Scandal in Cehia, dupa ce refugiatii au fost marcati cu numere pe maini. Procedeul aminteste de cel folosit de nazisti. FOTO
Juristi si activisti pentru drepturile omului cehi au denuntat, miercuri, decizia politiei de a scrie numere pe mainile imigrantilor arestati la bordul unor trenuri, relateaza AFP.
''Nicio lege nu permite marcarea oamenilor in acest fel'', a declarat Zuzana Candigliota, avocata a Ligii cehe pentru drepturile omului, relateaza Agerpres.
In Europa de Est, acest procedeu aminteste inevitabil de cel utilizat de regimul nazist, din anii '30 si '40 ai secolului trecut, pentru identificarea detinutilor din lagarele de concentrare.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Marti, politisti cehi au folosit markere pentru a inscrie numere pe piele in cazul a 214 refugiati, in majoritate sirieni, arestati la frontiera la bordul unor trenuri venind din Austria si Ungaria.
Czech police pull 200 #refugees off trains & mark them with numbers on their forearms http://t.co/SfpeOHcl0W pic.twitter.com/nuZrODd4xq
— Andrew Stroehlein (@astroehlein) September 2, 2015
Cazul nu este insa unul izolat. O purtatoare de cuvant a Ministerului de Interne ceh, Lucie Novakova, a afirmat ca acest procedeu de marcare a fost introdus ca urmare a numarului mare de copii in randul refugiatilor.
''Obiectivul nostru este sa evitam pierderea copiilor'', a explicat ea pentru AFP.
Purtatoarea de cuvant a politiei de frontiera, Katerina Rendlova, a declarat la randul sau ca este vorba despre identificarea familiilor. ''Noi scriem, de asemenea, si codul trenului la bordul caruia acesti imigranti calatoresc, pentru a sti in ce tara trebuie sa ii trimitem in caz de readmisie'', a spus ea.
Spre deosebire de alte state europene, Cehia sustine ca imigrantii ilegali trebuie retrimisi catre tara prin care ei au intrat in Uniunea Europeana, invocand 'regulamentul Dublin' care permite acest lucru.
Un sondaj de opinie realizat in august pe un esantion de 1040 de persoane arata ca 93% din cehi considera ca refugiatii trebuie sa fie retrimisi in tara lor de origine.