Intelegerea la care au ajuns Merkel si premierul de la Ankara. Ce primeste Turcia in schimbul stoparii afluxului de imigranti

×
Codul embed a fost copiat

"Iti dau ca sa-mi dai" - dictonul latin rezuma nimerit negocierile avute duminica la Istanbul de cancelarul german cu seful guvernului turc.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Semn ca nu s-au inteles din prima, cei doi s-au lasat asteptati 75 de minute la conferinta de presa. Cand in sfarsit au aparut, vizibil crispati, Angela Merkel a anuntat ca Germania este pregatita sa ajute la dinamizarea procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeana. In schimb, europenii asteapta ca turcii sa nu le mai dea drumul refugiatilor sirieni sa porneasca valuri-valuri spre Occident.

Citeste in aceasta stire:
Intelegerea la care au ajuns cei doi lideri
Merkel: Germania este pregatita sa ajute la dinamizarea procesului de aderare a Turciei la UE 

Merkel ofera Turciei asistenta financiara si progrese in aderarea la UE, in schimbul stoparii afluxului de migranti

Citește și
cover imigranti
Slovenia apeleaza la armata pentru a face fata fluxului de imigranti. Ungaria anunta ca reintroduce controalele la granita

Cancelarul german Angela Merkel a oferit duminica Turciei asistenta financiara si perspectiva unor progrese mai rapide in procesul de aderare a acestui stat la Uniunea Europeana, in schimbul ajutorului Ankarei pentru stavilirea afluxului de migranti spre Europa, noteaza Reuters si AFP.

'Cred ca am folosit criza prin care trecem, printr-o miscare foarte dezordonata si necontrolata de refugiati, pentru a ajunge la o cooperare mai stransa in multe probleme, atat intre Uniunea Europeana si Turcia, cat si intre Germania si Turcia', a subliniat cancelarul, in conferinta de presa comuna cu omologul sau Ahmet Davutoglu, sustinuta la Palatul Dolmabahçe din Istanbul, pe malul Bosforului.

Cei doi lideri au convenit ca nu poate exista o solutie durabila la criza migrantilor fara o rezolvare a conflictului din Siria, de unde peste 2 milioane de oameni s-au refugiat in Turcia.

O 'zona sigura' in nordul Siriei, o propunere indelung sustinuta de Turcia, dar care a primit putin sprijin international, este extrem de necesara pentru oprirea afluxului de refugiati, a subliniat Davutoglu, avertizand asupra unui potential nou val de migratie in contextul intensificari luptelor in jurul orasului sirian Alep, unde fortele regimului avanseaza.

'Prioritatea noastra este de a preveni imigratia ilegala si de a reduce numarul celor care ne trec frontierele. Din acest punct de vedere, am avut discuti foarte fructuoase cu Uniunea Europeana recent', a adaugat premierul turc. El a afirmat ca, desi s-au inregistrat progrese prin planul de actiune oferit de UE la summitul din saptamana aceasta, raman de rezolvat unele probleme.

'In primul rand, impartirea poverii refugiatilor. Suma ajutorului este de importanta secundara. Ceea ce este important este vointa comuna de a aborda aceasta problema. Turcia a fost lasata singura in ultimii ani. Suntem satisfacuti ca au o mai buna abordare acum. Progresul constatat in materie de impartire (a acestei poveri) este foarte important', a declarat Davutoglu.

Tema liberalizarii vizelor pentru cetatenii turci ar trebui devansata pentru iulie 2016 in loc de anul 2017, in schimbul semnarii de catre Turcia a acordului de readmisie care ar permite returnarea migrantilor din Europa, a mai afirmat premierul Davutoglu.

Potrivit Angelei Merkel, 'Germania este pregatita sa ofere sprijin' in acest scop. 'Daca vorbim despre problema liberalizarii vizelor, putem discuta in grupul de lucru germano-turc (...) despre posibilitati precise de a impulsiona facilitarea vizelor', a declarat ea.

Angela Merkel si-a inceput vizita in Turcia, pentru a discuta despre criza refugiatilor

Cancelarul german a ajuns duminica in Turcia, unde se va intalni cu presedintele Recep Tayyip Erdogan si cu premierul Ahmet Davutoglu, pentru prima data din februarie 2013, pentru discutii privind gestionarea crizei refugiatilor in Europa, relateaza DPA.

Liderii europeni au evitat in buna parte sa viziteze Turcia dupa reprimarea violenta de catre autoritati a protestelor din Parcul Gezi din 2013, reflectand astfel nemultumirea de lunga durata a Uniunii Europene fata de Erdogan, comenteaza agentia germana de presa.

Principala tema de discutie va fi 'planul de actiune' anuntat joi de Uniunea Europeana pentru a determina Turcia sa actioneze pentru a stopa afluxul de imigranti, in special a celor care fug din Siria, oprindu-i pe teritoriul sau.

Insa Turcia, care gazduieste deja peste doua milioane de refugiati, a ridicat miza discutiilor, calificand acest plan drept simplu 'proiect' cu un buget 'inacceptabil', spunand ca are nevoie de cel putin trei milioane de euro pentru primul an, noteaza AFP.

UE vrea ca Turcia sa gazduiasca mai multi refugiati si sa intareasca supravegherea la frontiere in schimbul unor beneficii, de la relansarea discutiilor privind candidatura sa la UE si un acces mai usor la vize.

Unii observatori considera ca aceasta vizita va fi un impuls pentru Erdogan, in contextul apropierii alegerilor generale din Turcia de la 1 noiembrie.

Inaintea vizitei, Merkel a spus ca problema drepturilor omului se va afla pe agenda discutiilor. "Duminica, pe agenda discutiilor se vor afla toate chestiunile", a spus ea.

Aceste chestiuni vor include conflictul din Siria, restrictiile privind vizele, statutul de tari sigure pentru statele de unde provin imigranti, statutul de tara terta, lupta comuna impotriva terorismului si drepturile omului in Turcia, a spus ea

Merkel, deschisa la concesii pentru Turcia pentru un accord in criza refugiatilor

Turcia gazduieste mai multi refugiati decat orice alta tara din lume - peste doua milioane. Sute de mii de oameni sunt tinuti in tabere de refugiati, dar multi sunt lasati sa se descurce singuri si cedeaza tentatiei de a porni spre Europa.

Serhat Guvenc, politolog Universitatea Kadir Has: "Uniunea vrea ca Turcia sa revina la pozitia initiala, aceea de a nu permite refugiatilor sa mearga in alta parte. La inceput, Turcia a vrut sa fie tara gazda, gandidu-se ca refugiatii vor fi recunoscatori pentru ajutorul dat. Dar, razboiul a durat mai mult decat se anticipa, iar doua milioane de refugiati inseamna o povara greu de dus."

Partidul de la putere din Turcia, care se pregateste de alegeri in date de 1 noiembrie, si-ar spori sansele de castig, daca ar obtine reluarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana si relaxarea regimului de vize. Ankara mai vrea si trei miliarde de euro ajutoare pentru primul an, in timp ce europenii i-ar fi oferit doar un miliard.

Mohammed Tajik, migrant afgan: "Autoritatile turce nu ne primesc copiii la scoala, sa studieze Coranul. De aceea vrem sa plecam. Facem un efort pentru copii."

Aproximativ 700.000 de refugiati au venit in Europa de la inceputul anului, iar cei mai multi provin din Turcia. Politica usilor deschise practicata de Angela Merkel nu e pe placul intregii populatii.

Pe langa marsurile frecvente anti-migratie, sambata, Henriette Reker - candidata la primaria din Koln, sustinuta de partidul lui Merkel - a fost injunghiata la un miting electoral, iar alte patru persoane au fost ranite. Politia a arestat un barbat de 44 de ani.

Norbert Wagner, anchetator: "La audieri, a recunoscut fapta si a spus ca a actionat pentru ca nu e de acord cu venirea strainilor."

Intre timp, Slovenia, devenita noua ruta a migrantilor spre Europa, dupa ce Ungaria si-a inchis iarasi granitele, a mobilizat armata pentru sprijin logistic.

Guy Delaunay, corepondent BBC: "Pentru moment, Slovenia spune ca poate face fata numarului de migranti, care sosesc intre 4.500 si 5.000 pe zi. Slovenia e dispusa sa devina un coridor, pentru ca refugiatii sa ajunga la destinatia dorita: Germania sau tarile nordice. Ce nu stim este daca vreo alta tara isi va inchide granitele si va provoca un blocaj pe parcurs."

Din Slovenia, refugiati sunt dusi in Austria, care a gazduit si a transportat mai departe peste 250.000 de migranti, in ultimele doua luni.

Slovenia si Ungaria intaresc controalele la granita

Slovenia va desfasura armata pentru a ajuta politia sa patruleze la granita cu Croatia si sa mentina sub control afluxul de refugiati, a declarat sambata premierul Miro Cerar, dupa o reuniune de urgenta a cabinetului, relateaza DPA. Aceasta masura nu inseamna ca Slovenia este in stare de urgenta, a precizat Cerar, explicand faptul ca guvernul doreste sa controleze situatia refugiatilor la granita, mentioneaza agentia slovena de stiri STA.

Bostjan Sefic, secretar de stat in Ministerul sloven de Interne, a declarat ca tara sa va permite intrarea atator refugiati cati poate primi. Potrivit AFP, guvernul sloven a anuntat ca face apel la armata pentru pentru asistenta “logistica” in fata afluxului de imigranti care au inceput sa tranziteze aceasta tara dupa inchiderea in cursul noptii trecute a granitei ungaro-croate.

La Budapesta, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a anuntat sambata ca tara sa va reintroduce temporar controalele la granita cu Slovenia pentru a opri intrarea refugiatilor. Szijjarto a declarat sambata, pentru agentia de presa ungara MTI, ca masura reintroducerii temporare a controalelor la granita Ungariei cu Slovenia este necesara si “se incadreaza in prevederile acordului Schengen”.

Merkel: Germania este pregatita sa ajute la dinamizarea procesului de aderare a Turciei la UE 

Germania este pregatita sa ajute la dinamizarea procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, a declarat cancelarul german Angela Merkel, duminica, la Istanbul, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul turc Ahmet Davutoglu, relateaza Reuters

Intreband 'cum putem organiza mai dinamic procesul de aderare?', sefa guvernului de la Berlin a raspuns: 'Germania este pregatita in acest an pentru deschiderea capitolului 17 si sa faca pregatiri pentru (capitolele) 23 si 24. Putem vorbi despre detalii'. 

Cancelarul german Angela Merkel se afla duminica in Turcia, pentru discutii cu presedintele Recep Tayyip Erdogan si cu premierul Ahmet Davutoglu, privind gestionarea crizei refugiatilor in Europa. 

Principala tema urma sa fie 'planul de actiune' anuntat joi de Uniunea Europeana pentru a determina Turcia sa actioneze pentru a stopa afluxul de imigranti, oprindu-i pe teritoriul sau.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Mesajul lui Basescu pentru Iohannis si Ponta:
Mesajul lui Basescu pentru Iohannis si Ponta: "Va cer public sa anuntati ca Romania nu primeste niciun refugiat"

Fostul presedinte Traian Basescu le-a cerut lui Klaus Iohannis si Victor Ponta sa anunte public faptul ca Romania nu va lua niciun refugiat, asta desi Comisia Europeana a anuntat ca, potrivit cotelor obligatorii votate si la JAI.

Slovenia apeleaza la armata pentru a face fata fluxului de imigranti. Ungaria anunta ca reintroduce controalele la granita
Slovenia apeleaza la armata pentru a face fata fluxului de imigranti. Ungaria anunta ca reintroduce controalele la granita

Ungaria a inchis vineri noapte granita cu Croatia, iar autoritatile de la Zagreb au instituit un nou "coridor", in directia Sloveniei, care ii va indrepta pe refugiati spre Austria.

Germania anunta ca va incerca sa impuna cotele permanente de refugiati. Mesajul Angelei Merkel pentru statele est-europene
Germania anunta ca va incerca sa impuna cotele permanente de refugiati. Mesajul Angelei Merkel pentru statele est-europene

Cancelarul german a declarat ca nu intelege de ce statele din estul Europei se simt uneori 'maltratate' in criza refugiatilor si nici de ce ele reactioneaza 'atat de dur', consemneaza vineri agentia EFE.

Sondaj: Romanii, cei mai ostili dintre europeni fata de cotele obligatorii. Ne plac strainii, dar numai daca sunt cetateni UE
Sondaj: Romanii, cei mai ostili dintre europeni fata de cotele obligatorii. Ne plac strainii, dar numai daca sunt cetateni UE

Un Eurobarometru dat publicitatii la mijlocul lunii octombrie arata ca suntem printre cei mai reticenti cetateni ai UE cand este vorba despre refugiati.
 

Ce spun politicienii si serviciile maghiare despre
Ce spun politicienii si serviciile maghiare despre "amenintarea terorista". Clipurile "socante" din telefoanele imigrantilor

Criza refugiatilor provoaca reactii extreme in tara vecina, unde politicienii vorbesc despre ascensiunea terorismului. Expertii oficiali au insa o opinie diferita.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.