Trenuri cu imigranti plecate din Budapesta, oprite de autoritati. Filmul unei zile cu confruntari intre refugiati si Politie

×
Codul embed a fost copiat

Coplesita de valul de imigranti, Ungaria oglindeste o data in plus nehotararea europenilor in fata crizei refugiatilor.

Dupa ce joi dimineata au lasat sa plece doua trenuri umplute pana la refuz cu sirieni si irakieni, convinsi ca vor ajunge in Germania, jandarmii ungari le-au oprit in camp. "Vor sa-i duca pe oameni, cu forta, in tabere de refugiati. A fost o viclenie a guvernului, in complicitate cu politia si compania feroviara, pentru a goli gara din Budapesta", crede un ONG din Ungaria. In tot acest timp, liderii francez si german anuntau un acord cu privire la stabilirea unor cote de refugiati, pe care tarile membre UE sa fie obligate sa le accepte.

Extenuati dupa 4-5 zile de asteptare, miile de oameni se napustesc in gara Keleti dupa retragerea politistilor din fata intrarii. Urmeaza scene de haos, in care refugiatii, multi dintre ei cu copii, se imbulzesc sa urce in primul tren intrat in gara.

Se trag unii pe alti pe ferestre, iar copii mici sunt striviti in acest asalt deopotriva nebunesc si disperat. In timp ce refugiatii se calca in picioare, la megafon se anunta ca circulatia trenurilor catre vestul Europei este suspendata pe o durata nedeterminata.

Si totusi, dupa cateva zeci de minute, doua trenuri ticsite de oameni se urnesc din gara. Pentru cei care rasufla usurati, dar si pentru cei ramasi pe peron, in asteptarea unei alte portite de scapare, se va dovedi o amagire uriasa.

Citește și
imigranti - stiri
"Romanii nu sunt rasisti. Am nevoie doar de slujba." Romania vazuta de un african, cazat intr-un centru destinat refugiatilor

Dupa 35 de kilometri, soarta lor sufera inca o rasturnare dramatica de situatie. Cele cateva sute de sirieni si irakieni sunt dati jos din tren cu forta si li se cere sa se indrepte catre tabara de refugiati din Bichke.

Dezmagirea si frustrarea oamenilor duc la incidente sfisietoare. O mama cu un bebelus in brate ii implora plangand pe jandarmii unguri sa-i lase sa plece mai departe, catre Germania. Sotul femeii cedeaza nervos, isi tranteste familia pe sinele de cale ferata, se lungeste langa ei si raman toti inlantuiti, in fata locomotivei.

Intr-o harmalaie cumplita, cei trei sunt luati pe sus, iar barbatul este incatusat.

In timp ce in Ungaria se consumau aceste scene jalnice, la Bruxelles, seful guvernului ungar incerca sa contracareze criticile.

Viktor Orban, premierul Ungariei: "Ungurilor le este frica, europenilor le este frica, pentru ca vedem ca liderii europeni, prim ministrii, nu pot controla situatia. Nu criticati Ungaria, pentru ca face ce trebuie facut! In loc de asta, lasati-ne sa ne facem datoria, asa cum este prevazuta in tratatele europene."

Cu un cinism asumat, Viktor Orban lanseaza o teorie despre moralitate si pragmatism: "Daca le dam impresia ca suntem gata sa-i primim, asta ar fi o culpa morala pentru ca i-am amagi. De aceea, moral din partea noastra este sa le spunem raspicat: "va rugam, nu veniti!" De ce trebuie sa veniti din Turcia in Europa? Turcia este o tara sigura."

Discutia lui Orban cu oficialii europeni vireaza rapid in galceava, chiar in fata jurnalistilor.

Viktor Orban, prim ministru al Ungariei: "Intre noi fie vorba, asta nu e o problema europeana. Este o problema germana. Niciun refugiat nu vrea sa ramana in Ungaria. Nici in Slovacia, Polonia ori Estonia. Toti vor sa ajunga in Germania. Treaba noastra este doar sa-i inregistram pe toti".

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European: "Puteti deduce cat de furtunoasa a fost discutia noastra in spatele usilor inchise. Sa spui ca toti refugiatii vor in Germania si, deci, nu te priveste soarta lor, o fi eficient, dar e gresit! E nevoie de o distribuire echitabila a lor. Daca rasfiri 500.000 de refugiati printre cele 507 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene, n-ar fi o problema!"

Confruntati cu aceasta invazie, pe care nimeni nu pare s-o fi anticipat, liderii europeni sunt tot mai dezbinati in legatura cu politica Uniunii pentru imigratie.

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European: "Ca sa gasim solutii, e nevoie de o abordare rationala, dar pana acum Europa n-a dat dovada de ratiune, ci de egoism!"

FILMUL ZILEI DE JOI, 3 SEPTEMBRIE

Zeci de migranti s-au asezat joi pe sinele de cale ferata din orasul ungar Bicke pentru a protesta impotriva faptului ca autoritatile vor sa-i duca intr-un centru de primire pentru refugiati din apropiere, relateaza Reuters.

Potrivit unui reporter al Reuters de la fata locului, a fost necesara interventia a circa o duzina de politisti pentru a-i ridica pe membrii acestei familii de pe calea ferata.

Alti migranti, care se aflau intr-un pasaj subteran din gara, i-au impins inapoi pe politistii care blocau capatul scarilor pentru a incerca sa revina in tren, relateaza Agerpres.

Trenul, care avea in mare majoritate ca pasageri doar refugiati, este inconjurat de politie. Acesta a fost oprit in cursul diminetii in orasul Bicske, oras situat la 35 de kilometri vest de Budapesta, desi destinatia sa anuntata era Sopron, in apropierea granitei cu Austria.

Odata ajunsi pe peroane, migrantii au inceput sa loveasca in geamurile trenului si sa strige "Nu in tabara, nu in tabara" (de refugiati). Potrivit MTI, politia a inceput sa-i urce pe migranti in autocare care aveau ca destinatie centrul de primire. In zona au fost trimise circa 20 de masini de politie. La fata locului existau si interpreti care le spuneau migrantilor ca nu-si pot continua calatoria fara a avea asupra lor documente valabile.

Trenul plecase joi dimineata din gara Keleti, cu peste 200 de migranti la bord, potrivit France Presse.

Viktor Orban: Unitati ale armatei si politiei la frontiera Ungariei cu Serbia, la jumatatea lunii septembrie

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a discutat joi la telefon cu omologul sau sarb, Aleksandar Vucic, despre situatia de criza provocata de imigratia in masa la frontierele Serbiei si Macedoniei, indicand ca Budapesta va desfasura unitati ale politiei si armatei la frontiera ungaro-sarba la jumatatea lunii septembrie, relateaza agentia Tanjug.

Potrivit agentiei sarbe de presa, Bertalan Havasi, seful biroului de presa al lui Orban, a declarat pentru MTI ca premierul ungar, aflat la Bruxelles, l-a contactat telefonic pe omologul sau sarb, pe care l-a informat in legatura cu noua legislatie privind controalele la frontiera pe care parlamentul de la Budapesta urmeaza s-o adopte in curand. Noua legislatie prevede desfasurarea de unitati importante ale politiei si armatei la frontiera Ungariei cu Serbia incepand din 15 septembrie, a precizat Havasi.

Se asteapta ca traficantii de imigranti sa caute noi rute de tranzit ocolind Ungaria, i-a spus Orban lui Vucic, adaugand ca tarile din regiune trebuie sa se pregateasca pentru aceasta situatie.

Potrivit lui Havasi, Vucic i-a spus la randul sau lui Orban ca Serbia isi indeplineste obligatiile privind inregistrarea imigrantilor care intra pe teritoriul sau dinspre Macedonia, chiar daca autoritatile macedonene nu intreprind nici un fel de control la frontiera.

Politia ungara a oprit primul tren al zilei si a dat jos imigrantii

Politia ungara a oprit joi primul tren plecat in cursul diminetii din Gara de Est (Keleti) din Budapesta cu destinatia Sopron, oras din nord-estul Ungariei, aflat in apropierea granitei cu Austria, si le-a cerut imigrantilor sa coboare in Bicske, oras situat la 35 de kilometri vest de Budapesta, unde autoritatile ungare au un centru de primire a refugiatilor.

Ceilalti pasageri, care nu erau imigranti, au fost dati jos si tren si imbarcati intr-un altul. Odata ajunsi pe peroane, imigrantii au inceput sa loveasca in geamurile trenului si sa strige "Nu in tabara, nu in tabara" (de refugiati). Circa 50 de politisti in echipament de lupta au fost desfasurati de-a lungul vagoanelor trenului. Un vagon a fost evacuat de politisti in timp ce alte cinci vagoane pline cu imigranti asteptau in statie.

Potrivit MTI, politia i-a urcat pe imigranti in autocare care aveau ca destinatie centrul de primire. In zona au fost trimise circa 20 de masini de politie. La fata locului existau si interpreti care le spuneau imigrantilor ca nu-si pot continua calatoria fara a avea asupra lor documente valabile. 

Sute de refugiati vor cu orice pret sa ajunga in Austria

Extenuati dupa doua zile de asteptare, sutele de oameni au dat asaltul, in momentul in care politistii s-au retras din fata intrarii in gara. Au urmat scene de haos, in care refugiatii, multi dintre ei cu copii, s-au ingramadit pe peron si au incercat sa urce intr-un tren.

Elanul le-a fost retezat de o declaratie a oficialilor de la caile ferate, potrivit caruia niciun tren care circula direct catre vestul Europei, nu urma sa soseasca in gara Keleti.

Anuntul a venit la capatul unei nopti tensionate. 3.000 de oameni erau aseara in fata garii Keleti din Budapesta, si cereau sa fie lasati sa-si continue drumul spre Vest. Multi si-au pierdut rabdarea, iar atmosfera parea la un pas de a deveni exploziva.

Intre timp, la granita cu Serbia, 300 de sustinatori ai partidului de extrema-dreapta Jobbik au patrulat pe sinele de cale ferata pe care vin imigrantii. Politistii au protejat cateva grupuri de straini, in timp ce localnicii strigau si gesticulau amenintator spre ei.

Confruntat cu un "asalt" fara precedent, in fata caruia tara sa nu are solutii, premierul Viktor Orban discuta astazi situatia cu liderii europeni, la Luxemburg si Bruxelles.

Viktor Orban, premierul Ungariei: "Ungurilor le este frica, europenilor le este frica, pentru ca vedem ca liderii europeni, prim-ministrii, nu pot controla situatia. Nu criticati Ungaria pentru ca face ce trebuie facut. In loc de asta, lasati-ne sa ne facem datoria, asa cum este prevazuta in tratatele europene."

Este putin probabil, insa, ca vor ajunge la un consens. In fata numarului tot mai mare de refugiati, liderii europeni sunt mai degraba divizati in legatura cu politica Uniunii pentru imigratie.

In timp ce Italia, Germania si Franta cer o redistribuire "echitabila" a refugiatilor in tarile Uniunii, premierul Marii Britanii a declarat ca pentru el, nu acesta este raspunsul.

David Cameron, premierul Marii Britanii: "Nu cred ca solutia este sa primim din ce in ce mai multi refugiati."

Problema va fi dezbatuta de ministrii de Interne si ai Justitiei din tarile UE, in cadrul unui summit special, convocat pe 14 septembrie, la Bruxelles.

Refugiatii refuza controalele

Refugiatii care sosesc in Viena din Ungaria nu vor fi controlati sau inregistrati, ci vor fi lasati sa-si continue calatoria, a declarat joi seful politiei din Viena, Gerhard Puerstl, citat de Reuters.

"Cu siguranta nu putem sa-i verificam pe toti acesti oameni care sosesc, sa le stabilim identitatea sau chiar sa-i arestam - nu putem face asta si nici nu intentionam s-o facem", a declarat jurnalistilor Gerhard Puerstl.

Soarta imigrantilor dupa ce ajung in Austria sau Germania

Ungaria nu face decat sa respecte legislatia europeana, care le interzice imigrantilor sa intre in Uniune fara vize, spun oficialii.

Intre timp, cei care reusesc sa ajunga in Germania sau Austria, sunt primiti cu aplauze, zambete si ajutoare. Cel putin la inceput, pentru ca situatia se mai schimba pe parcurs.

3.000 de oameni erau miercuri seara in fata garii Keleti din Budapesta si cereau sa fie lasati sa-si continue drumul spre Vest. Multi si-au pierdut rabdarea, iar atmosfera parea la un pas de a deveni exploziva.

Intre timp, la granita cu Serbia, 300 de sustinatori ai partidului de extrema-dreapta Jobbik au patrulat pe sinele de cale ferata pe care vin imigrantii. Politistii au protejat cateva grupuri de straini, in timp ce localnicii strigau si gesticulau amenintator spre ei.

In fata acestor scene, nu e de mirare ca imigrantii prefera Occidentul si mai ales Germania. La Munchen, imediat ce un grup de imigranti soseste, este condus de politisti in parcarea garii pentru inregistrare. Cu eficienta nemteasca, refugiatii sunt luati in evidenta si chiar supusi unui control medical rapid. O armata de voluntari se ocupa de cei care asteapta si le imparte apa si mancare. Dupa ce si-au primit hartiile, oamenii sunt urcati in autobuze si transportati rapid spre locuri de cazare temporare.

Tom Burridge, corespondent BBC: "E drept ca numarul de atacuri impotriva imigrantilor a crescut in Germania, dar incidentele sunt inca izolate si putine."

La Viena, in toate garile mari, voluntarii au infiintat ieri centre unde le distribuie imigrantilor mancare, haine, produse de igiena si jucarii. Dar nu e intotdeauna asa. Cea mai mare tabara de refugiati din Austria se afla langa Viena si adaposteste aproximativ 6.000 de oameni. Paturi libere nu mai sunt de mult, iar cei care vin acum au noroc daca primesc un cort. Nici ei, nici localnicii nu mai suporta situatia.

Femeie: "Sigur ca ma asteptam la mai bine. Sunt socata."

Barbat: "Nimeni nu-i condamna pentru situatia in care sunt, dar ar trebui sa se poarte ca oamenii. Zece camioane cu gunoi au scos de acolo!"

Intre timp, tarile aflate pe traseul imigrantilor continua sa raporteze cifre ametitoare. Doar in portul Pireu au ajuns ieri 4.500 de imigranti, iar 3.000 au fost salvati - tot ieri - din largul coastelor Libiene. La randul sau, Ungaria a interceptat marti aproape 3.000 de persoane care traversau granita, si alte 7.800 tocmai traverseaza Serbia.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
"Romanii nu sunt rasisti. Am nevoie doar de slujba." Romania vazuta de un african, cazat intr-un centru destinat refugiatilor

Asaltul migrantilor dispusi sa fuga pe orice cale de razboi si saracie. O parte o sa ajunga si aici. Romania are 6 centre speciale care isi pot mari capacitatea in urmatoarea perioada, astfel incat sa primeasca 1700 de persoane.

"Romanii nu sunt rasisti. Am nevoie doar de slujba." Romania vazuta de un african, cazat intr-un centru destinat refugiatilor

Asaltul migrantilor dispusi sa fuga pe orice cale de razboi si saracie. O parte o sa ajunga si aici. Romania are 6 centre speciale care isi pot mari capacitatea in urmatoarea perioada, astfel incat sa primeasca 1700 de persoane.

Duba cu imigranti condusa de romanul arestat in Austria, descrisa ca o
Duba cu imigranti condusa de romanul arestat in Austria, descrisa ca o "inchisoare pe roti". "Erau inghesuiti ca obiectele"

Inca un roman, apare in centrul unui scandal imens, izbucnit in Austria. El a fost arestat pentru trafic de fiinte umane dupa ce autoritatile au descoperit 24 de refugiati afgani, toti minori, inghesuiti intr-o duba.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.