi din cap pana in picioare. Fetita-simbol pentru refugiatii blocati intre Serbia si Croatia

Notand unele ameliorari aduse saptamana trecuta prin deschiderea de noi centre si introducerea unui mecanism permanent de colaborare intre mediatoare si Ministerul de Interne, Zeid Ra”ad Al Hussein a facut apel la guvernul ceh sa ia “in conformitate cu obligatiile care revin Republicii Cehe”, masuri imediate pentru garantarea respectarii drepturilor migrantilor si refugiatilor.

De asemenea, el a spus ca este alarmat de discursul public xenofob, inclusiv de declaratiile islamofobe ale presedintelui ceh Milos Zeman. Un purtator de cuvant al presedintelui ceh Milos Zeman a respins criticile Inaltului Comisar Zeid Ra”ad Al Hussein privind pozitia sefului statului asupra migratiei si islamului. “Presedintele a avertizat de multa vreme in privinta amenintarii fundamentalismului islamic. El isi pastreaza opinia si nu si-o va schimba din cauza presiunii din exterior”, a spus purtatorul de cuvant al lui Zeman.

Surse: Refugiatii au dat foc la o tabara din Slovenia

La Brezice, aproape de frontiera croata, un incendiu a distrus 27 de corturi colective, adica majoritatea locuintelor amenajate in tabara prevazuta pentru 400 de migranti, dar care a primit 4.000 in ultimele zile. Stins rapid, focul nu a facut victime, dar a provocat un inceput de panica. Politia locala a relatat pentru un jurnalist AP ca focul a fost pus intentionat de catre cativa refugiati in semn de protest fata de conditiile din tabara. Oficial, cauzele incendiului sunt inca investigate.

Peste 1500 de migranti au innoptat pe un camp din Dobova, la cativa kilometri de granita sloveno-croata. Printre ei, multi copii, pe care parintii au incercat sa-i incalzeasca, punand pe foc vreascuri si buruieni uscate. Situatia lor, si asa dramatica, este ingreunata de temperaturile din ce in ce mai scazute, care le fac drumul un calvar. Depasite de situatie, autoritatile de la Ljubliana au luat masuri extraordinare. Parlamentul a chemat armata in ajutorul politiei, si a cerut asistenta financiara de la Uniunea Europeana.

Situatia nu este diferita nici la granita dintre Serbia si Croatia. Un fotograf care a stat de vorba cu refugiatii povesteste ca a fost impresionat de hotararea de neclintit a acestor oameni.

Marko Risovic, fotograf: "Drumul traverseaza niste campii si este noroi peste tot. Sunt prea multi oameni acolo.. Se face foarte frig in Serbia, azi-noapte au fost zero grade Celsius. Sunt familii cu copii mici.. Toti incearca sa se incalzeasca cum pot, pentru ca dorm pe pamant. Noaptea, politia nu ii lasa sa treaca. Asa ca dimineata toata lumea este agitata si incearca sa mearga mai departe.Cu totii sunt convinsi ca se indreapta catre o viata mai buna si speranta este foarte puternica, in toti..."

Pe de alta parte, doua barci cu peste 100 de oameni, printre care femei si copii, au ajuns ieri la o baza britanica din Cipru. Este posibil ca traficantii sa-i fi indus in eroare si sa le fi spus ca ii duc in Grecia, de unde pot porni spre Europa. Migrantii sustin ca nu s-au dus intentionat la baza Akrotiri, care e teritoriu britanic, sa poata cere azil. Ministrul britanic al Apararii a anuntat ca refugiatii, care ar fi sirieni, vor fi predati autoritatilor cirpriote, in baza unui acord din 2003.

UE este chemata in ajutor de Ljubljana

Comisarul european pentru migratie si afaceri interne, grecul Dimitris Avramopoulos, este asteptat joi in Slovenia pentru a evalua necesitatile acestei tari balcanice care se declara “depasita” de sosirea miilor de migranti, relateaza AFP.UE este chemata in ajutor de Ljubljana: o data cu instalarea gardurilor antimigranti de catre Ungaria, Slovenia devine, impreuna cu Serbia si Croatia, una din principalele tari de tranzit al refugiatilor spre nordul Europei si ea incearca, cu dificultate, sa le organizeze tranzitul prin teritoriul sau.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a recunoscut “problemele enorme, aproape existentiale”, cu care se confrunta “unul din statele membre cele mai mici ale UE”, Slovenia si cei doua milioane de locuitori, care au primit de sambata pe teritoriul lor aproape 21.500 de migranti. Miercuri, aproape 11.000 dintre ei erau cazati in tabere prevazute pentru aceasta, in asteptarea momentului in care isi vor putea continua drumul spre Austria, peste frontiera nordica a Sloveniei.

Conducatorii tarilor europene confruntate cu afluxul persistent al miilor de migranti si refugiati au fost convocati la un minisummit, duminica, la Bruxelles. Sefii de stat si de guvern din Austria, Bulgaria, Croatia, Germania, Grecia, Ungaria, Romania, Macedonia, Serbia si Slovenia vor incerca sa-si coordoneze actiunile in fata “situatiei de urgenta” din Balcani, a indicat Comisia Europeana.

Tensiunea a crescut rapid la frontiera cu Austria, pe care mai mult de o mie de persoane au traversat-o pe jos, in loc sa ocupe locuri in autobuzele rezervate, crezand - potrivit politiei- ca au ajuns in Germania. Germania a afirmat ca nu exclude recurgerea la avioane militare pentru a expulza migrantii care nu corespund criteriilor statutului de refugiat. Dupa ce a impus votarea unei extinderi a prerogativelor armatei, permitand soldatilor sa ajute politia sa pazeasca cei 670 km de frontiera care despart Slovenia de Croatia si delimiteaza spatiul Schengen, guvernul sloven doreste sa amendeze legea pentru a putea mobiliza si politistii rezervisti.

La poarta de intrare a UE, in Grecia, unde mii de ambarcatiuni precare cu migranti acosteaza venind dinspre coastele Turciei, numarul acestora a crescut accelerat din nou in ultimele zile. Potrivit ONU, circa 502.000 persoane au utilizat aceasta cale din ianuarie pana in prezent, adica marea majoritate a migrantilor intrati in UE (643.000, in total). Si Turcia afirma ca se pregateste pentru un nou aflux de refugiati la frontiera sa cu Siria dupa ofensiva fortelor regimului, sprijinita de aviata ruseasca in nordul tarii. UE, confruntata cu cea mai grava criza a migratiei de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, are o atitudine divizata asupra modului de a raspunde acestui exod.

Partidele conservatoare din Uniunea Europeana - reunite miercuri si joi la Madrid - au lansat un apel la consolidarea frontierelor exterioare ale UE. “Nu putem accepta intreaga mizerie a lumii”, a pledat Joseph Daul, presedintele Partidului Popular European, care regrupeaza aceste partide conservatoare. In acelasi timp, Jean-Claude Juncker denunta o Europa care “se inchide in fata sperantelor si asteptarii altora”, marturisind chiar ca este “aproape gata sa planga” vazand “lungul cortegiu al refugiatilor care aminteste imaginile de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial”

Suedia: 190.000 de refugiati ar putea solicita azil pe teritoriul sau in 2015

Agentia suedeza pentru migratie se asteapta ca pana la 190.000 de refugiati care fug de conflictele din Siria si Irak sa ajunga in tara in acest an, ceea ce reprezinta o presiune suplimentara asupra unei tari care deja planuieste sa gazduiasca mii de solicitanti de azil in corturi in conditiile in care se apropie iarna, relateaza Reuters.

Agentia pentru migratie, care a fost deseori nevoita sa-si revizuiasca estimarile pentru sosirile de refugiati, a avansat un numar intre 140.000 si 190.000 de solicitanti de azil, din care 33.000 ar urma sa fie minori neinsotiti. “Am vazut fotografii cu oameni care merg pe jos din Grecia prin Balcani pana in Germania si care apoi se indreapta spre Suedia”, a declarat presei seful Agentiei pentru migratie, Anders Danielsson.

“Situatia actuala a refugiatilor este una fara precedent atat din perspectiva europeana, cat si suedeza”, a adaugat el. Agentia a precizat ca ar avea nevoie de o suma suplimentara de 70 de miliarde de coroane suedeze (8,41 miliarde de dolari) in urmatorii doi ani pentru a face fata unui scenariu in care 160.000 de refugiati solicita azil in acest an si alti 135.000 anul viitor.

Peste 100.000 de solicitanti de azil au ajuns deja in Suedia in acest an, depasind precedentul record din timp razboiului din Balcani de la inceputul anilor 90 si estimarea agentiei din iulie, care astepta 74.000 de refugiati in intregul an. Aproape 10.000 de solicitanti de azil au ajuns in tara doar saptamana trecuta, creand dificultati tarii in primirea de noi refugiati. “Noaptea trecuta toate locurile au fost ocupate”, a spus Danielsson.

Agentia a estimat ca se va confrunta cu un deficit de locuri de cazare pentru 25-45.000 de solicitanti de azil pana la sfarsitul anului, ceea ce ar putea insemna ca zeci de mii dintre ei isi vor petrece iarna in corturi incalzite. Sondajele arata ca majoritatea suedezilor ii considera inca bineveniti pe refugiati, dar afluxul foarte mare a cauzat tensiuni, noteaza Reuters.

A existat un numar de atacuri asupra unor centre pentru azil saptamana trecuta, iar partidul anti-imigratie Democratii Suedezi urmeaza sa lanseze o campanie in media straina pentru a-i descuraja pe potentialii nou-veniti. Guvernul si principalele partide de opozitie de centru dreapta negociaza in prezent un acord transpartinic privind modul in care ar trebui gestionat afluxul record de imigranti din acest an.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Bataie generala intr-o tabara de refugiati aglomerata din Grecia. Mai multi afgani au tabarat peste un grup de nou-veniti
Bataie generala intr-o tabara de refugiati aglomerata din Grecia. Mai multi afgani au tabarat peste un grup de nou-veniti

Spiritele s-au incins, marti, intr-o tabara de refugiati supraaglomerata din Lesbos, Grecia, unde mai multi migranti nou-veniti au fost atacati de o multime furioasa de afgani.
 

Tremura de frig, murdara de noroi din cap pana in picioare. Fetita-simbol pentru refugiatii blocati intre Serbia si Croatia
Tremura de frig, murdara de noroi din cap pana in picioare. Fetita-simbol pentru refugiatii blocati intre Serbia si Croatia

Croatia a deschis granita cu Serbia, unde, din cauza ploii fara sfarsit, 10.000 de migranti ramasesera blocati intr-o mare de noroi.

Slovenia face apel la armata si la UE dupa ce 8000 de migranti au intrat luni in tara:
Slovenia face apel la armata si la UE dupa ce 8000 de migranti au intrat luni in tara: "Ne depaseste intreaga capacitate"

Guvernul sloven spune ca este "depasit" de fluxul continuu de migranti care vin din Croatia, incepand de sambata. Asa ca vrea sa recurga la armata pentru a gestiona criza.

Intelegerea la care au ajuns Merkel si premierul de la Ankara. Ce primeste Turcia in schimbul stoparii afluxului de imigranti
Intelegerea la care au ajuns Merkel si premierul de la Ankara. Ce primeste Turcia in schimbul stoparii afluxului de imigranti

"Iti dau ca sa-mi dai" - dictonul latin rezuma nimerit negocierile avute duminica la Istanbul de cancelarul german cu seful guvernului turc.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.